Coop beskylder Hvals sjokolade-sjef for trakassering

Hval sjokolade trakasserer oss, sier infosjefen i Coop. Nei, det er Coop som trakasserer oss, svarer sjefen for sjokoladeprodusenten tilbake.

SJOKOLADEFEIDE: Det har blitt mye rabalder i kjølvannet av Coops bytte av smågodtleverandør. Her fra Hvals fabrikkutsalg i Sandefjord.

Tore Meek/
  • Astrid Dalen
Publisert:,

– Vi har fått mye pepper på sosiale medier for å kaste ut Hval, men vi har faktisk bare byttet leverandør av smågodt, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis til E24.

– Vår sjokoladeansvarlig føler seg trakassert av daglig leder Rune Forsberg i Hval sjokolade. Vårt inntrykk er at Forsberg går til media for å øke salg av egne produkter, og at han fører en ensrettet kampanje mot kjedene, sier Friis videre til E24.

Mye negativitet i sosiale medier

Bakgrunnen for den klissete sjokoladekrangelen er nyheten om at Coop-kjeden skal bytte smågodtleverandør. Coop er etter overtagelsen av Ica og Rimi-butikkene Norges største enkeltkjede, og nest største dagligvareaktør totalt.

Som E24 kunne avsløre for halvannen uke siden, skifter Coop smågodtleverandøre fra svenske Candy King til norske Nidar – noe som i utgangspunktet kanskje ikke skal avstedkomme så mange hatske reaksjoner.

Tingen er at sjokoladefabrikken Hval i Sandefjord er fast leverandør av marsipan og sjokolade til Candy King i Norge.

Les også

Norsk sjokoladefabrikk rammet av «smågodt-krig»: Jobbkutt etter Coop-skvis

Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop.

Ica Norge

Dermed ble også den norskproduserte sjokoladen kastet ut av Coops butikker, når svenskene ikke fikk fornyet sin kontrakt.

Ifølge Hval fører byttet til at de må kutte tre av 15 stillinger på fabrikken, blant annet fordi de samtidig mister muligheten til å levere sjokolade i poser til Coop.

Dagligvarekjeden hevder på sin side at Hval aldri har levert sjokolade i poser til dem.

Kommunikasjonsdirektør Friis mener også at det har blitt overdrevet i media hvilken rolle Hval sjokoladefabrikk spiller for Coops leverandørbytte.

– Hval sjokolade leverer to biter til Candy Kings sortiment, og har ingenting med dette byttet å gjøre, slår Friis fast.

Les også

Norsk sjokoladefabrikk rammet av «smågodt-krig»: Jobbkutt etter Coop-skvis

Uoverenskomst på Facebook

I ett Facebook-innlegg E24 har funnet, som omhandler Coop og Hval, er det ganske åpenbart at Coop og Hval sjokolade har hver sin tolkning når det kommer til hva som har egentlig har skjedd med hensyn til levering og presentasjon av Hval-vareprøver.

(saken fortsetter under Facebook-faksimilen, som viser Coop og Hval i passiar i et kommentarfelt som omhandlet smågodtbyttet)

Skjermdump Facebook
Les også

Coop kaster Candyking ut av smågodthyllene

Leverte vareprøve i resepsjonen

Kommunikasjonsdirektøren i Coop. Bjørn Takle Friis, forteller nå til E24 at det stemmer at Hval leverte en vareprøve til dem.

– Men istedenfor å presentere produktet på vanlig måte, satte en representant for Hval bare en pose med sjokolade i resepsjonen. Deretter sendte han en mail til vår sjokoladeansvarlig påfølgende dag for å dokumentere at han hadde vært i dialog.

Friis legger til at vareprøven ikke ble levert innen de normale fristene det opereres med, og at pris aldri ble levert for denne runden.

Les også

Nordmenn handler mat på nett for vel milliarden i året

– Hval vanskelige samarbeidspartnere

Ifølge Coop har det har vært gjentatte episoder hvor det har vært vanskelig å samarbeide med Hval sjokolade. For en del år siden valgte Coop å redusere volumet av Hval-sjokolade på grunn av svært skuffende salg, og da skal Forsberg ha ordlagt seg på en lite hyggelig måte, uttaler Takle Friis.

