Måling: Topp ti steder å leve pensjonisttilværelsen

Mexico eller Malta? Her er stedene du bør sjekke ut hvis du planlegger en pensjonisttilværelse utenfor det langstrakte land. 

ROLIG: Algarve-regionen i Portugal er det beste stedet å leve som pensjonist, ifølge reiseekspert.
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Hvert år oppdaterer nettstedet Live and Invest Overseas sin pensjonist i utlandet-indeks, hvor lister opp de stedene de mener er aller mest velegnet dersom du vurderer å tilbringe pensjonistårene utenlands.

Det er riktig nok ingen fasit på hvordan en skal avgjøre hvilke steder som er bedre enn andre. Det er derfor gjort et forsøk på å ta med litt av alt i vurderingen, som inneholder intet mindre enn 13 punkter:

Levekostnader, kriminalitet og sikkerhet, hvor godt det snakkes engelsk, underholdning, miljøhensyn, «expat»-miljø, helsetjenester, infrastruktur, rekreasjon, bomuligheter og skatter, boligpriser og eventuelle restriksjoner for utenlandsk eierskap.

Her er listen fra tiendeplass og ned, først gjengitt av CNBC.

10. George Town, Malaysia

George Town er hovedstaden på den tropiske øyen Penang, rett vest for fastlandet i Malaysia. Stedet anses for å være en trygg og rimelig priset liten øy med svært gode helsetjenester og et stort mangfold.

Penang har også blitt listet av Yahoo! som en av topp ti øyer du bør besøke før du dør.

George Town, Penang, Malaysia.

9. San Miguel de Allende, Mexico

Det historiske sentrum av San Miguel de Allende havnet på UNESCOs verdensarvliste i 2008. Magasinet Condé Nast Traveler kalte stedet verdens beste by i 2013.

Byen har tiltrukket seg artister, musikere, forskere og bohemer i over et halvt århundre, og tilbyr en unik livsstil samt et godt sosialliv for bosatte utlendinger.

De har også et godt og teknologisk oppdatert helsesystem, og «medisinsk turisme» blir mer og mer vanlig.

San Miguel de Allende, Mexico.

8. Budapest, Ungarn

Budapest har rykte på seg for å være et av de fineste hovedstedene i Europa. Den er både fullt ut moderne og har svært mye historie å by på.

I tillegg er byen, som de fleste steder i Øst-Europa, et prismessig paradis. Her kan du leve en høykvalitets livsstil til svært lave kostnader.

Budapest, Ungarn

7. Lisboa, Portugal

Er du glad i varmen, er heller ikke Lisboa et dumt valgt, ifølge Overseas Retirement Index. Byen opplever omtrent 300 soldager i året, og tilbyr både et fasjonabelt byliv og behagelig strandliv.

Live and Invest Overseas mener Lisboa har noe for enhver livsstil og budsjett. Det er også et allerede stort og veletablert miljø for «expats» der.

Lisboa, Portugal

6. Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala Lumpur ligger i hjertet av Malaysia, og har blant annet to av de høyeste skyskraperne i verden. I skyggen av de ultramoderne bygningene finner man imidlertid den gamle malaysiske landsbyen Kampung Baru, som fremdeles yrer av liv.

Ellers er helsetjenestene gode og moderne, kollektivtransporten effektiv og hverken strand og fjell er langt unna.

Kuala Lumpur, Malaysia

5. Saint-Chinian, Frankrike

Saint-Chinian ligger helt sør i Frankrike, ved kysten langs Middelhavet. Byen har omtrent 2.000 innbyggere og er en populær by for ulike markeder hvor lokale kommer fra rundt om i regionen for å smake og se på lokale råvarer og håndverk.

Stedet er lite, men har alt du trenger for et behagelig dagligliv, mener ekspertene. Alt av helsetjenester og butikker er til stede, samt restauranter, barer og vinkjellere.

Området har selvsagt også svært godt og varmt vær, og tilbyr mye kunst, historie og kultur.

Saint-Chinian, Frankrike

4. Abruzzo, Italia

Ifølge ekspertene har Abruzzo alt Toscana har å tilby – bare til en langt lavere kostnad.

Ønsker du å tilbringe rolige dager på et lite gårdsbruk og dyrke din egen mat, har regionen også ledige landflekker til salgs. Abruzzo er kjent for å være et av de grønneste områdene i Europa, og store områder har tittelen nasjonalpark.

Stedet er også kjent for veldig god mat, hvor nesten alt av råvarer du får tak i er dyrket bare noen kilometer unna. I tillegg er det veldig billig å nyte god mat og vin.

Abruzzo, Italia

3. Mazatlán, Mexico

Byen befinner seg omtrent midt på Mexicos kyst mot Stillehavet, og har vært lite besøkt av turister og tilflyttede utlendinger i flere tiår. Nå gjør byen imidlertid et comeback, og har blitt et populært sted å slå seg ned. Byen klarer likevel å bevare den autentiske stilen, og føles hjemlig, ifølge ekspertene. Sentrum har den siste tiden fått et ansiktsløft, og dessuten er det milevis av hvite strender som ikke er overfylt av folk.

Mazatlán, Mexico.

2. Valletta, Malta

Malta er på vei til å bli et skikkelig hotspot både for investering og å tilbringe pensjonisttilværelsen. Det er et av de minste landene i Europa, men har mye å tilby, skal vi tro ekspertene.

Langs kysten finner du dramatiske fjell og klipper, samt små viker med fiskebåter og eldgamle fort. På innlandet dyrkes det oliven, hvete og poteter, og vinproduksjon er også utbredt.

Malta har både godt vært, god mat og mengder av historie og kultur. Dessuten snakker de lokale perfekt engelsk, og sammenlignet med de fleste andre vesteuropeiske land er det et relativt lavt prisnivå.

Utsikt over Grand Harbour i Valletta, Malta.

1. Algarve-regionen i Portugal

Algarve-regionen i Portugal er ifølge Live and Invest Overseas det ultimate stedet å tilbringe pensjonisttilværelsen. Det har 160 kilometer kystlinje til Atlanterhavet, og kanskje Europas beste strender og golfbaner samt svært vennlige folk. Levekostnadene er på de laveste nivåene du finner i Vest-Europa, og området har flere soldager i året enn de fleste andre steder.

Praia da Luz i Algarve, sør i Portugal.
Les også

Norge på topp i pensjonsindeks

Les også

Fersk rapport: Dette er verdens lateste

Les også

Dette har du krav på ved flykanselleringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Frankrike
 2. Malaysia
 3. Mexico
 4. Råvarer
 5. Strand
 6. Italia
 7. Reiseliv

Flere artikler

 1. Turister til Norge gjør nettsøk på isbreer og fjorder

 2. Falsk designerveske ga over 90.000 kroner i bot

 3. Ryanair strammer inn regler for håndbagasje

 4. Dette har du krav på ved flykanselleringer

 5. Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt