Meglertopper spår minst 15 prosent høyere boligpriser i Oslo

Bransjeekspertene venter fortsatt høyt tempo i Tigerstaden. – At vi får bråbrems i dette markedet kan vi bare glemme, sier Nils Nordvik. 

OPP, OPP, OPP: Det har bare gått en vei for boligprisene i Oslo, og det kommer til å fortsette, skal vi tro meglertopper.
Publisert:

Når de endelige tallene for boligprisåret 2016 er klare i januar, vil de med overveiende sannsynlighet vise at Oslo-boligene ble over 20 prosent dyrere i år.

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier, tror neppe markedet vil roe seg i 2017.

– Min spåkule sier 15 prosent prisstigning i Oslo i 2017, og for landet forventer jeg 10–11 prosent. Årsaken til at anslaget for prisveksten på landsbasis er så høyt, er fordi det er så stort volum i Stor-Oslo, sier Meier til E24.

Partner Nils Nordvik i Nordvik & Partners tar enda hardere i, og tror boligprisene i Oslo kan stige opptil 20 prosent neste år.

– Jeg ser ikke bort ifra at boligprisene i Oslo kan stige mer enn 15 prosent også, sier Nordvik til E24 når han får høre Meiers spådom.

– Du skal ikke se bort ifra at vi får bortimot 20 prosent prisøkning på enkelte boliger i Oslo.

Les også

Stadig flere eiendomsmeglere i Norge

– Veldig effekt på grunn av renten

– Det er en mangel på bolig i Oslo. Folk skal ha bolig og skal kjøpe bolig i Oslo. Med 2 prosent rente vil en leilighet til tre millioner kroner koste 60.000 kroner i renter i året, og det sier seg selv at når man kan leie den ut til 144.000 kroner i året, så vil alle mennesker kunne kjøpe det. Vi får en veldig effekt på grunn av renten, sier Nordvik.

– En annen faktor er at det bygges ikke nok boliger i Oslo. Alle vil bo sentralt. Derfor får vi den situasjonen.

Meier og Nordvik er ikke alene om å tro at det blir boligprisgalopp i Oslo neste år. Danske Bank-sjef Trond F. Mellingsæter spådde tidligere denne uken at boligmarkedet går mot «normale» tider, men at Oslo forblir unntaket.

– Jeg blir ikke forundret om vi ser en prisvekst på 15 prosent i Oslo neste år, uttalte Mellingsæter.

Eiendomsmegler og partner Nils O. M. Nordvik i Nordvik & Partners.

Vakuum i Oslo-gryta

Nordmenn er noe mer beskjedne enn bransjeekspertene i sine spådommer. InFact har på oppdrag fra Privatmegleren foretatt en landsomfattende undersøkelse av nordmenns forventninger til boligprisvekst i 2017. Undersøkelsen har 1.500 respondenter.

50 prosent av de spurte venter at boligprisene stiger i 2017. 13,5 prosent svarer at de regner med at veksten overstiger 10 prosent.

– I den samme undersøkelsen svarer også 60 prosent av beboerne i Oslo at de ikke har råd til å kjøpe bolig, slik boligprisene er nå. Selv om de er i markedet, ser de galopperende priser og er redde for å bytte bolig. Det vi ser nå er et tørke av boliger i Oslo, sier Meier.

Meier forklarer at effekten med få boliger til salgs blir selvforsterkende – dess flere som lar være å kjøpe noe nytt fordi det er få boliger på markedet og sterk prisvekst, jo færre boliger frigjøres til boligmarkedet i hovedstaden og knappheten forsterker boligprisveksten. Da får man et vakuum i markedet som gir skarpe prisspiraler.

– Vi har motsatt effekt i Rogaland. Folk tør ikke å kjøpe før de har solgt sin egen bolig. Da får man vakuumsituasjoner. Plutselig løsner det igjen. Hvis vi plutselig hadde fått ut 3.000 til 4.000 boliger sentralt i Oslo hadde vi blitt kvitt proppen i systemet, sier Meier.

