Meglertopp om boligutviklingen: – Vi skal være glade for renteøkningene

Men det går en grense, fastslår Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer. Han sier Norges Bank må unngå å utløse en korreksjon idet «renteekspressen» fortsetter.

LIKER RENTE-NEDKJØLING: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer mener Norges Bank hittil har hjulpet boligmarkedet, men ser ikke bort ifra at det kan komme en smell. – Det er vanskelig å vite hvor grensen går, sier han.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Vi skal være glad for renteøkningene. Hadde vi ikke hatt dem, ville vi sett en enda sterkere boligprisvekst enn ønskelig, sier Dreyer til E24.

Tross fattige globale utsikter har Norges Bank jekket opp styringsrenten tre ganger det siste året, planlagt to hevinger til, og egget på seg motstandere på veien.

Økonomer sier sentralbanken gjør rett i gå imot strømmen fordi norsk økonomi går såpass godt, men har også advart om at sentralbanksjef Øystein Olsens plan ikke kan være skrevet i stein – med særlig to ting som kan tvinge frem retrett:

Kronestyrking og boligsmell.

Les også

Forbrukerøkonom oppfordrer til å være forsiktig med minihuskjøp

– Vanskelig å vite hvor grensen går

– De lave rentene har gjort at gjelden har bygget seg mye opp i husholdningene, og boligprisene er veldig høye. Da er det fare for et dramatisk omslag hvis rentene øker for brått, sa LO-sjeføkonom Roger Bjørnstad til E24 søndag.

Dreyer sier det er ubestridt at en serie hyppige renteøkninger virker nedkjølende på boligmarkedet. Og hittil har det hjulpet markedet med å styre unna hetetokter, mener han.

– Så langt har kjøpekraften vært såpass sterk at renteøkningene blir «absorbert». De har ikke utløst noe prisfall, men i stedet bidratt til å gjøre utviklingen mer moderat og balansert enn vi ellers hadde sett. Samtidig finnes det en grense for hvor mye boligmarkedet tåler, sier Dreyer:

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

– Vi ønsker absolutt ikke en sterk boligpriskorreksjon, og det er noe Norges Bank må unngå. Jeg vil tro to hevinger til er mulig uten at vi får noen kraftig korreksjon, men det er vanskelig å vite hvor den grensen går, sier han.

Frykter ikke «rentespøkelset»

Privatmegleren-sjef Grethe Meier tror det vil være kronen, og ikke boligmarkedet, som i fall vil tvinge Norges Bank vekk fra nye rentehopp.

– «Rentespøkelset» har jo hengt over oss lenge. Men vi har ikke merket noen negativ effekt på noen av de to siste hevingene, hverken på volum eller priser. Kommer en ny heving i september, tror jeg også denne vil absorberes fint, sier Meier til E24.

TROR BOLIGMARKEDET TAKLER FLERE HEVINGER: Privatmegleren-direktør Grethe Wittenberg Meier.

Foto: Tore Meek NTB scanpix

Hun sier kjøpekraften holder seg sterk, og at inntektsvekst i husholdningene kompenserer for de økte utgiftene nordmenn får på boliglånet.

– Får vi en renteøkning nummer to kan vi nok få en knekk på prisene, men jeg tror dette uansett vil være kortvarig og mest utløst av psykologi. Etter rentesenkingen i USA tror jeg derimot vi kan få se kronebevegelser som Norges Bank må respondere på, sier Meier.

Les på E24+

Derfor betaler noen millioner for små hybler uten eget toalett

Svakere sommer-salgsbrems

Mandag neste uke legger meglerbransjen frem boligstatistikken for juli.

Fellesferien pleier å bidra til et stort fall i salgsvolumet i måneden, men meglersjefer sier årets juli fremstår noe travlere enn fjoråret.

– Til å være sommer har det vært relativt bra aktivitet, særlig i Oslo og på de minste objektene, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24.

– Vi har hatt rundt ti prosent flere oppdrag. Volumet synker jo alltid i fellesferien, men har i år likevel vært godt, sier Meier i Privatmegleren.

– Det fremstår fortsatt som et veldig godt og balansert boligmarked, bare med mindre aktivitet. Sentrumsnære leiligheter stikker seg ut som spesielt populære, sier Dreyer.

I forkant av mandagens bransjefasit meldte Obos torsdag at prisene på boligene deres steg én prosent i juli.

Dreyer i Eiendom Norge understreker at slike prisendringer i juli ikke nødvendigvis bekrefter underliggende markedstrender, ettersom enkeltsalg kan få stor betydning.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Salgsboom for luksusboliger

  2. Boligsalget hoppet: – Villeste jeg har opplevd på 25 år

  3. Tror vårslippet kom i påsken: – Virker som mange sitter på gjerdet

  4. Annonsørinnhold

  5. Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

  6. Overraskende boligprisfall i juli