Forbrukerrådet tviler på løfter om lokkeprisstans: – Meglerne bryr seg katta

Politikerne må ta makt fra meglerforetakene for å få bukt med lokkeprisingen, mener Forbrukerrådet.

SLEIP TAKTIKK: Boligene prises altfor lavt, og mange boligkjøpere kaster bort tiden ved å komme på visninger for boliger de ikke har råd til, mener Forbrukerrådet.
Publisert:

– Det er langt fra første gang meglerforbundet har lovet å rydde opp i lokkeprisene. Den visa har vi hørt mange ganger før, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, til E24.

I forrige uke skrev E24 at ti store meglerkjeder er tatt for lokkeprising av Forbrukerombudet. Ifølge ombudet har kjedene brutt meglerloven og bransjenormen for boligsalg.

I etterkant har direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund lovet bot og bedring.

Det har Bartholdsen lite tro på at skal skje.

– Jeg tror Carl Geving når han sier han jobber mot lokkepriser. Problemet er at eiendomsmeglerforetakene og en stor del av meglerne bryr seg katta i hva han sier.

– Skviset ut takstmennene

Tidligere i år valgte Oslo-meglerne å ta fra takstmennene oppgaven med å sette verditaksten på boliger. Det skjedde med løfter om at prisingen skulle bli riktigere.

MOTSATT EFFEKT: Skvisingen av takstmennene har ikke gitt bedre prisvurderinger, mener Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Nå vet vi fasit. Det var det motsatte som skjedde. Når meglerkjedene hadde brukt den rollen de har tiltatt seg som «bestiller» av takstmenn til å presse ut takstmennene, var markedet åpent for mer meglermanipulasjon, sier Bartholdsen.

Nå ber han politikerne komme på banen og øke makten til nøytrale aktører i boligmarkedet.

– Det er kjempeenkelt å stanse uvesenet. Det eneste som trengs er politisk vilje til å øke forbrukernes makt gjennom økt transparens og en helt fornuftig begrensing av meglerkjedenes makt, sier han, og trekker fram to eksempler:

Gi takstmennene en viktigere rolle i prissettingen og øk tidsrommet mellom visning og budrunde for å gi kjøperen bedre tid til å tenke seg om.

Tror på positive resultater

Lokkepriskontrollen til Forbrukerombudet ble gjennomført i august.

Siden den gang har bransjeforeningene Eiendom Norge og Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) gått sammen med Finanstilsynet og Forbrukerombudet om tiltak for å få bukt med feilprisingen.

TILTAK: Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge tror Oslo-meglerne vil få bukt med lokkeprisproblemet.

Det dreier seg blant annet om å få på plass nye tiltak for internkontroll. Meglerne tester dessuten ut såkalt e-takst, der forbrukerne skal kunne sette seg inn i prisvurderingene til megleren og statistikk over salg i samme område.

– Viljen er stor, både hos den enkelte megler og foretakene til at Oslo-meglerne skal bli like gode til å prise som i resten av landet, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

– Jeg er sikker på at vi får det på plass ganske raskt.

Hever prisgulvet

Dreyer mener Bartholdsen i Forbrukerrådet tar feil når han kritiserer avgjørelsen om å la meglerne ta over prissettingen i Oslo-markedet.

– I resten av landet fungerer dette utmerket. I Bergen tok meglerne over prissettingen tidlig i år. Der har avvikene gått betraktelig ned. I Oslo har vi iverksatt en rekke tiltak som allerede har begynt å virke. Her kommer vi til å se positive resultater.

Han får støtte av NEF-direktør Carl Geving.

Les også

Luksusbolig på tvangssalg – kutter prisen med 25 mill.

– Hadde takstmennene kunne dokumentere at de historisk hadde truffet godt med pris, hadde jeg skjønt argumentet til Bartholdsen. Men takstmennene har bommet like mye som meglerne, sier han.

– Vi mener verditaksten har vært en sovepute. Nå er meglerne nødt til å prise markedet høyere. Vi tar kontroll over prisingen, så får han og andre vurdere resultatene, sier Geving.

Han sier løsningen vil bli å heve prisgulvet jevnt over i Oslo, og han forventer å se resultater allerede i oktober, selv om det vil ta noe tid å snu trenden helt.

Les også

Boligmarkedet koker i Oslo: - I 2020 er vi på 100.000 kvadratmeteren

Hyller Ap-Raymond

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo varsler tidligere denne uken at meglerbransjen vil bli kalt inn på teppet etter lokkepris-avsløringen.

Det faller i god jord hos Bartholdsen, som synes det er viktig at byrådslederen kommer på banen.

– Det er virkelig flott at en viktig politiker som byrådslederen i Oslo kommer på banen i lokkeprissaken. Bolighandelen trenger modige politikere som tør ta grep for å styre en meglerbransje som ikke evner å styre seg selv og meglersjefer som tillater lovbrudd som daglig praksis på meglerkontorene.

– Men det holder ikke bare med ord, advarer han.

Publisert: