Sindre (34) eide denne leiligheten i ett år – økte én million i pris

Det er bydeler på østkanten som leder an i hovedstadens boligprisgalopp.

PEN FORTJENESTE: Sindre kjøpte denne 44 kvadratmeter store Grünerløkka-leiligheten for 2,8 millioner våren 2014. Ett år senere er den nå solgt for 3,8 millioner.

Foto: iHus
  • Karl Wig
Publisert:,

I mai 2014 flyttet Sindre Kristiansen (34) og forloveden inn på 44 kvadratmeter i Tegverksgata på Grünerløkka. Prislappen var 2,8 millioner kroner medregnet fellesgjeld.

Så fikk begge jobbtilbud i Berlin, og bestemte seg for å forlate Oslo. Leiligheten måtte selges – ett år etter at Sindre hadde kjøpt den.

Han var usikker på at han ville få igjen pengene.

– De 2,8 millionene jeg kjøpte den for i fjor, var 450.000 kroner over takst. Selv om den sikkert var priset noe lavt, følte jeg at jeg hadde betalt mye. I tillegg har vi pusset opp for 250.000 kroner. Jeg hadde vært fornøyd om jeg fikk litt over tre millioner og gikk i null, sier Sindre til E24.

– VAR HELDIG: Men det kan også ha sammenheng med Grünerløkkas økende popularitet, tror Sindre Kristiansen (34).

Foto: Privat

Slik skulle det ikke gå. I starten av mai ble leiligheten solgt for 3,8 millioner kroner – én million mer enn Sindre betalte for den.

Etter oppussingen sitter han igjen med en pen fortjeneste på 750.000 kroner – penger som går «rett i lommen», siden paret ikke går videre med nytt boligkjøp i Oslo, men på sensommeren setter kursen mot bolig-overfloden som venter i Tysklands overdimensjonerte hovedstad.

Trodde ikke budet ble høynet

Første budgiver gikk høyt på banen, og klinte til med 250.000 kroner over takst.

– Da tenkte jeg «dette blir nok det eneste budet». Jeg regner med at hensikten var å skremme bort de andre, og budet eliminerte jo mange som hadde førte seg opp på listen, sier Sindre.

Men ikke alle. For så ble budet høynet med hundre tusen kroner. Den første budgiveren høynet igjen, og slik gikk to budgivere frem og tilbake i hundretusenkroners intervaller. Det var den siste som gikk seirende ut.

– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle gå slik. Det var veldig overraskede. Jeg har nok vært heldig, både med megler og timing. Samtidig tror jeg det har noe med Grünerløkka å gjøre. Det har vært populært i flere år, men jeg føler det har tatt seg ekstra opp i det siste, tror Sindre.

Les også

Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

Østkantstrøk på prispress-toppen

Og han har rett: Det siste året er det østkanten som har ledet an det kraftige prispresset i hovedstaden. Det viser meglerstatistikk E24 har gjennomgått.

Det siste året, målt fra april 2014 til april 2015, har boligprisene på Grünerløkka – hvor Sindres leilighet lå – steget 13,9 prosent. Det er den høyeste årsveksten av bydelene i Oslo.

Deretter følger Sagene og Gamle Oslo med prisvekst på henholdsvis 13,5 og 13,1 prosent. Begge er østkant-bydeler.

Til sammenligning steg prisene på St. Hanshaugen med 10,7 prosent, og Frogner steg 11,3 prosent. For Oslo samlet er årsveksten 11,4 prosent.

Ser vi på utviklingen i et femårsperspektiv, er det også østkanten som leder an i prisgaloppen. Sjekk prisutviklingen i alle Oslo-bydelene i bunnen av saken!

– Prisskillet i ferd med å vaskes ut

OPPLEVER ØSTKANT-BYKS: Maren Synnevåg, kommunikasjonsdirektør i meglerkjeden iHus.

Privat

Det merkes godt hos meglerkjeden iHus, som opererer i begge bydeler.

– Denne trenden har våre kontorer på østkanten merket lenge. Vestkanten har tradisjonelt være mye dyrere, men nå er prisskillet i ferd med å viskes ut. I dag er det like dyrt å bo på Sagene som på Ullern, sier kommunikasjonsdirektør Maren Synnevåg til E24.