– En viktig årsak til at Coop valgte å bytte leverandør var at Nidarproduktene er godt likt av kundene, og derfor selger mer. I tillegg vektla de at Nidar også er en norsk leverandør, slik at byttet bidrar til flere arbeidsplasser i Norge, avslutter Friis.

(saken fortsetter under bildet.)

FÅR MYE SYMPATI: Daglig leder og konditormester ved Hval sjokoladefabrikk, Rune Forsberg, forteller at det raser inn med mail til dem fra fortvilte forbrukere som ikke lenger får kjøpt Hval-sjokolade på Coops butikker.

Saga grafisk as

Hval-sjef kjenner seg ikke igjen

Daglig leder ved Hval sjokoladefabrikk, Rune Forsberg, kjenner seg ikke igjen i det bildet Coop tegner av ham og bedriften.

– Hvis det er noen som blir trakassert her, så er det vel meg. Sjokoladeansvarlig i Coop vil jo ikke ha møter med meg, så jeg forstår ikke hva de snakker om, sier Forsberg.

Han forteller at de allerede i mars leverte Hval marsipanposer og prislister til Coop.

Da hadde de, ifølge Forsberg, ikke tid til ham.

Den 18. november leverte han nok en gang en vareprøve for marsipan, og sendte en mail med begrunnelse og argumenter, sier han.

Neste morgen fikk Forsberg mail beskjed om at vareprøven var mottatt, men at Coop ikke kom til å utvide marsipansortimentet sitt, forteller han videre.

Da var det heller ingen vits i å sende oppdaterte prislister, mente Forsberg.

Les også

Dette er våre taxfree-favoritter

– Får mailer fra fortvilte forbrukere

– Jeg synes ikke Coop kan gjemme seg bak at vi ikke har levert vareprøver og prislister. Vi har spurt tidligere om det er frister vi må forholde oss til, eller skjemaer vi må fylle ut, men fått svar om at de ikke ønsker varer fra oss. Det eneste vi ikke er med på, er å betale for hylleplass, slår Forsberg fast.

Hval sjokolade-sjefen forteller at det raser inn mailer fra fortvilte forbrukere som ikke lenger får kjøpe Hval-sjokolade på Coop. Han liker dårlig at Coop argumenterer med at forbrukerne ikke vil ha varen, med tanke på at Hval-marsipanbitene skal ha vært en av bestselgerne i de ti årene Coop har solgt dem i smågodthyllene til CandyKing.

– Det er også spesielt at de i forbindelse med Ica-oppkjøpet lovet å ikke kaste småleverandører, og så er det noe av det første de gjør, sier Forsberg.

Les også

Norgesgruppen misfornøyde med Brennpunkt-dokumentar

– Må varsle aksjonærer

Når det gjelder kritikken fra Coop som går på at Hval sjokolade går hardt ut i mediene, mener Forsberg at det er helt naturlig at det varsles om alle endringer som får konsekvenser for fabrikken.

– Vi har 500 medaksjonærer som har investert i Hval sjokolade, og da er vi avhengige av å varsle, sier Forsberg, og legger til:

– For øvrig vil vi mer enn gjerne møte Coop for å presentere våre varer og priser.

Les også

Norsk sjokoladefabrikk må kutte stillinger etter «smågodt-krig»

Les også

Coop kaster disse ut av smågodthyllene

Les også

Nordmenn handler mat på nett for vel milliarden i året

Her kan du lese mer om

  1. Coop Norge handel

Flere artikler

  1. Hval på vike for Nidar hos Coop

  2. Norsk sjokoladefabrikk må kutte stillinger etter «smågodt-krig»

  3. Nyhetsåret 2015 fra A til Å

  4. Annonsørinnhold

  5. Smågodtkrigen bekymrer fagfolk

  6. Butikkjede innfører smågodt-grense