Rekordhøyt nybolig-salg

Salget av nye boliger i tredje kvartal er det nestbeste som er målt siden målingene startet i 1999.

NYE BOLIGER: Her fra utbygging av Sørenga i Oslo.

Berit Roald
  • Astrid Dalen
Publisert:,

– Boligsalget i 3. kvartal er det beste vi har hatt på lang tid, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens forening i en pressemelding.

Salget av nye boliger har gått svært bra det siste kvartalet, viser tall som Boligprodusentenes Forening la frem på pressekonferanse tirsdag.

Nærmere bestemt ligger boligsalget 23 prosent over fjoråret, og salget økte med 17 prosent mot tredje kvartal 2014.

– Vi ligger an til et salg på 30.000 enheter i år, sier administrerende direktør Per Jæger.

Litt nedgang i igangsettingen

Igangsettingen, derimot, går det ikke fullt så bra med. Målt mot tredje kvartal i fjor, ble det en nedgang på to prosent. Men sammenlignet med fjoråret ligger igangsettingen likevel 21 prosent over fjoråret ettter årets første ni måneder.

Den første veksten både i salg og igangsetting er i Oslo og Akershus. Faktisk er årstakten på igangsetting høyere enn i Oslo, noe boligprodusentene håper kan avhjelpe presset på markedet i Oslo. Igangsettingen i Akershus har doblet seg siden i fjor, mens veksten i Oslo har vært på mer enn femti prosent.

Administrerende direktør Per Jæger, Boligprodusentenes Forening

Terje Pedersen

– Det blir spennende å se hvordan den nye byregjeringen skal gjøre det mer attraktivt med boligbygging i Oslo, og vi kommer til å komme med våre innspill til dem. Det vktigste er at vi får nok tomter, og ikke for mange alternative planer, sier Jæger.

Kjenner seg ikke igjen i bobleadvarsler

Han sier at han ikke kjenner seg igjen idet enkelte nå sier om at det er en boligboble i Oslo, men påpeker at hovedstadens boligmarked åpenbart har noen problemer.

– Jeg mener at hovedproblemet i Oslo er at vi ikke bygger nok, og at vi bygger for dyrt. Tjuvholmen og Sørenga er ikke for folk flest, sier Jæger.

Han legger også til at på en nasjonal basis må man begynne å planlegge å bygge med tanke på flyktningestrømmen som kommer.

– Jeg er dermed ikke bekymret for aktivitetsnivået fremover. Men jeg tror det kan bli problemer med å finne nok arealer å bygge på, og infrastruktur til tomtene. Så tror jeg at vi må bygge enkelt og standardisert, sier Jæger, som trekker sammenligninger til oppbyggingen av Finnmark og Tromsø etter krigen.

Administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Mangor Birkeland, ligger til at antall flyktninger til landet ikke er noe de har tatt med i sine beregninger av behov for nye boliger.

Nedgang i Rogaland

I Rogaland har boligmarkedet også for nyboliger vært bra lenge, men nå er det en nedgang både i salg og igangsetting. Salget gikk ned med 14 prosent mot fjoråret, mens igangsettingen er redusert med tyve prosent.

Rekord sist kvartal

Under presentasjonen av resultatene for andre kvartal i august, la administrerende

direktør Per Jæger frem det beste andrekvartalet siden foreningen startet målingene i 1999.

Les også

I denne gaten finner du Norges dyreste eiendom til salgs nå

Les også

- Dette er «James Bond»-versjonen av et funkishus

Les også

«Magrere» tider for toppmeglerne

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Flatt nybolig-salg i oktober

  2. Desember ble en knallmåned for nyboligsalget

  3. Høyeste nyboligsalg siden 1999

  4. Annonsørinnhold

  5. Stabilt salg av boliger, men færre nybygg

  6. Nyboligmarkedet ga gass i april