Forbrukerrådet jubler over takst-endring:
- Hver dag selges millionverdier basert på forbehold og hint

Myndighetene sa nei til å innføre krav om takstmann-rapport om boligens tilstand ved boligsalg. Næringen innfører ordningen alikevel, til Forbrukerrådets jubel.

MANGE KONFLIKTER. Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet mener det er «fryktelig at millionverdier hver dag fortsatt selges til forbrukere med bare overfladiske takster fulle av forbehold og hint.»

Kjell Håkon K. Larsen
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Megler- og takstbransjen vedtok høsten 2012 at en såkalt «tilstandsrapport» skal være obligatorisk ved salg av bolig.

Et slik krav ville bety at boligselgere må betale for en detaljert takstmann-rapport, som sier hvilken forfatning boligen de skal selge er i. En slik rapport koster opp mot 20.000 kroner, og skulle etter planen være en fast del av et salgsprospekt.

Men Finanstilsynet har satt foten ned, og uttalt at man ikke kan gjøre dette til obligatorisk krav, og legge ekstraregningen på de som skal selge.

Bransjen har endt opp med å omgå tilsynets vedtak, ved å endre ordlyden i initiativet fra «obligatorisk» til å si at det skal være en «standard».

Fra nyttår blir dermed slike rapporter allikevel en del av det å selge bolig - til Forbrukereådets jubel.

Eiendomsmeglere landet over vil nå sterkt anbefale, men uten å kunne kreve, at selger innhenter en slik tilstandsrapport.

Selger kan nekte, men da vil også megler kunne nekte å ta oppdraget.

På klagetoppen

Argumentet for å innføre slike rapporter er at bedre informasjon i forkant av et boligkjøp kam få ned risikoen for en tvist i etterkant.

Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund.

NTF

I dag ender nemlig én av fem bolighandler i tvist, og kjøp og salg av bolig har i en årrekke ligger i klagetoppen hos Forbrukerrådet.

Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, er veldig fornøyd med tiltaket fra meglerbransjen.

Han mener tilstandsrapporter burde vært innført for lenge siden.

– Vi synes det er fryktelig at millionverdier hver eneste dag fortsatt selges til alminnelige forbrukere på utrolig kort tid, med bare overfladiske takster fulle av forbehold og hint, og med det resultat at det er tvister og misnøye etter hver femte bolighandel, sier Bartholdsen.

Ifølge Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund, er de nå i innspurten på de praktiske avklaringene i forhold til innføringene av tilstandsrapport som «standard».

– Bransjen har til nå skolert 1.200 takstmenn i den nye standarden, og vi er godt i rute med tanke på den viktige reformen som kommer, sier Andenæs Huser.

Les også

Tilstandsrapport blir likevel standard fra nyttår

Kan koste 20.000 kroner

Det er imidlertid ikke alle som er fornøyd med innføringen av tilstandsrapporter, og veien til å gjøre den obligatorisk har ikke vært enkel.

Finanstilsynets aber ved initiativet er hvorvidt meglere og takstmenn kan kreve at man innhenter tilstandsrapport ved boligsalg. Det harde altså fastslått at man ikke kan.

Det anslås at det vil koste en boligselger mellom 7.000 og 20.000 kroner å få laget en slik tilstandsrapport. Dette kommer på toppen av andre kostnader man har ved å benytte eiendomsmegler til boligsalget.

– Prisen på tilstandsrapporten vil variere ut fra omfang på boligen. Vi tester nå, og ser at rapporten tar 10–12 timer på en vanlig enebolig, sier Andenæs Huser.

– Vi tror dette vil være en god og rimelig forsikring mot konflikter etter transaksjonen, sier han.

Vil ikke kommentere

Bransjen vil ikke si noe særlig mer om prosessen nå i innspurten, og svarer generelt på spørsmål fra E24.

Avtalen om at tilstandsrapport skal bli standard fra nyttår, er et samarbeid mellom bransjeforeningene NITO-takst, Norges Takseringsforbundog Eiendom Norge.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere enn det som kom frem av vår felles pressemelding. Vi vil komme tilbake med utfyllende informasjon når de nærmere forberedelser av reformen er gjennomført, skriver leder i NITO Takst, Espen Fuglesang i en e-post til E24.

– Dette er en meget klar føring fra Finanstilsynet som gjelder alle som gjennomfører megleroppdrag, så det blir umulig å lure seg unna ved for eksempel å stå utenfor bransjeforeningen, dersom noen vurderte det, mener Bartholdsen.

Den nye rapporten tas først i bruk for eneboliger, rekkehus og flermannsboliger, mens leiligheter vil innfases etter hvert.

Les også

Eiendomsmeglerne fikk nei: Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapport

Må gjøre unntak

Thomas Bartholdsen mener at det er en selvfølge at noen boliger må unntas fra kravet om tilstandsrapport.

– Det er selvsagt at føringen om å bruke tilstandsvurdering også må omfatte fornuftige unntak, for eksempel dersom boligen som selges har veldig lav verdi eller er helt ny. Da er jo rapporten mindre hensiktsmessig. Det er fint at det nå blir en individuell vurdering for unntakene, mener han.

Bartholdsen peker på to «grove urettferdigheter» i bolighandelen som han mener tilstandsrapport vil gjøre noe med:

– Den ene er at mange kjøper en bolig som de etterpå oppdager var mindre verdt når skjulte feil og mangler dukker opp, sier han.

– Den andre urettferdigheten er at boligeiere som har tatt vare på boligen og betalt for godt vedlikehold og fornyelse i en årrekke, ikke får uttelling for god teknisk standard gjennom høyere pris når boligen selges, fordi fraværet av tilstandsvurdering gjør at boliger i dårlig stand og god stand fremstår like «lekre» i markedsføringen, sier Bartholdsen.

Takstforbundet har tidligere oppsummert den nye rapporten slik:

 • Fastere rammer og mer enhetlig vurderinger
 • Spesifikk om hva som skal kontrolleres og hvilke kriterier
 • Mindre rom for skjønn
 • Flere antall sjekkpunkter

Les også:

Tilstandsrapport blir likevel standard fra nyttårEiendomsmeglerne fikk nei: Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapportBorettslaget byttet bank - halverte rentenMegler: - Stadig oftere at kjøperen ikke er fornøyd- Takstmannen bør inn før megleren

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. I Norge er det helt vanlig, i Danmark er det forbudt

 2. Beskyldningene hagler i striden om innføring av boligsalgsrapport

 3. Forbrukerrådet: – Sjansespill å kjøpe bolig uten tilstandsrapport

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen varsler høring: Vil holde takstmenn økonomisk ansvarlig

 6. DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært