Nyboligsalget halvert i Oslo

I hele landet gikk salget av nye boliger ned i forrige måned. Boligprodusentene mener at strenge banker har skylden.

FÆRRE SALG: Det selges færre nyboliger i Oslo. Illustrasjon fra Sørenga i Bjørvika. Utbyggingen av Sørengutstikkeren vil gi den største konsentrasjonen av boliger i Bjørvika.

Audun Braastad
  • Thomas Solberg
Publisert:

Det ble solgt 31 prosent færre boliger i oktober 2013 enn i oktober 2012. Samlet ligger boligsalget så langt i år 5,5 prosent under fjoråret.

Det går frem av nye tall for nyboligsalget fra Boligprodusentenes forening.

Oslo har den største nedgangen i salget hittil i år. Her er salget av nyboliger nesten halvert så langt i år sammenlignet med 2012.

I hovedstaden har salget har gått ned hele 45 prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge Boligprodusentene.

- Dårlig periode

Nedgangen både i oktober og hittil i år er størst på leiligheter. Også på småhus og eneboliger var salget i oktober lavere enn i fjor.

- Vi har vært inne i en dårlig periode, og oktober i fjor var en god måned. Salget gikk veldig greit frem til sommeren, men etter det har det gått nedover, sier Per Jæger i Boligprodusentenes forening til E24.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Foto: Johnny Syversen/Boligprodusentene

Johnny Syversen

I august, september og oktober har det i gjennomsnitt vært en nedgang på 20 prosent i nyboligsalget. I samme periode har salget gått ned 56 prosent i Oslo.

Likevel ble det på landsbasis igangsatt 13 prosent flere boligprosjekter sammenlignet med oktober i fjor. For 2013 samlet er det omtrent ingen endring sammenlignet med 2012.

- Bankene er strengere

Jæger tror nedgangen i nyboligsalg skyldes at bankene gir færre lån.

- Jeg tror den generelle nedgangen skyldes at bankene har blitt mye strengere på å gi lån. Vi har kritisert finanstilsynet for egenkapitalkravet på 15 prosent flere ganger tidligere, sier han.

I tillegg mener han det er uheldig at en del av bankene krever at den gamle boligen er solgt før de kan gi lån til en ny.

- Det gjør at det er for mange ledige boliger ute i markedet, sier han.

Han tror det lave nyboligsalget i Oslo i stor grad skyldes forhold som er unike for hovedstaden.

- Jeg tror prisnivået i Oslo har kommet for høyt. Og Oslo må komme ut med flere tomter, som gjør det mulig å bygge. I tillegg må Oslo få mer hjelp til å bygge ut T-bane-nettet. Vi må satse enda mer på kollektivtransport, sier Jæger.

- Merket det i sommer

- Vi selger fortsatt boliger, men vi selger færre. Det var rett før sommeren i år at vi merket det. Men vi har ikke kommet dit at det er vi har ikke skrinlagt eller utsatt prosjekter enda. Det er nok de mindre aktørene som vil merke dette først, sier Åge Pettersen i OBOS.

Han tror prisene på nyboliger kan ha nådd et toppnivå.

- Det har vært en dramatisk kraftig økning, så på et eller annet tidspunkt må det si stopp: «Dette er det vi vil betale, og ikke mer». Og så får det en selvforsterkende psykologisk effekt, sier han.

- Vi får håpe at dette ikke fører til at ting stopper opp. Men så langt har det ikke vært et problem for oss, sier Pettersen.

Han mener det økonomiske bildet ikke er annerledes nå enn i fjor.

- DNB har varslet at de vil satse mer på boliglån igjen. Hvis de øker antall lån kan det hende at det tar seg opp. Det blir spennende å se neste år, fra midten av februar og utover. Først da vet vi om vi dette er en mer permanent nedgang, sier han.

LES OGSÅ:

  • Kraftig fall i boligprisene i oktober
  • Eiendomsmeglerne: - Regjeringen fører en nei-politikk
  • DNB Eiendom tror boligprisveksten flater ut
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Kraftig salgsnedgang for nye boliger

  2. – Vi er bekymret

  3. Boligekspert: - Nedgangen i nyboligsalget ser ut til å flate ut

  4. Historisk svakt halvår i nyboligmarkedet

  5. Ferske nyboligtall: Sterk salgsvekst i august