Lav igangsetting av boliger i april

Igangsettingen av boliger faller 27 prosent i april. Salget falt 32 prosent i samme måned. Den sene påsken får skylden.

FALL: Igangsettingen faller med 27 prosent i april, melder Boligprodusentenes forening.

Foto: Anette Karlsen NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Igangsettingen av nye boliger i april synker med 27 prosent i april. Likevel ligger igangsettingen hittil i år 16 prosent over fjoråret.

Det kommer frem av tallene Boligprodusentenes forening pressenterte på en pressekonferanse tirsdag.

– Årsaken til fallet i både igangsettingen og fallet i salget, er at påsken i år kom i april, sier Per Jæger, administrende direktør i Boligprodusentenes forening.

Administrerende direktør i Norges eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving deler oppfatningen om at påsken er en direkte konsekvens på tallene denne gangen, han er mer spent på fremtiden.

– Byggetakten har det siste året kommet opp på et veldig høyt nivå i store deler av landet, og vil dersom prosjektene gjennomføres og byggetakten ikke faller for mye, bidra til bedre markedsbalanse. Spenningen knytter seg til i hvilken grad moderasjon i boligprisutviklingen påvirker framtidig boligproduksjon, forteller Geving til E24.

Småhus øker mest

Det er småhus som øker mest i april med 41 prosent. Igangsettingen på leiligheter øker med 18 prosent, samtidig som eneboliger går tilbake med fire prosent. De siste tolv månedene er det igangsatt 32.400 boliger.

I første kvartal i år økte byggingen av nye boliger med hele 37 prosent i første kvartal. Da fortalte sjefen i Boligprodusentenes Forening at man må tilbake til 80-tallet for å være på et like høyt igangsettingsnivå.

Partner i Nordvik & partners, Terje Tingholt, skriver i en e-post til E24 at dette vil styrke bruktboligprisene – særlig de mindre leilighetene, det er derimot ikke Jæger enig i.

– Jeg tror problemet blir at en-personshusholdninger ikke kan by på de mindre boligene, fordi bankene ikke kan låne dem mer. Derfor mener jeg segmentet vil holde seg rolig på pris, forteller Jæger.

Adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Ikke for høy igangsettingsvekst

Boligprodusentenes direktør vil ikke si at igangsettingstakten er for høy, da landet fortsatt opplever høy befolkningsvekst. Han forteller videre at dersom igangsettingen skulle bli for høy, vil produsentene stoppe å bygge.

– Skulle markedet bli mettet vil ikke bankene gi ut lån til entreprenører som ikke har solgt en 50-60 prosent av boligene. Så det vil balansere seg selv, forteller Jæger, før han kommer med et stikk til regjeringen Solberg.

– Regjeringen har gjort om husbanken mer og mer til en sosialbank, det kan bli katastrofalt den dagen nedturen eventuelt kommer.

Han legger til at det var dette som reddet bolignæringen senest i 2014, da igangsettelsen raskt sank fra 30.000 til 24.000 boliger.

– Om de som bygger boliger til folk ikke har råd til å bygge, vil arbeiderne forsvinne, det kan bli en kjempeutfordring den dagen man igjen øker igangsettelsen, fortalte Jæger til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Rekordmåned for bygging av nye boliger

  2. Både salget og igangsettinger av nye boliger faller kraftig

  3. Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad

  4. Nyboligsalget falt i april

  5. Nyboligsalget fortsetter å falle kraftig