Beskylder regjeringen for spare-skuffelse
Både BSU-sparing og pensjonssparing ble lovet styrket. Men i den blå regjeringens statsbudsjett er satsene uendret.
- Dette er skuffende, og etter min mening urettferdig, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til E24.
- Det gis ingen gulrøtter for sparing i dette statsbudsjettet – bortsett fra til de som har spart en million fra før.
I forkant av fremleggingen av det første statsbudsjettet etter et helt år med blått styre, ble det spådd både økte BSU-grenser og bedre betingelser for individuell pensjonssparing.
Dette får du for full BSU-pott
Forventningene var ikke tatt helt ut av det blå. I Siv og Ernas regjeringsplattform loves nemlig spareincentiver: Det står at BSU-ordningen skal «styrkes» og at regjeringen «vil stimulere til privat pensjonssparing».
- Ser ingen sparestimuli
I dag er maks sparebeløp for individuelle pensjonsspareavtaler15.000 kroner i året, med skattefradrag på 27 prosent. Ved utbetaling skattes alt som pensjonsinntekt, noe som gir en langt høyere skattesats på inntil 40 prosent.
- Vi tror det er sannsynlig at både sparebeløpet og skattesatsen endres nå, sa Storebrand-kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem til E24 tirsdag kveld – med henvisning til Sundvollen-løftene.
- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker
Men i Statsbudsjettet for 2015 holdes både satsene for pensjonssparing og BSU-sparing uendret.
Forbrukerøkonom Picard sier hun stusser over at regjeringen sier det skal lønne seg å spare, i pressemeldingen de sendte ut da statsbudsjettet ble offentliggjort.
- Jeg ser ingen stimuli til sparing for vanlige folk her. BSU-grensen er uendret, og de varslede incentivene for pensjonssparing kom ikke. Den eneste stimuleringen til sparing jeg kan se, er videre kutt av formueskatten. Det synes jeg er veldig synd for alle de som ikke allerede har spart en million, sier Picard.
Hun presiserer at de fleste riktignok får noen hundrelapper mer å rutte for årlig, grunnet noe lavere inntektsskatt. I tillegg økes frikortgrensen fra 40 til 50.000 kroner.
Bilbransjen: - Vi er skuffet
DNB: - De har ikke fulgt opp hittil
Også DNB hadde håpet på spareincentiver som ikke kom.
- Det er litt skuffende, ja. Vi skulle ønske at regjeringen hadde økt BSU-grensene enda litt i dette statsbudsjettet. Samtidig var vi glade da regjeringen sa de skulle styrke sparing i pensjon. Men det har de ikke fulgt opp hittil, sier informasjonssjef Even Westerveld.
- Er det et løftebrudd?
- Nei, vi kan ikke kalle det løftebrudd enda. Men det øker forventningene til neste gang, sier Westerveld.
- Reell nedgang
Han påpeker at du reelt sett får spare mindre i BSU i 2015 enn i år, på grunn av prisveksten.
- At sparebeløpet er uendret også nominelt, betyr jo at det reelt sett er en nedgang i beløpet man kan spare. Men det er dessverre ingen overraskelse, for BSU-beløpet har nesten aldri blitt prisjustert. Det har stått stille, bortsett fra da det ble justert litt opp i tilleggsbudsjettet for i år, sier Westerveld.
Da ble BSU-grensen økt fra 20.000 til 25.000 i årlig sparebeløp, og fra 150.000 til 200.000 kroner i samlet sparebeløp.
Rekordlave innskuddsrenter hos bankene: Her bør du sette sparepengene nå
DNB mener en ytterligere økning er nødvendig for å gjøre det lettere for unge å komme inn på boligmarkedet.
- En kan vel si at Siv Jensen allerede har gjort det lettere, ved å presiserer at egenkapitalkravet kan bli praktisert mer fleksibelt av bankene?
- Ja, men det er en stund siden. I dette statsbudsjettet hadde regjeringen mulighet til å fortsette dette arbeidet, ved å styrke BSU-ordningen, men også bygge flere studentboliger, sier Westerveld.
I statsbudsjettet legger Siv og Erna til rette for bygging av 1500 nye studentboliger i 2015. Det er halvparten av anslaget om at Norge trenger en byggetakt på 3000 i året for å møte økningen i studenter.