Hun mener Grünerløkkas forvandling fra slitent arbeiderstrøk til hovedstadens fremste «hipster-strøk» er mye av forklaringen.

– Uavhengige butikker og konsepter og et rikt gründermiljø gir rom for en alternativ livsstil. Løkka sammenlignes med trendy nabolag som Shoreditch i London og Williamsburg i Brooklyn, sier Synnevåg.

Les også

Til kamp mot boligkupping

– Vil ta igjen vestkanten om det fortsetter

Ifølge iHus-toppen har det for boligkjøpere tidligere gått en slags «grense» ved St. Hanshaugen, som ligger inntil Akerselva.

– Nå trekkes den grensen lenger øst, fordi St. Hanshaugen har fått tilnærmet Frogner-priser, sier Synnevåg.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på St. Hanshaugen er for tiden 63.000 kroner, ifølge meglerbransjens nyeste tall.

Prispresset på andre siden av elven har ført til at Sagene snuser tett på vestkant-bydelen, med en kvadratmeterpris på 61.000 kroner.

– Dersom prisveksten i Oslo fortsetter på denne måten, vil østkant-bydeler som Sagene, Gamlebyen og Grünerløkka før eller siden ta igjen vestkanten og faktisk bli dyrere, sier Synnevåg.

Saken fortsetter!

STERK INNSPURT: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer legger frem meglerbransjens boligstatistikk for desember 2014 tirsdag.

Lise Åserud

Tror ikke Sagene blir dyrere enn Frogner

Direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge er imidlertid usikker på om østkantens prispress vil vedvare lenge nok til at det faktisk blir dyrere.

– En del av forskjellene er visket ut i det siste året, ja. Men over ti år har det vært relativt små forskjeller mellom øst og vest. Jeg tror ikke Sagene vil bli dyrere enn Frogner med det første, sier Dreyer til E24.

Frogner har i dag en kvadratmeterpris på 67.000 kroner. Selv om en østkant-bydel skulle overgå dette, påpeker Dreyer at man neppe sammenligner epler og epler.

– På Frogner er snittleiligheten mye større enn på Sagene eller Grünerløkka, og vi vet at de små leilighetene oppnår høyere pris per kvadratmeter, sier han.

Dreyer påpeker også at østkantens kraftige prisoppsving ikke gjør seg gjeldende når man ser på bydelene utenfor umiddelbar nærhet til sentrum.

– Vi ser først og fremst en sentrumsdrevet prisvekst. Grünerløkka og Sagene ligger riktignok et par prosent over Frogner og St. Hanshaugen, men på Stovner (bydel lenger øst, red.anm.) var veksten 8,6 prosent det siste året, sier Dreyer.

Les også

OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort

Sjekk forskjellene mellom Oslo-bydelene

Her er boligprisutviklingen i Oslos ulike bydeler på både kort og lang sikt. Fra venstre til høyre kolonne ser du følgende:

1) Prisvekst i april 2015

2) Prisvekst det siste året, målt fra april 2014 til april 2015

3) Prisvekst siste 5 år

4) Prisvekst siste 10 år

5) Dagens kvadratmeterpris

FASITEN: Slik ser prisutviklingen ut for Oslos bydeler per april 2015, Den første kolonnen viser prisvekst forrige måned. Den andre viser årsvekst (april til april). Den tredje viser fem års prisvekst, den fjerde viser 10 års prisvekst og den siste viser dagens kvadratmeterpris.

Kilder: Eiendomsverdi, Finn.no og Eiendom Norge
Les også

Eiendomsmegler: Spår kvadratmeterpris på opp mot 200.000 kroner om fem til ti år

Les også

Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

Les også

Oslo-folk strømmer til visninger i nabokommunene

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Østkanten tar innpå vestkanten i Oslo: Denne gikk 1,8 mill. over takst

  2. For tre år siden måtte du ut for å gå på do. Nå har leiligheten satt prisrekord

  3. Tror Oslo kan få 10 prosent dyrere boliger – igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo øst øker mest

  6. Satte ny rekord: Løkka-leilighet til 131.594 per kvadrat!