Frist for å levere skattemeldingen mandag: Dette glemmer mange å sjekke

Foreldrefradrag og reisefradrag er blant postene mange glemmer i skattemeldingen – og hvor det kan være penger å hente.

MANGE LEVERER TETT PÅ FRISTEN: 639.000 skattytere har levert skattemeldingen så langt, ifølge tall fra Skatteetaten. I fjor leverte 1,3 millioner skattemeldingen.
Publisert: Publisert:

Mandag er frist for å levere skattemeldingen. I fjor leverte 1,3 millioner skattemeldingen, mens resten, det vil si syv av ti, brukte leveringsfritak.

– Hvis du har sjekket skattemeldingen og alt stemmer, trenger du ikke å levere den, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

– Ved leveringsfristen 30. april blir den levert automatisk med opplysningene som er forhåndsutfylt.

639.000 lønnstagere og pensjonister har levert skattemeldingen så langt, ifølge tall fra Skatteetaten.

– Det er mange som venter til den siste dagen, du er ikke alene og det er ikke for sent. Det viktigste du kan gjøre nå er å sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og fullstendige, og levere skattemeldingen hvis du har endringer, sier Jebsen.

Sjekk ferdigutfylte beløp, og før inn ekstraopplysninger

Skatteetaten har syv tips til dem som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen:

HAR SYV TIPS: Pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

1. Sjekk alt som står i skattemeldingen.
Er beløpene og opplysningene korrekte? Du kan for eksempel kontrollere mot årsoppgaven du har fått fra banken, og sammenstillingen om lønn du har fått fra arbeidsgiver.

2. Husk forhold og inntekter du må fylle inn selv.
Er det noe som ikke er forhåndsutfylt? Har du ekstra inntekter, for eksempel fra utleie eller fra pensjon i utlandet? Andre jobber? Har du hatt endringer i økonomien din i 2017 som påvirker skatten? Husk å få dette med i skattemeldingen.

3. Har du fått med deg alle fradragene du har krav på?
Sjekk om du kan få fradrag for reisevei til jobb. Sjekk foreldrefradrag: er alle dine kostnader for pass av barn (for eksempel SFO, barnehage eller fotballakademi) med?

Hvis du har felleslån må dere kanskje fordele gjeldsrenter slik at begge får fradrag. Banken rapporterer nemlig hele beløpet på hovedlåntakeren slik at lån og betalte renter forhåndsutfyltes kun i den ene skattemeldingen. Pass på at du fører gjeld og gjeldsrenter i riktige poster og ikke omvendt. Husk også at hovedlåntakeren må redusere beløpene tilsvarende det som deles med medlåntageren.

Sjekk fradragsveilederen her skatteetaten.no/fradragsveileder

Les også

Skattemeldingen på 1-2-3

4. Er boligverdi og opplysningene om boligen riktig?
Mange har spørsmål om boligverdi i skattemeldingen, ikke minst fordi mange kommuner bruker denne verdien til å fastsette eiendomsskatt. Skatteetatens verdi for boligen er basert på SSBs snittpris per kvadratmeter basert på solgte boliger i samme område. Det er en estimert markedspris for din bolig.

Hvis du mener det ikke er korrekt kan du endre dette i skattemeldingen. Sjekk også at alle opplysningene om boligen for eksempel p-rom stemmer. Mer informasjon her: skatteetaten.no/bolig

Du kan søke om leveringsutsettelse

5. Utfyllende opplysninger? Trenger du mer tid?
Hvis du har behov for å gi opplysninger utover det du skriver i postene i skattemeldingen, kan du laste opp et vedlegg når du leverer skattemeldingen. Du kan også søke om utsatt leveringsfrist hvis du ikke rekker å gjøre nødvendige endringer 30. april.

Søknaden om utsettelse må sendes inn innen fristen for levering av skattemelding. Søker du elektronisk får du svar på søknaden med en gang.

6. Du kan endre skattemeldingen i opp til tre år.
Etter en lovendring i fjor, kan du endre en levert skattemelding opp til tre år etter leveringsfristen. Hvis du mottar nye opplysninger eller oppdagerfeil etter leveringsfristen, går du til skatteetaten.no og endrer og leverer skattemeldingen.

Skatteetaten vil sende deg et nytt skatteoppgjør. Se mer her: skatteetaten.no/klage

7. Lurer du på noe? Få hjelp av Skatteetaten.
Hvis du har spørsmål kan du få hjelp av Skatteetaten til å gjøre det riktig. Vi har en veiviser på skatteetaten.no med steg for steg hjelp med skattemeldingen. Hvis du er usikker kan du kontakte oss. Skatteetatens veiledere har utvidet åpningstid på leveringsfristen, kl. 09–20. Du kan ringe, stille spørsmål på Facebook eller bruke chat.

– Mange glemmer foreldrefradraget

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB opplever at mange glemmer foreldrefradraget.

– Det står gjerne en ferdig utfylt sum i posten, sier hun.

GIR RÅD: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Denne summen er utgifter som er meldt inn fra barnehage og SFO. Men: sjekk om du har fylt opp kvoten, som er 25.000 kroner for ett barn og 1.500 for øvrige barn. Har du to barn, har du altså krav på 40.000 kroner, forklarer Sandmæl.

Står det 30.000 kroner i foreldrefradragsposten kan du fylle på utgifter til barnevakt, aktiviteter som er i SFO-tiden eller hvis du må gjøre en omvei til jobb for levere og hente i barnehage eller skole og SFO, forklarer forbrukerøkonomen.

En annen post mange glemmer er reisefradraget.

– Det har du krav på hvis avstanden mellom jobb og hjemmet ditt tur-retur er på minimum 64 kilometer, opplyser Sandmæl.

– Du har krav på fradraget uavhengig av dine virkelige utgifter eller hvilke transportmidler du bruker. Sykler du eller sitter på med noen, eller tar kollektivt har du altså krav på reisefradrag. Mange tenker dette gjelder kun bilister, men det gjør det altså ikke.

GIR RÅD: Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Forbrukerøkonom Elin Reitan tror mange, spesielt hvis man får tilbake på skatten, er dårlig på å sjekke de forhåndsutfylte postene.

Hun oppfordrer derfor til «å gå på skattejakt».

– Det er gøy å få tilbake ti tusen kroner, men tenk å få tilbake 25.000, sier hun.

Reitan oppfordrer til å bruke fradragsveilederen til å finne ut hvilke fradrag du har krav på.

Uansett om du får igjen på skatten eller får restskatt, råder hun til å legge en plan.

– Har du fått en baksmell må du legge en plan på hvordan du skal betale tilbake, og hvis du får igjen bør du legge en plan for hvordan du skal bruke disse, sier hun.

Les disse guidene på Dine Penger+:

Start med å kutte inntekten

Når skattemeldingen skal leveres, lønner det seg å presse inntekten ned så langt som mulig.

Senk skatten på frynsegodene dine

Sjekk om du betaler for mye skatt på frynsegodene dine. Det kan spare deg for opptil 46,9 prosent skatt!

Foreldre: Sjekk ut alle fradragene!

Du kan føre opp både barnevakten, fotballakademiet og kjøringen til barnehagen på skatten i år!

Utnytt gråsonene ved utleie av bolig

I utgangspunktet er utleie i egen bolig skattefritt, og utleie der du ikke bor, er skattepliktig. Men det finnes flere gråsoner. Slik kan du utnytte reglene.

Les også

Skattefristen rett rundt hjørnet

Les også

Nå er skattemeldingen her

Les også

Skattemeldingen på 1-2-3

Publisert:

Her kan du lese mer om