Tre jokere truer bolig-comebacket

Årets første boligtall skaper optimisme. Men det er fortsatt humper på veien mot bolig-comeback i 2018, mener meglersjefer.

BLANT JOKERNE: Fremtiden til boliglånsforskriften, som de fleste eksperter tror bremset boligmarkedet betydelig i 2017, ligger nå i hendene på finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Norske boliger ble solgt til to prosent høyere priser i januar enn måneden før, viste nye meglertall mandag. Prisøkningen er sjeldent lav til januar å være, og den underliggende prisutviklingen holder seg negativ.

Men meglerbransjen velger likevel å ta imot januar-tallene som nok et tegn på lysere tider for boligmarkedet siden fjorårets prisras.

Forvirret? Her er to grunner.

  • Fjorårets korreksjon startet i Oslo, og forplantet seg deretter til andre byer. Men nå viser januar-tallene en solid prisvekst på 2,7 prosent i hovedstaden. Det gir tro på at Oslo snart kan drive frem et nytt nasjonalt omslag – denne gangen av det positive slaget.
  • Dessuten gleder man seg over tall utover selve prisutviklingen: Boligsalget var i januar skyhøyt, og ifølge Eiendom Norge solgte meglere flere boliger enn de fikk nye salgsoppdrag.

– Veldig unormalt i januar

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer mener vi har fått «tunge indikatorer» på et positivt boligomslag.

– I Oslo ser vi en ganske tydelig bedring i prisutviklingen. 2,7 prosent er godt over snittet de siste årene, og her var det ikke snakk om noen svake år for Oslos del heller, sier han til E24.

BOLIGTOPP: Christian Vammervold Dreyer er administrerende direktør i Eiendom Norge. Mandag la han frem boligtallene for januar.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Men det er særlig salgstallene som får meglersjefer til å smile.

– Omsetningsvolumene er høye og prisene er fornuftige, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24.

– Vi har tilbakelagt en måned med flere solgte boliger enn antallet som ble lagt ut, noe som er veldig unormalt i januar. Som en konsekvens ser vi at antallet boliger til salgs går ganske tydelig ned i Oslo og Bergen. Dette er tunge indikatorer på en normalisering, og at det er i ferd med å flate ut, sier Dreyer.

– Det at det selges så mange boliger, og samtidig legges ut litt færre, tror jeg er veldig viktig for å få balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Privatmegleren-direktør Grethe Meier til E24.

Spiser av varelageret

Meier trekker frem at gjennomsnittlig salgstid har steget ganske markant sammenlignet med januar i fjor.

Les også

Økonom: – Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året

Ved første øyekast kan det fremstå som at markedet er tregere. Men egentlig skjer det motsatte, ifølge Meier:

– Vi erfarer at mange boliger som har ligget ute i lengre tid, nå blir solgt og slik drar opp salgstiden. Og det er et godt tegn. Det var mange boliger som ble liggende ute i høst. Nå spiser vi endelig av varelageret, sier meglersjefen.

PRIVATMEGLER-DIREKTØR: Grethe Meier.

Foto: Privatmegleren

Flere økonomer har satt negativt fortegn foran boligåret 2018. I sine foreløpig nyeste prognoser anslår DNB Markets at prisene vil falle hele året igjennom, riktig nok gradvis avtagende.

Tre festbrems-jokere

Selv om hun er mer positiv, mener Meier at disse prognosene ikke kan avskrives helt enda.

– Det er noen jokere her vi må ta med oss, sier meglersjefen, og lister tre ting som fortsatt kan kneble bolig-comebacket:

1. TILBUDS-JOKEREN: Fortsatt høy tilførsel av nyboliger, med flere store prosjekter som ferdigstilles fremover. Klarer kjøpere å sluke i seg alle boligene, eller kan det bli tilbudsoverskudd og påfølgende priskutt?

2. LÅNE-JOKEREN: Finansdepartementets omdiskuterte boliglånsforskrift, som siden januar i fjor har gjort det vanskeligere å få boliglån, utgår til sommeren. Hva som skjer etterpå hersker det full forvirring om. De strenge lånereglene kan bli vraket eller myket opp, men også videreført. Hva Siv Jensen & co. velger kan få stor betydning for kredittilgangen, og dermed kjøpersiden.

3. RENTE-JOKEREN: I tillegg kan sentralbanksjef Øystein Olsen bli bolig-festbrems. Norges Bank indikerer renteheving i desember, men har vist fra tidligere at de kan overraske.

Les også

Meglerbransjens januar-rapport: Boligprisene steg 2,0 prosent

Selv om de tre jokerne gir nedsiderisiko, tror Meier et positivt omskifte er mest sannsynlig.

– Ut ifra de signalene vi får og de positive utsiktene for norsk økonomi, er det mye som tilsier en svak boligprisvekst gjennom 2018. Det tror vi får et stabilt, rolig marked fremover, sier hun.

– Et mye skarpere våpen

Også Dreyer tror markedet vil stige forsiktig i år – men trekker også frem et par risiko-jokere.

– Vi har en sysselsettingsvekst, lønnsvekst og en generell bedring i norsk økonomi. Samtidig har vi hatt høy boligbygging gjennom flere år, og vi vet at det kommer flere ferdigstillelser gjennom 2018 og 2019. Dermed vil tilbudssiden holde seg høy, sier Dreyer.

– Vi vet også at en økning i renten er et mye skarpere våpen med det høye gjeldsnivået som husholdningene har nå. Det vil dempe markedet ganske mye. Derfor er vi fremdeles moderate i våre forventninger. Vi tror fremdeles at boligprisene vil ligge nær nullvekst i store deler av landet i år.

– Tross disse prisdempende faktorene; Blir du likevel overrasket om du står om en stund og oppsummerer 2018 med prisfall for året som helhet?

– Jeg blir overrasket om vi på landsbasis får et kraftig prisfall. Det tror jeg ikke kommer til å skje.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

  2. Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

  3. – Den store rabattperioden er over

  4. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  5. – Meglerne forteller at de sjelden har løpt så mye