Mener regjeringen overser boligkollaps

Regjeringen tror boliginvesteringene vil øke - sjeføkonom spår fall på opp til 15 prosent.

MER SKEPTISK: En tilbakelent Jan Ludvig Andreassen mener at regjeringen er for optimistisk når det kommer til investeringene i fastlands-Norge.

Anders Park Framstad
  • Anders Park Framstad
Publisert:

- Det der har jeg ikke noe tro på, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Mens finansminister Sigbjørn Johnsen inntok talerstolen på Stortinget, ristet en av de fremste kritikerne av den norske pengepolitikken på hodet.

Med E24 som «flue på veggen» på kontoret i Vika i Oslo, blinket han ut det han mener er den største glippen i nasjonalbudsjettet: Boliginvesteringene.

Regjeringen legger til grunn at bruttoinvesteringene i boliger vil øke med tre prosent i 2014, tilsvarende 139,8 milliarder kroner.

Les også: – Det er et ansvarlig budsjett

Dette er langt unna Andreassens anslag. Han har lenge ment at de norske boligprisene er for lave, og spår at boliginvesteringene vil falle med 10 til 15 prosent.

- De legger til grunn et for sterkt realøkonomisk bilde, og hvis jeg får rett angående boliginvesteringene, blir det vesentlig svakere enn det regjeringen legger opp til. Da er det rom for å bruke mer oljepenger, sier sjeføkonomen.

Dyrere å bygge

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er uenig med Andreassen.

- Grovt sett synes jeg tre prosent høres fornuftig ut, sier han (les mer i egen boks).

«Sittende på ryggen» redegjør imidlertid Andreassen for tankerekken som ligger bak den dystre spådommen. Han mener at det ikke lønner seg å bygge boliger i store deler av landet, også i enkelte bydeler i de større byene.

Dermed venter han et fall i antall igangsatte boligprosjekter på 30 prosent.

Eika-økonomen peker på høyere byggekostnader grunnet stadig strengere byggtekniske krav, styrket forbrukervern og flere fordyrende ledd.

Et slikt boliginvesteringsfall som Andreassen skisserer, kan i ytterste konsekvens utgjøre et fall på rundt én prosent av det norske brutto nasjonalproduktet (BNP). Andreassen spår at dette vil gi ringvirkninger også til resten av den norske fastlandsøkonomien.

- Nyinvesteringene utgjør bare halvparten av de 140 milliardene, resten er vedlikehold og oppussing. Om igangsettingen faller 20 til 30 prosent, blir de totale boliginvesteringene 10 til 15 prosent lavere. Dette tilsvarer 20 til 25 milliarder, og da blir BNP-veksten under to prosent, resonerer han.

Foreslår subsidier

Dermed tror Andreassen at det er duket for rentekutt. Dette er noe han har ivret for at Norges Bank skal gjøre i lengre tid, og nå er han overbevist om at styringsrenten settes ned et kvart prosentpoeng på sentralbankens møte i desember.

KAN KUTTE: Jan Ludvig Andreassen tror sentralbanksjef Øystein Olsen kutter renten i desember.

Heiko Junge

Dersom kronen styrker seg, tror han at det er duket for ytterligere kutt.

Andreassen lanserer også muligheten for subsidiering av nye boliger, for eksempel en halv million kroner per stykk.

I tillegg til dette mener Andreassen at den nye regjeringen kan og vil øke bruken av oljepenger.

- Regjeringen har lagt til grunn et for sterkt økonomisk bilde for 2014, med for lav arbeidsledighet og for høy lønnsvekst. Anslagsvis vil den nye regjeringen legge på 10 til 15 milliarder i skatteletter på det her, sier han.

Les også: Per-Kristian og Kristin endret ikke forgjengerens oljebudsjett

- Dette er tilsvarende det jeg har lagt til grunn at de vil bruke hvert år - til sammen 50 milliarder i skattelette i perioden.

Høyre og Frp har foreløpig ikke fattet noen avgjørelse angående oljepengebruken.

- Et av punktene er bruken av oljepengene, men det som er viktig for Frp og regjeringen nå er å gjøre et dypdykk i detaljnivået for å se på hvilket handlingsrom som ligger for fremtiden, sier parlamentarisk leder Tom Nesvik i Frp til NTB.

Les også: Her er de blåblå reaksjonene på statsbudsjettet

Den avtroppende regjeringen legger total opp til å fase inn 135,1 milliarder kroner fra Statens Pensjonsfond Utland, populært kalt Oljefondet. Det tilsvarer 2,9 prosent av fondet, og er 54 milliarder kroner under handlingsregelen som legger opp til 4,0 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Ikke hele historien

  2. Derfor trosser politikerne sentralbanksjefens råd

  3. Eksperter tror boligprisene vil stige neste år

  4. Slik vil oljeprisen påvirke lommeboken din:
    – Vi kan glemme skatteletter

  5. Renterådet: Ser slutten på boligpris-boomen