Lav rente i lang tid: - Boliglånet ditt kan bli enda billigere

- Det er sannsynlig at lånerenten til publikum vil falle ytterligere, mener ekspert. Men lavere styringsrente kan også bety at flere mister jobben. Se hva dagens rentemøte betyr for deg.

Rentekutt? Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler lave renter i lang tid fremover. Det kan gjøre boliglånet ditt enda billigere.
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Uendret. - Når Norges Bank nå kutter rentebanen enda en gang, mener jeg det blir mer sannsynlig at lånerenten til publikum vil falle ytterligere, sier Tom Staavi, økonomiekspert i VG til Dine Penger.

På dagens rentemøte i Norges Bank, holdt sentralbanksjef Øystein Olsen som ventet renten i ro på 1,5 prosent. Samtidig senket han rentebanen, som betyr at vi nordmenn kan vente oss rekordlav rente i hvert fall ut 2015. Han utelukker heller ikke rentekutt dersom den økonomiske situasjonen forverrer seg.

- Norges Bank viser at bankene er på god vei til å nå egenkapital-kravene. Det betyr, tror jeg, at konkurransen i markedet legger et press ned på utlånsmarginene. I sum peker det mot lavere utlånsrenter, og renter som vil holde seg lave lenger enn det vi antok for bare tre måneder siden, utdyper Staavi.

Les også:Én av fem har ikke lån på boligen

Tom Staavi, økonomikommentator i VG

- Kan bli vanskeligere å få jobb. Steinar Holden er professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, og ekspert på finanspolitikk og arbeidsmarked.

Han sier rentebeslutningen fra Norges bank vitner om svakere vekst i Norge fremover og at arbeidsledigheten vil øke noe.

- Husholdningene nyter godt av god inntektsvekst, og for folk som er i trygg jobb er det ingen grunn til bekymring.

- Men for de som står utenfor arbeidsmarkedet i dag, kan det nok bli vanskeligere å få jobb fremover enn det har vært de siste årene, sier Holden til Dine Penger.

Boliglåns-jubel. På den positive siden kan nordmenn juble over billige boliglån i lang tid:

- Det ligger nå an til at rentenivået vil holde seg lavt enda lengre enn man trodde før. Det er gunstig for folk med boliglån, sier eksperten.

Kalkulator:Finn beste boliglånsrente nå

Steinar Holden, UiO. Foto: UiO

Kan komme rentekutt. - Norske forbrukere kan vente seg lave renter lenge, og vi kan heller ikke utelukke at det vil komme et rentekutt tidligere enn anslått, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets.

Forrige gang Norges bank kom med anslag for rentebanen, tilsa det at vi ville få en renteøkning sommeren 2015. Nå varsler de at renten vil holdes uendret enda lenger, i hvert fall ut 2015.

Kalkulator:Finn beste sparekonto

Dårligere økonomiske utsikter. Det var knyttet stor spenning til dette rentemøtet, ikke fordi man ventet en endring i styringsrenten, men fordi man lurte på hvordan sentralbanken ville reagere på blant annet renteutviklingen i utlandet og dårligere utsikter for oljeinvesteringene her hjemme.

Erik Bruce i Nordea Markets. FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE / VG

Rentebanen er Norges Banks opptegning av hvordan de ser for seg at styringsrenten vil bevege seg de neste tre årene. Der legges det også inn sannsynslighetsberegninger for heving eller senking av renten.

Vil fortsatt være lave renter. Ifølge Thomas Midteide, konserndirektør for kommunikasjon i norges største bank, DNB, så kom det ingen store overraskelser fra Norges Bank i dag.

- Jeg kan ikke si noe sikkert om hvordan renta på boliglån hos oss vil være fremover, det er konkurransesensitivt. Men alt tyder på at det vil være lave renter ganske lenge fremover nå, sier Midteide.

Tror ikke arbeidsledigheten vil øke. - Det er jo dessverre slik med lave renter at det er positivt for de som har boliglån og gjeld, men negativt for de som har store innskudd. En lav rente er hyggelig for unge som er i etableringsfasen, men det er nok en del eldre med formue som gjerne skulle ønske seg en litt høyere rente.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DNB

- En lav rente kan påvirke arbeidsledigheten negativt, men vi tror det vil fortsette å være lav arbeidsledighet i Norge også i tiden fremover. Vi er i en veldig heldig situasjon her i Norge, sier Midteide.

Les også:«Landets beste» rente faller nedover på listen

Løpende vudering. Unni strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea sier til Dine Penger at de ikke kan kommentere rentesettingen på grunn av konkurransesituasjonen.

- Det er en løpende vurdering vi gjør hele tiden, sier Strømstad.

Fakta om renter:

Styringsrenten, også kjent som foliorenten, er renten på innskudd som landets banker gjør i Norges Bank.

Boligslånsrentene er imidlertid tettere knyttet til pengemarkedsrenten, som er prisen på pengene bankene låner inn.

Pengemarkedsrenten dannes av styringsrenten pluss et risikopåslag aktørene krever for å være villige til å låne til hverandre, fremfor den sikre sentralbanken.

Renten i pengemarkedet er aldri lavere enn styringsrenten, fordi banker da vil foretrekke å sette pengene i Norges Bank, fremfor å låne til hverandre. Styringsrenten markerer derfor bunnen for pengemarkedsrenten.

Dersom styringsrenten heves og risikopåslaget («spreaden») i pengemarkedsrenten er konstant eller stiger, vil bankene normalt øke boliglånsrentene. Tilsvarende dersom styringsrenten er stabil og spreaden stiger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Ekspertene uenige: Er det greit om bankene setter opp renten nå?

  2. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

  3. – Dette kan gi høyere boliglånsrente

  4. Norske storbanker kutter boligrentene

  5. Norges Bank kutter renten