Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

Budgiverne presset prisen milevis unna verdivurderingen til både megler og takstmann på 7,9 millioner. – Jeg fikk sjokk, sier megleren.

SJOKKERT: Megler Sisilie Berg sier hun begynte å få hakeslep da budgiverne sendte prisen for denne gule tomannsboligen på Vindern i Oslo over 10 millioner kroner. Det stanset på 11.
Publisert: Publisert:

Den 177 kvadratmeter store tomannsboligen på Vinderen i Oslo ble solgt for intet mindre enn 11 millioner kroner tirsdag.

Huset er et dødsbo, oppført i 1927 og med eldre standard.

– Mye er fra 1963/64 og er etterisolert i 1977. Det er en del som må gjøres for å få standarden opp på moderne nivå, sier megler Sisilie Berg til E24.

FIKK SJOKK: Megler Sisilie Berg ved Privatmeglerens kontor på Røa i Oslo.

Startskudd på 9,6 mill.

Forhåndsbud gjorde sitt til at prisantydningen allerede ikke var til å kjenne igjen, da startskuddet gikk for den formelle budrunden mandag.

Totalt deltok 10 budgivere, opplyser Berg.

– Et av parene la inn et strategisk bud på 9,6 millioner. Da mistet jeg ganske mange interesserte. Og strategien hadde kanskje funket, hadde det ikke vært for at andre ville ha den så sterkt, sier hun.

Å trå saftig til for å skremme andre budgivere har fått tilnavnet «kobra-taktikken» (se faktaboks).

Sjokkert selger

Grepet funket altså ikke her. Berg sier det mot slutten var tre budgivere som knivet om å få tilslaget.

– Og de bød ikke med titusener. De brukte hundretusener, sier megleren.

Paret som bød 9,6 millioner, ble høynet til 9,8 millioner.

Dette budet ble så høynet til 9,9 millioner.

Så dro noen kraftig til – igjen:

– Det gikk rett fra 9,9 til 10,5 millioner. Det var det første sjokket for min del. Jeg tenkte «hæ?!». Det var ellevilt, sier Berg.

Det skulle kreve 500.000 kroner til før resten hadde fått nok, og én budgiver sto seirende igjen.

– Selgeren var helt sjokkert. Jeg var sjokkert! Elleve millioner, gurimalla. Jeg har aldri solgt noe så høyt over takst før. Kollegene mine sier det er vilt. Jeg «landet» først i går, forteller Berg.

Og kjøperne? Megleren omtaler de som «veldig fornøyde».

Les også

Gikk 1,8 millioner over takst: – Har aldri opplevd så stor forskjell

– Ikke lokkepris

– Det var ikke lokkepris, fastslår Berg om prisantydningen, som altså var satt 3,1 millioner kroner lavere enn salgsprisen.

Lokkepris brukes om prisantydninger som settes urealistisk lavt for å trekke flere på visning og dra i gang budkriger. Praksisen er ulovlig når prisantydningen strider med meglers «objektive prisvurdering», men også når prisen åpenbart ikke vil bli godtatt av selger.

Ifølge statistikk fra Finn har snittboligen på Vinderen en kvadratmeterpris på 58.844 kroner akkurat nå, målt etter prisantydning pluss gjeld i aktive annonser.

Den annonserte prisen på 7,9 millioner ga en kvadratmeterpris på 44.600 kroner for boligen Berg solgte, altså en god del lavere. Samtidig pleier større boliger å gi mer plass per krone, slik at det er normalt med en kvadratmeterpris lavere enn snittet.

– Vil ikke si at vi bommet

Berg sier hun tok flere forholdsregler for å forsikre om at 7,9 var en fornuftig utsalgspris. Hun snakket med flere kollegaer, og hentet også inn en takstmann til.

– Vi fikk faktisk to verditakster på boligen. En var på 7,9 millioner og en var på 8,2. Vi endte med å bruke 7,9 fordi alle meglerne jeg snakket med tippet 8 millioner, sier Berg.

– Man kan vel si at dere alle bommet?

– Nei, faktisk ikke. Det ble en vanvittig pågang som ingen kunne forutse. Vi hadde 22 stykker bare på forhåndsvisningen.

– Men dere bommet kraftig i deres prisanslag?

– Nja. Jeg vil ikke si at vi bommet, men det ble jo ekstremt stor interesse, svarer megleren.

Les også

Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

– Nært alt har gått over

Hun mener prissjokket finner noe av sin forklaring i det knepne boligtilbudet på starten av året, og da særlig for denne boligtypen.

– Det kommer ikke en slik bolig for salg hver dag. Både beliggenheten og eiendommen er spesiell. Og Vinderen er jo Vinderen, sier megleren om vestkantstrøket.

– Det er mange pengesterke mennesker som vil bo her, og få objekter i markedet. Så å si alt vi har solgt hittil i januar har gått over takst. Selv om dette jo tar kaken.

Januar-trend?

TROR PÅ STERK JANUAR: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Onsdag fortalte E24 om en annen bolig i Oslo som tilsynelatende var verdt 4,2 millioner kroner.

Budgiverne ville det annerledes og presset prisen over seks millioner.

Slike ekstreme eksempler er selvsagt ikke beskrivende for hvordan det jevne boligsalg forløper seg i årets første måned.

Likevel kan de ekstreme salgsprisene delvis forklares med et hett januar-marked, ifølge meglerbransjen.

I en stikkprøve E24 gjorde av de største byene onsdag, fortalte flere meglere om knepent utvalg, kjappe salg og prispress.

12 prosent under prisantydning

E24 har også fått innsyn i foreløpig januar-statistikk fra meglerkjeden Eie, som har 21 meglerkontorer spredt over hele landet.

Så langt i år viser fasiten 133 solgte boliger, hvor 12 prosent ble solgt under prisantydning, og 88 prosent ble solgt til prisantydning eller mer.

– Det vil overraske meg om vi ikke får en sterk januar, med de tilbakemeldingene vi får fra meglere nå, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer til E24.

November og desember er ikke vanligvis forbundet med sterk boligprisvekst. Men da 2015 var i gang hadde markedet allerede vært igjennom kraftig prisvekst i disse to foregående månedene.

Med enda en ventet prisvekst i januar tror Dreyer norske boliger kan vise seg fem prosent dyrere ved inngangen til februar, sammenlignet med snittet for hele 2014.

Les også

Bergensmegler: Har ikke solgt boliger under takst så langt i år

Les også

Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Les også

Gikk 1,8 millioner over takst: – Har aldri opplevd så stor forskjell

Publisert:

Her kan du lese mer om