Lær kunsten å investere i kunst
- Sats på etablerte kunstnere, som Munch eller Picasso, det er ikke vits i å satse noe lavere, mener kunsthandler Morten Zondag.
Kunsthistoriker og kunsthandler Morten Zondag har lang erfaring innenfor norsk og internasjonal kunst og har blant annet jobbet hos auksjonshuset Blomqvist og vært leder for kunstavdelingen i Kaare Berntsen.
Han mener at interessen for kunst i Norge har økt de siste årene.
- Det har vært mer snakk om det å investere i kunst, og det er opplagt blitt mer av det. De åtte-ti siste årene har interessen for samtidskunst blitt større, mener han.
Kunsthistorikeren, som er spesialist på Edvard Munch, forteller at den typiske kunstkjøperen er menn mellom 35 og 60 år.
- De som samler på kunst har jo litt penger til overs. Kunst er et overskuddsfenomen. Men det er en forutsetning at du er interessert. Hvis investeringen er viktigere enn lidenskapen, bør du i hvert fall gå for noen sikre kort, mener han.
- Bonus om kunsten stiger i verdi
- Hva må man tenke på som nybegynner?
- Det kommer veldig an på hvor mye du har å kjøpe for. Du kan få kunst for 20.000 kroner, men som investeringsobjekt er det stor risiko for at det ikke blir noen særlig avkastning. Samtidig blir transaksjonskostnadene høye, sier Zondag.
- Jeg mener å ha lest at Trygve Hegnar en gang har hevdet: "95 prosent av det du får kjøpt på Høstutstillingen er trolig ikke verdt noenting om 10 år." Noe jeg tror han har rett i. Du kan ha flaks ved å kjøpe noe for 15.000 kroner av en ukjent kunstner, som senere blir etterspurt, men risikoen er også skyhøy.
Sats på etablerte kunstnere
- Kjøper du kunst for mellom 100.000 og 500.000 kroner, kan du få etablerte kunstnere. Det er ikke vits i å satse noe lavere, mener han.
- Det er som med aksjemarkedet, jo mer etablerte kunstnere, jo tryggere er det. Kjøper du Hydro- eller Statoilaksjer, er risikoen liten og svingningene små.
- Ta for eksempel Picasso. Det er lokomotivet i kunstverdenen. Han har laget rundt 2000 grafiske blad som i snitt er trykket opp i femti eksemplarer. Det gir 100.000 blad og er et stort marked som er lett å orientere seg i. Picasso er noe av det mest etablerte som fins og stiger ikke veldig mye i pris, men litt hvert år. Det er ingen dramatikk knyttet til det.
Noen «sikre kort»
Slike etablerte kunstnere er derfor "sikre kort" dersom du kjøper som investering. Munch og Johan Christian Dahl er norske eksempler på det samme; etablerte kunstnere hvor prismarkedet er likt i hele verden.
Et konkret eksempel på en kunstner som har steget mye i pris de senere år er Peder Balke.
- Hvis du kjøpte de små oljearbeidene hans omkring år 2000 betalte du cirka 40.000 kroner. De kan i dag selges for mellom 150.000-400.000 kroner, sier Zondag.
- Hvis du skal kjøpe kunst med tanke på videresalg, må man tenke på at det må være et marked for varen. Ikke kjøp kunst som ingen vil kjøpe. Husk også at du skal like å ha det på veggen. Skal man selge skattefritt, må det selges som innbo - og må derfor være en del av innboet.
Pushwagner har solgt for 13 millioner
Lang tidshorisont
-Det er en generell utfordring med kunst. Det er lite likvid i øyeblikket. Du bør ikke investere i kunst dersom du er avhengig av å selge unna for å for eksempel ha råd til en ny bil. Når du ønsker å selge er det ikke sikker at det er noen kjøper der. Du kan imidlertid få god avkastning dersom du treffer riktig kjøper.
Zondag anbefaler en tidshorisont på minst 5-8 år. - Da har du gode muligheter.
Han forteller at kunstmarkedet har relativt høye transaksjonskostnader:
- Mens det på aksjemarkedet er snakk om promille, er det mellom 10-20 prosent som går til mellommenn ved kunstkjøp. Derfor er det viktig å ha et langt tidsperspektiv, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Skattefritt
Han forteller at kunstmarkedet i Norge er spesielt fordi det er helt skattefritt å kjøpe og selge kunst- enn så lenge.
- De fleste andre land skattlegger kunstinvesteringer.
- Hvorfor er det da så få som kjøper kunst i Norge?
- Det er slik tradisjonen er i Norge. I Sverige blant annet er det annerledes. Der kjøper man kunst som man har på veggen en stund, og så bytter man det ut med noe annet når smaken forandrer seg eller man har lyst på noe annet på veggen. I Norge har vi en mer følelsesmessig tilknytning til bildene våre, mener Zondag.
Han mener det er interessant hvordan mange kjøper kunst kun basert følelser.
- Skal du kjøpe en bil til la oss si 50.000 kroner, så ville du sammenlignet med andre lignende biler og sjekket med NAF eller andre om bilen faktisk er verdt 50.000 kroner. Svært få gjør de samme undersøkelsene når de kjøper kunst.
Solgte kunst for 4,4 mrd.
Sjekk kvaliteten
- Derfor ber jeg alltid kunstkjøpere om å sjekke kvaliteten på det de tenker å kjøpe. Spør noen som kan det om råd og spør hvorfor kunsten koster det den gjør.
- Så hvor går man når man skal kjøpe kunst?
- Du må bruke tid på å orientere deg i markedet. Gå på utstillinger, gallerier og auksjoner. Du må være interessert, sier Zondag. - Det er svært få som kjøper kunst uten å like kunst. Du må være interessert ellers er det ikke noen vits, mener han.
- Hva med nettauksjoner?
- Det er selvfølgelig fantastiske mengder kunst som blir tilgjengelig der. Men man får ikke alltid sjekket kvaliteten og ofte har du heller ikke noen garanti for at det er slik det blir fremstilt på nett. Du har seriøse forhandlere, som Blomqvist, men det er også mange useriøse aktører.
Zondag mener at man ikke bør kjøpe kunst usett.
- Det skal mye til for å gjøre et kupp på nettauksjon. Det hender at enkelte gode objekter blir lagt ut for en lav pris, men det er veldig mange andre som også følger med på disse auksjonene, så prisen ender gjerne høyt. Dersom du kommer over noe som virker billig, bør du spørre deg selv hvorfor det er billig.
Les også: