Skal du bygge terrasse, men har ikke søkt om lov? - Du vil bli oppdaget i januar, advarer NITO

Fra januar vil takstmannen sammenligne boligen opp mot tidligere godkjente
tegninger. Da vil ulovlige endringer lettere bli oppdaget.

ER DET LOV? Husk å sjekke om endringene er lovlige før du gjør noe, oppfordrer NITO Takst. Fagsjef Rune Karlsen forteller at nordmenn ofte gjør mye på huset sitt selv.

Foto: Julija Sapic / Colourbox
Publisert:

Nye rapportkrav. Sommerferien kan være en fin mulighet til å oppgradere deler av boligen din, og mange nordmenn velger å bruke feriepengene på nettopp oppussing.

Skal du svinge deg med hammer og sag i sommer er det likevel et par ting du bør tenke over. Hos NITO Takst opplever nemlig takstmennene stadig oftere at selger har gjort ulovlige endringer.

- Ola Nordmann gjør veldig mye med boligen sin selv. Her kan det ligge mange utgiftsbomber, sier fagsjef Rune Karlsen i NITO Takst til Dine Penger.

Ting som går igjen er blant annet soverom i kjeller, takterrasser, nye vinduer, carporter og uteboder.

  • Har du gjort endringer uten å søke om lov, vurderer å gjøre endringer, eller kanskje kjøpt en bolig med hvor det er gjort ulovlige endringer? Ta kontakt med oss på tbg@dinepenger.no

Blir snart avslørt. Rune Karlsen er fagsjef i NITO Takst. Han advarer mot at alle slike ulovlige endringer lettere vil bli avslørt fra nyttår da den obligatoriske boligsalgrapporten innføres.

SNART ENDRINGER: Rune Karsen, fagsjef i NITO Takst, vil minne huseiere på at ulovlige endringer lettere vil bli oppdaget fra januar av.

Takstmennene plikter da å sammenligne boligen slik den er i dag med de opprinnelige godkjente tegningene.

- Selv om endringene er utført av tidligere eiere er det dagens eier som sitter med svarteper hvis det har gått mer enn fem år siden boligen ble omsatt, sier Karlsen.

Han forteller at frem til nå har normen vært at endringer bare tas med i taksten hvis de helt opplagt er ulovlige, som for eksempel en krypkjeller som er omgjort til soverom.

- Alle takstfolk vet at hvis rommet har en takhøyde på under 2.20 så vil det aldri kunne bli godkjent som soverom. I slike tilfeller vil dette nå bli påpekt, men jeg er helt sikker på at det finnes mange slike ulovlig utførte endringer rundt omkring som er tikkende kostnadsbomber, sier fagsjefen.

Les også: Snart blir det dyrere å selge boligen

Bakgrunn: Nå blir det obligatorisk boligsalgsrapport

Krever tilbakestilling. Karlsen er usikker på om folk flest utfører de ulovlige endringene fordi de ikke vet bedre, eller om de rett og slett tar sjansen på å ikke bli oppdaget. Sannsynligvis er det en blanding av begge deler, mener han.

- Mye har nok blitt gjort fordi folk ikke vet bedre. Det er ikke opplagt for folk flest at det er en søknadspliktig fasadeendring å sette inn et vindu eller at rommet i kjelleren ikke kan benyttes til soverom på grunn av takhøyde eller for små vinduer.

Uansett om du satser på at alt skal gå bra eller ikke vet bedre, kan utfallet bli det samme. Karlsen råder deg til å sjekke nøye hvis du er i tvil.

- Kommunen er nådeløs når det gjelder å kreve tilbakestilling. En tilbakestilling kan fort bli dyr, enten det er å rive ned et skjul, fjerne et vindu eller ta bort takterrassen. Og ekstra bittert er det hvis man har kjøpt boligen med disse ulovlige fasilitetene, sier han.

En slik prosess vil kunne trekke ut salgsprosessen fordi det må ryddes opp i gamle synder, og har det gått mer enn fem år er det svært vanskelig å få tilbake noe fra tidligere eier.

Fagsjefen er imidlertid positiv til den nye boligsalgsrapporten, og mener den vil være bedre på å avdekke skader i sin spede begynnelse.

Les også: Disse byene er på bunn i boligprisutvikling

Her kan du lese mer om