Flyreisene dine kan bli dyrere

NHO-forbund kritiserer den borgerlige regjeringen i uvanlig sterkt ordelag. Han mener nye moms-satser vil gjøre det dyrere å fly.

DYRERE TUR: Flyreisene kan bli dyrere dersom regjeringens forslag til høyere mva-satser for flyreiser går gjennom i Stortinget. Bildet viser reisende i kø på Gardermoen i august.

Henrik Skolt
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

- Dette er feil medisin i en situasjon der norsk næringsliv skal omstille seg til en ny virkelighet. Den samlede avgiftsøkningen for luftfarten nærmer seg 800 millioner kroner på to år, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart til E24.

I statsbudsjettet som legges frem av finansminister Siv Jensen onsdag ligger det ett forslag om øke merverdiavgiften (på folkemunne «moms») fra åtte til ti prosent.

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Lothe sier videre at det vil gi en kostnadsøkning på 250 millioner kroner. Det er på toppen av andre store avgiftsøkninger siden den nye regjeringen tiltrådte.

Han legger til:

- Norsk luftfart er en av de viktigste katalysatorer for vekst. Nye undersøkelser viser at én krone skapt i luftfarten gir 5,60 kroner i økt verdiskapning for Norge. Luftfarten er avgjørende for hele næringslivet og er en nøkkelfaktor når nye investeringer skal besluttes, sier Lothe.

Saken fortsetter under bildet

SKEPTISK TIL NYE MVA-FORSLAG: Torbjørn Lothe, direktør i NHO Luftfart, er ikke overrasket over mva-økningen for flyreiser, men frykter for konsekvensene for ett konkurranseutsatt marked.

NHO Luftfart

NHO Luftfarts-direktøren sier videre at det er naturlig at det i første omgang vil slå ut på flyprisene til privatreisende.

- I andre rekke vil det påvirke flytilbudet spesielt på flyreiser ut til distrikene og til Nord-Norge der lønnsomheten allerede er under press. Det vil dermed slå ut for næringslivet, og det i en økonomi som går tøffere tider i møte. Det er huske å viktig på at luftfarten skaper mange arbeidsplasser.

Vil bedre samferdselen

Under finanstalen i Stortinget uttaler finansminister Siv Jensen imidlertid:

- Bedre infrastruktur er en av Høyre/FrP-regjeringens viktigste satsinger. En effektiv og moderne infrastruktur legger grunnlaget for økt verdiskapning og styrker vekstevnen i norsk økonomi.

Les også

Øker BSU fra 200.000 til 300.000

Les også

Får klimakritikk for statsbudsjettet: – Bryter med klimaforliket

Les også

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reise
  2. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Mener regjeringen bløffer

  2. Statsbudsjettet på 1-2-3

  3. Slik påvirker statsbudsjettet økonomien din

  4. ESA: Flypassasjeravgiften kan være ulovlig

  5. NHO: – Flyavgiften forskjellsbehandler