Undersøkelse: Færre nordmenn sparer til pensjon

Utviklingen går helt motsatt vei enn Norge trenger, mener forbrukerøkonom.

BEKYMRET: Forbrukerøkonom Elin Reitan liker ikke utviklingen, og advarer nordmenn mot pensjonssmell.
Publisert: Publisert:

Andelen nordmenn som har privat pensjonsavtale har gått tilbake. Det viser en ny, landsdekkende undersøkelse fra YouGov.

32 prosent av nordmenn oppga at de sparte til pensjon gjennom private avtaler i 2014. Tre år senere viser den nye undersøkelsen, som er utført for Nordea, at andelen er gått tilbake til 30 prosent.

Det opprører bankens forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Selv om det er en marginal nedgang er dette overraskende tall, sier hun til E24.

Les også

Dette kan Silvers kunder forvente

Sparer nær tre tusen i måneden

Hun viser til høyere levealder og en varslet pensjonsbombe for det offentlige som tilsier at utviklingen burde gått motsatt vei.

– Det er bekymringsverdig at det er så mange som ikke tar grep om egen pensjon. Til tross for at det har vært mye fokus på viktigheten av å forberede seg til pensjonisttilværelsen, tror jeg mange ikke er klar over at det er nødvendig for dem å spare på egen hånd dersom de skal kunne leve det livet de ønsker når de går av med pensjon.

De som faktisk sparer til pensjon gjennom private avtaler i undersøkelsen, oppgir et snittbeløp på 2.740 kroner i måneden.

Reitan mener at de som lener seg på ordningene fra arbeidsgiver kan få seg en heftig smell.

Les også

LO og Unio mener ny pensjonsordning vil øke forskjellene

– Mange vil få sjokk

– Hvor god eller dårlig råd du får som pensjonist vil i stor grad avhenge av hvilken innskuddspensjonsavtale din arbeidsgiver tilbyr deg. Det er stor forskjell mellom en ordning som gir deg 2 prosent, og en ordning som gir 7 prosent, men mange jeg snakker med aner ikke engang hva hvilken prosentsats deres arbeidsgiver tilbyr, sier forbrukerøkonomen.

– Mange av dem som ikke har satt seg inn i dette vil nok få seg et aldri så stort sjokk når de blir klar over hva de vil få utbetalt den dagen de går av med pensjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om