Vekst også utenfor Ring 3

TROR PÅ VEKST: Administrerende direktør i Privatmegleren Grethe Wittenberg Meier tror ikke vi er i nærheten av toppen for boligprisene i Oslo.

Meier mener også at en del byer som ligger litt lenger utenfor hovedstaden kommer til å få god prisvekst i 2017.

– Vi vil se at byer som begynner å bli pendlerbyer til Oslo vil bli med å dra. Tønsberg, Hamar, nedover mot Moss og Romerike.

Til og med meglere har uttalt at de frykter kraftig boligprisøkning i 2017, men Meier tror ikke at boligkjøpere skremmes av den kraftige veksten. Hun påpeker at boligmarkedet er mye preget av psykologi.

– Jeg tror nesten det har hatt motsatt effekt, og vi har fått en massesuggesjon-følelse, sier Meier.

Særlig førstegangskjøpere kan bli ivrige.

– Ved at såpass mange vil inn, så «vil jeg også være med», sier hun om folks innstillinger til boligkjøp, og fortsetter:

- «Det haster å komme seg inn, for hvis ikke jeg kommer inn denne måneden får jeg ikke være med på prisstigningen neste måned.»

- Selvfølgelig stopper prisveksten en dag

Det sies at ingenting vokser inn i himmelen, men ifølge Meier måtte det vært langt flere boliger ute til salgs, og bli bygget mye mer om man skal kunne se noen særlig reaksjon. Hun tror dog at misforholdet mellom tilbud og etterspørsel vil dempes.

– Jeg tror første halvår 2017 vil gi kraftig prisvekst, også tror jeg det vil normalisere seg utover høsten, sier hun.

Én av hovedårsakene til at Meier tror prisveksten i Oslo vil dabbe av i andre halvår i 2017, er at en rekke nyboliger står klare til overtagelse i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018. Da vil innflytterne måtte selge leiligheten de bor i på bruktmarkedet og «proppen» kan løsne.

Les også

Boligbygger tror det blir færre Oslo-boliger til salgs i 2017

– Det vil gi en viss balanse, men er ikke nok for å demme opp for den situasjonen vi er i nå, sier hun.

Nordvik mener også Oslo lider av boligmangel. Derfor kan antall nyboliger som ferdigstilles de neste årene bli en viktig prismekanisme.

– Jeg tror at prisene garantert vil fortsetter oppover. De vil fortsette å stige, og investorene vil være der fremover.

– Men selvfølgelig stopper prisveksten en dag. Hvor mange boliger får vi etter hvert? Det kommer til å være en faktor. At vi får bråbrems i dette markedet kan vi bare glemme, med mindre styringsrenten begynner å gå opp. Det vil være en bremsende effekt, men det kommer til å ta lang tid, sier Nordvik, som forventer lav rente i mange år fremover, sier Nordvik.

Venter svak utvikling i Stavanger

Til tross for at tolvmånedersveksten i Stavanger fortsatt er negativ er det positive tegn i byens boligmarked, og ifølge en rapport utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse forventes det en vekst på 12 prosent fra 2017 til 2019.

Meier sier hun forventer en svak prisstigning også i Rogaland-området. I tillegg tror hun at vi vil få se et sterkt boligmarked i byer som Bergen og Trondheim.

– Jeg tror vi bare må innse at Norge utvikler seg, og urbaniseringen er kommet for å bli, men det er viktig å huske på at det er stor forskjell på boligmarkedene i landet. Man trenger ikke reise lenger enn til Arendal- og Kristiansand-området hvor det tar over tre måneder i snitt å selge en bolig.

Til sammenligning tok det i gjennomsnitt 12 dager å selge en bolig i Oslo i november.

Les også

Ferske boligtall: Rekordsalg på Østlandet

Les også

Fant lokkeprising hos 10 meglerkjeder – nå har pipen en annen lyd

Les også

Lever av å skrive boligannonser for meglere: – Meglerne ønsker solide honorarer, men minst mulig jobb

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om