Boligtopp frykter barnløs hovedstad: – Må bruke prevensjon

Prisutviklingen vil tvinge stadig flere inn i et tøft dilemma, advarer nyboligtopp Per Jæger: Forlat Oslo for å stifte familie, eller lev et barnløst liv i landets største by.

– UHELDIG: Tallene viser allerede at vi ikke lager nok unger, sier direktør Per Jæger i Boligprodusentene.
Publisert: Publisert:

Oslo er allerede kommunen der hver kvinne får færrest barn i snitt. I 2019 lå fruktbarhetstallet på 1,42 barn per kvinne, ifølge SSB-tall.

Jæger er øverste sjef i Boligprodusentene – men kommer nå med et varsku om barneproduksjonen: Med dagens utvikling vil den falle videre og skape et Oslo som blir stadig mer rensket for familier.

Av en enkel grunn: Folk har ikke råd til å huse dem.

– Da må folk enten stifte familie utenfor byen, eller droppe å få barn. Og det er uheldig når tallene allerede viser at vi ikke lager nok unger, sier Jæger til E24.

Han sier det «ikke er rart» at Oslo-boere får færrest barn i landet.

– Og så sier statsminister Erna Solberg at folk må lage flere barn. Ja, det må de, men da må vi først ha en boligpolitikk som gjør det mulig.

Hver kvadratmeter i Oslo prises nå til 81.137 kroner, etter 12 prosents prisvekst gjennom coronaåret 2020. Det viste ny statistikk onsdag.

Les også

Sterk desember ga 8,7 prosents boligprisvekst i fjor

Les også

Nær dobling i eiendomsmeglere felt for brudd på god meglerskikk

– Blir ordentlig lei meg

Oslo-prispresset viser foreløpig ikke tegn til å avta: Selv om prisfall er normalen i juleinnspurten, fikk Oslo-boliger et nytt prisbyks på 1,9 prosent i desember.

De siste ti årene har Oslo-boliger blitt 107 prosent dyrere. I dag ligger gjennomsnittlig salgspris på 5,5 millioner kroner, ifølge den siste statistikken.

For å få ekstra soverom til barna, må man ofte bla opp mer. Men det er ikke sikkert banken vil låne ut pengene:

Regjeringen har videreført boliglånsforskriften fra 2021, inkludert låne-maksgrensen på fem ganger inntekten. Tall fra Finanstilsynet viser at stadig flere kjøpere nå «stanger» i denne grensen, altså låner det maksimalt tillatte.

Men for dem som skal stifte familie i Oslo, skal selv maksimalt boliglån holde hardt fremover, resonnerer Jæger.

– Jeg blir ordentlig lei meg over at vi har en så høy boligprisvekst i Oslo. Men dette var aldri noen overraskelse. Dette er resultatet av politikk gjennom ti år, sier han.

Har du flyktet unna Oslos boligpriser for å stifte familie i et større hjem? Tips vår journalist!

SJEFØKONOM: Nejra Macic hos Prognosesenteret er enig i at Oslo er i ferd med å bli for dyrt for mange, men mener det ikke nødvendigvis er et stort problem.
Les også

Boligtørke i Oslo kan gi kraftig prishopp: – Etterspørselen er helt ekstrem

«Vanskeligstilte» med snittlønn

– Det snakkes om å hjelpe «vanskeligstilte» inn på boligmarkedet, som om det er en liten gruppe. Problemet er hvem vi har gjort vanskeligstilte: I dag inkluderer det sykepleiere i full jobb, som knapt har råd til noen av boligene som selges i Oslo.

– Også de med normal lønn er blitt vanskeligstilt?

– Ja. Og da må vi tørre å ta tunge politiske grep her i landet, og løse en utfordring for hele samfunnet. Vi må bygge flere boliger i Oslo, flere boliger i kollektivavstand utenfor, og investere mer i infrastruktur. Bare slik kan vi få boligprisene ned – eller i det minste unngå at prisene stiger såpass mye.

– Det er tidkrevende å dempe prisene med grepene du forespør?

– Det er det som er den store utfordringen. Fra vi begynner å gjøre noe nå, vil det sikkert ta nye 10 år før vi begynner å se resultater. Dette kan ikke løses med et raskt vedtak på Stortinget. Og det er ingenting som tyder på at Oslo får nok boliger i 2021 heller, sier Jæger.

Uten tilstrekkelig boligtilførsel i sikte for de neste årene, ser han heller ikke hvordan boligprisveksten kan bremse opp.

– Og hvis det ikke skjer: Da vil stadig flere Oslo-boere måtte velge bort barn?

– Ja, da må man passe på å bruke prevensjon.

Les også

Ser «flokkmentalitet» i boligmarkedet: – Det er litt skummelt

Les også

Meglere melder om «kuppe»-trend: – En kaotisk situasjon

Sjeføkonom: – Mange vil nok flytte uansett

Nejra Macic er sjeføkonom i Prognosesenteret. Hun gir Jæger rett i at familieboliger i Oslo er i ferd med å bli for dyrt for mange, men påpeker at det ikke nødvendigvis er et stort problem.

– Hvis prisveksten fortsetter vil nok flere fremover bli presset til å flytte ut av Oslo når de skal få barn, sier Macic til E24.

– Men så er også inntrykket mitt at mange uansett ønsker seg ut av byen når de stifter familie: De ønsker hage, mer luft, mer plass og roligere forhold.

En undersøkelse fra Prognosesenteret med over tusen respondenter viser at familier med hjemmeboende barn i snitt ønsker seg en bolig på 142 kvadratmeter.

– Jeg tror de fleste er realistiske og forstår at de ikke kan forvente å bo på 142 kvadrat i Oslo sentrum, sier Macic.

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er Oslo-boere svært sensitive for endringer i boligprisene.

– Undersøkelser viser at andelen som kjøper bolig sammen, stiger i perioder med prisvekst. Det er et uttrykk for at det har blitt dyrt å etablere seg, sier NEF-direktør Carl Geving.

– Og da må vi forvente at flere fremover også vil forlate Oslo or å stifte familie, dersom denne prisveksten fortsetter. Så vil noen sikkert også velge byen fremfor å få barn.

Les også

Toroms-leilighet gikk 2,5 millioner over prisantydning

Publisert:

Her kan du lese mer om