«Skrytebilder» på Instagram kan gi deg lånestopp

Både låntakere og skyldnere kan nå risikere å bli sjekket på sosiale medier. Det er ikke lurt å gi inntrykk av at du lever over evne, råder forbrukerøkonom.

LÅNESTOPP: Dersom du legger ut mange såkalte «skrytebilder» på sosiale medier, kan det begrense dine muligheter til å låne penger.

Foto: Karly Domb Sadof Ap
Publisert:

– Hvis sjekk av sosiale medier blir en del av kredittsjekken, må man vise forsiktighet. Det er viktig å tenke på etterlatt inntrykk. Hvis inntrykket du vil legge igjen er av en «big spender», så er det neppe et positivt signal, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til E24.

Inkassoselskapet Intrum Justitia er blant selskapene som i visse tilfeller sjekker opp skyldnere via sosiale medier.

Markedssjef Sjur Kvamme forteller at selskapet bruker sosiale medier som kilde til kontaktinformasjon, men også for å kunne danne seg et bilde av dem som skylder penger.

– Vi vil se om dette kan være personer som har havnet i uføre, men som likevel kan være kapabel til å betale. Men det er viktig å understreke at vi kun gjør dette i vanskelige tilfeller der vi ikke får kontakt. Det er ikke vanlig prosedyre fra vår side, sier Kvamme til E24.

– Bør vise forsiktighet

Han forteller at han også har hørt om banker nedover i Europa, som bruker sosiale medier som del av beslutningsgrunnlaget for om de skal gi ut lån.

– Vårt hovedfokus er å behandle skyldnerne på en forståelsesfull måte. Men hvis man ikke får kontakt eller klarer å finne en løsning, må man vurdere om dette er en person som ikke ønsker å betale eller som ikke er kapabel til det.

Forbrukerøkonom Sandmæl i DNB advarer mot å gi inntrykk av at man bruker mye penger på sosiale medier.

Les også

Inkassoselskap må betale tilbake penger

– Hvis du er en ung person så er det kanskje ikke så lurt å legge ut mange shoppingbager fra dyre merker, hvis dette ikke står i stil med inntekten din.

– Hva med dyr champagne?
– Ja, dyr champagne og høy sigarføring er nok ikke lurt, sier hun.

Forbrukerøkonomen opplyser at hun ikke vet om det vil bli aktuelt å sjekke sosiale medier for DNBs del.

ADVARER MOT PENGEFLASHING: Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl advarer mot bilder som viser at du lever over evne på sosiale medier.

Trond Solberg VG

Anbefaler Excel-ark på Instagram

På spørsmål om slike sjekker av sosiale medier har problematiske sider, viser forbrukerøkonomen til at sosiale medier er åpent for alle, og at man må være bevisst på dette.
–Du må tenke at det du legger ut på Facebook kan havne på forsiden av VG eller på E24, sier Sandmæl.

– Men bankene kan vel risikere å bomme grovt?
– Jeg vil tro at det vil brukes som en del av helhetsbilde. Hvis du allerede er i gråsonen, så kan det være utgjørende faktor.

– Så fra nå av er det ut med fest og inn med bilder av Excel-regneark, som viser et ansvarlig forbruksbudsjett, på Instagram og Facebook?
– Hehe, ja.

– Ja?

– Det viktigste er at de som gir deg lån og de som gir deg jobb kan sjekke deg. Når du ser på profilene dine bør du stille deg selv spørsmål om du selv ville ansatt deg selv, og om du ville gitt deg selv penger. Dette kan også være veldig aktuelt for folk som skal leie leilighet. Hvis du bare har masse festbilder, kan det være et negativt signal, sier Sandmæl.

Fant skyldners bil på sosiale medier

Markedssjef Kvamme i Intrum Justitia forteller at de mener det er naturlig å tro at en skyldner har penger til overs, dersom vedkommende poster bilder av biler eller andre dyre forbruksvarer på sosiale medier.

I slike tilfeller mener han det er grunn til å tro at skyldneren kan gjøre opp for seg, men ikke ønsker å gjøre det.

Les også

Vi havner stadig oftere i betalingstrøbbel

– Det er et tegn på at vi kan gå til rettslige skritt for å ta ut eiendeler, sier Kvamme til E24, og viser til et konkret eksempel:

– Vi hadde en sak hvor vi tok pant i en luksuriøs bil vi hadde sett bilde av på sosiale medier. Bilen hadde ikke blitt registeret på vanlig vis, men det viste seg å være skyldnerens bil. Det bidro til at vi kunne drive inn kravet.

– Hva slags innhold er det som får varsellampene til å blinke hos dere?

– Det blir det generelle bildet man danner seg av skyldneren. Hvis man legger ut bilder som tilsier at man kan betale tilbake det man skylder, som bilder av dyre biler og champagne. Men det blir en individuell vurdering vi gjør fra gang til gang, sier Kvamme.