Halvparten av oss skal pusse opp i år: Unngå disse oppussingstabbene

Halvparten av oss planlegger å pusse opp i 2014, og mange har tenkt å gjøre jobben selv, ifølge en undersøkelse. Enkelte oppgaver bør du imidlertid overlate til profesjonelle, råder ekspertene.

Høy selvtillit: Det sitter langt inne for folk å be om profesjonell hjelp til oppussingen. – Det kan koste deg dyrt, sier ekspert.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Nordmenn føler seg som verdensmestere i oppussing, og 2014 blir intet unntak skal vi tro en fersk undersøkelse gjennomført for Byggmakker.

48 prosent av norske boligeiere planlegger å pusse opp enten innvendig eller utvendig i år, og halvparten av disse vil bruke minst 40.000 kroner på oppussingen.

Og det skorter ikke på selvtilliten. Svært mange sier at de planlegger å gjøre oppussingsjobben selv:

– Minst halvparten av de spurte maler, beiser og oljer ute og inne på egen hånd. Også for andre oppgaver som sparkling, montering av garderobeskap, bytte av terrassebord, listing og tapetsering oppgir mellom 38-47 prosent at de kan utføre slikt arbeid selv, sier Henning Johansen, markedsdirektør i Byggmakker.

– Selvtilliten overstiger dessverre evnen, sier advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Foto: Taral Jansen

Det sitter tydeligvis langt inne hos folk å spørre om profesjonell hjelp.

– Undersøkelsen viser at et flertall utfører til dels krevende monteringsoppgaver på kjøkken og bad uten profesjonell hjelp, sier Johansen.

Les på DP+:Skaff deg rabattkort før du pusser opp

Selvtilliten overstiger evnen. Det synes Dag Are Børresen, advokat i Help Forsikring er synd.

– Den som mener at selvgjort blir velgjort, må gjerne gjøre overflateoppussingen selv. Men hvis grunnarbeidene er gode, er det jo synd om flisleggingen trekker et nytt bad ned, sier Børresen.

– Vi får hver dag inn saker som bekrefter at selvtilliten dessverre overstiger evnen innen håndverksfagene, sier han.

Les også:Ikke la deg lure av at det ser fint ut

Mindre «handy». Håvard Bungum, daglig leder i Mittanbud.no, mener på sin side at flere enn før innser sine begrensninger når det kommer til oppussing.

Henning Johansen, markedsdirektør i Byggmakker.

Foto: Byggmakker

– Vi tror at det er en utvikling i samfunnet der folk blir stadig mindre handy, kanskje litt mer akademiske, har bedre økonomi og resultatet er da at de innhenter mer hjelp fra fagfolk, sier Bungum.

Han bekrefter at mange helst vil ha hjelp til tyngre jobber som å skifte tak, bytte vinduer, avansert mur, asfaltering og betongarbeid.

– Det er en del ting man faktisk ikke kan gjøre selv, for eksempel arbeid med strøm og rør. Og selv der man har lov til å utføre arbeidet er stadig flere forskrifter og normer man må forholde seg til, sier Bungum.

Hos Mittanbud er det snekkeren som er mest etterspurt, dette er også en konsekvens at det er mange jobber som involverer en snekker.

Deretter følger rørleggeren, elektrikeren, mureren og så maleren.

Les også: Krangler om nye regler for salg av bolig

Dette bør du ikke gjøre selv:

Fuktsikring: Dag Are Børresen fraråder på det sterkeste at ufaglærte utfører arbeid som har med fuktsikring å gjøre.

– Man kan spare seg for mye besvær ved å sette bort påføring av membran, skifte av sluk og annet rørleggerarbeid til autoriserte folk med gode referanser. Hvis firmaet er organisert i sin bransjeforening, er firmaet trolig også opptatt av bransjens omdømme, sier Børresen.

Elektrisk arbeid: Elektriske arbeider skal som hovedregel gjøres av fagfolk. Hva du kan gjøre selv, finner du en oversikt over hos DSB.

– Vi har mange saker hvor folk på egen hånd har lagt opp faste installasjoner uten å opplyse om det, med feil valg av ledninger, downlights, og så videre.

Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud.no

Foto: Mittanbud.no

– I mange tilfeller har disse utsatt både seg selv og andre for brannfare, og ofte medfører slike saker store kostnader og høye krav mot selgere når hele etasjer kanskje må pusses opp på nytt for å rydde opp etter «Kaptein Klart Du Kan», sier Børresen.

Kjeller. Mange har også «spart» mye penger på å innrede kjelleren selv. Dette går ofte galt etter få år fordi veggene verken har tilstrekkelig lufting eller fuktsikring.

Tak. Det samme gjelder skifte av taktekking, hvor taktekkingen kanskje er tett, men hvor det ikke er tilstrekkelig lufting slik at det oppstår store kondensskader. Det hjelper lite om materialene er gode hvis skjøter, beslag og lignende ikke er gjort riktig.

– En sak vi nylig avsluttet handlet om et tak som nylig ble fornyet av tidligere eier ved egeninnsats, uten at han opplyste om dette ved salget. Eierskifteselskapet har nå utbetalt 450.000 kroner for utbedring av taket og et par andre, mindre forhold, forteller Dag Are Børresen.

Drenering. Den som skal drenere på nytt rundt huset, bør også vite hva hun eller han driver med for at dreneringen faktisk skal lede vannet vekk fra huset.

– Hvis man likevel har valgt å gjøre ting selv, er det uansett viktig at man gir korrekt og presis informasjon ved salg, sier Børresen.

– Mange saker kunne ha vært unngått hvis det ved salget var opplyst nøyaktig hva som var gjort, når, og hvem som gjorde hva.

Les også:Stadig flere krangler om husleie

Pusser opp soverommet. Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov for Byggmakker, viser at av de som skal pusse opp inne vil de fleste (39 prosent) pusse opp soverom i år. 36 prosent skal pusse opp bad, mens 33 prosent vil pusse opp kjøkken og stue.

De fleste (31 prosent) som planlegger å pusse opp i år skal bruke sommerferien til dette.

Disse oppussingsoppgavene fikser vi selv:

 • Male innvendig: 59 prosent
 • Male/beise/olje utvendig: 51 prosent
 • Sparkle: 47 prosent
 • Montere garderobe: 42 prosent
 • Bytte terrassebord: 39 prosent
 • Legge lister: 38 prosent
 • Tapetsere: 38 prosent
 • Innvendig panel: 32 prosent
 • Legge gulv: 29 prosent
 • Montering baderomsmøbler: 25 prosent
 • Montering kjøkkenskap og løsninger: 24 prosent
 • Bordkledning ute: 23 prosent
 • Bygge terrasse: 22 prosent
 • Isolere: 22 prosent
 • Flislegge: 15 prosent
 • Skifte vinduer: 13 prosent
 • Legge våtromspanel: 11 prosent
 • Skifte tak: 10 prosent

Kilde: Byggmakker

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført via YouGov sitt Web-panel i perioden 7-16 januar og 1007 respondenter ble spurt.

For ordens skyld: Både Dine Penger og Mittanbud er eid av Schibsted.

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Vi er mer fornøyd med oss selv enn med håndverkeren

 2. Populære oppussingsobjekter: – Nordmenn er født med ski på beina og hammer i hånda

 3. Beate og Berit totalrehabiliterte tomannsbolig fra 1950

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordmenn dropper energitiltak når de pusser opp

 6. Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien