Feriebolig i Spania og fjellhytte like dyrt

Selv om du må fly til ferieboligen i Spania, blir ikke de samlede hyttekostnadene høyere enn i Norge.

NORGE - SPANIA: Det koster så å si det samme å ha en hytte i Norge som en feriebolig i Spania. Foto: Caroline Sesvold Tørring.

  • Tone Iren Sørheim
  • Geir Ormseth
Publisert:,

Dine Penger har sett på kostnadene ved å eie feriebolig i Norge og i Spania.

Dyrt å eie

Resultatet viser at det er dyrere å eie feriebolig enn mange tror. Kostnadene ved å eie hytte i Norge eller en leilighet i Spania er om lag 100.000 kroner pr år. Dine Penger sammenlignet da en norsk hytte og en spansk leilighet som koster det samme.

LEILIGHET MARBELLA. Pris for 6 uker: 15.420 kroner. 5 minutter fra stranden, 3 soverom, 140 m2 fordelt over to plan. Felles basseng med andre i leilighetskomplekset. Foto: Spaniasommer.no. Klikk på bildet for å se hele annonsen.

Lave levekostnader - høye reisekostnader

Levekostnadene er mye lavere i Spania enn i Norge, mens reisekostnaden er høyere. Levekostnadene for et seks ukers opphold for to personer er 5000-6000 kroner lavere i Spania enn i Norge, hovedsakelig på grunn av mat og drikke.

LES OGSÅ:

Kjøpers marked i Spania

Besparelsen tilsvarer om lag flybillettene. Litt forenklet kan man derfor si at lavere levekostnader og høyere reisekostnader går opp i opp.

Driftsutgiftene

Du må påregne om lag 1 prosent av Spania-leilighetens kjøpesum i årlige driftskostnader, ifølge Norsk Megling AS. I beregningene i oversikten her er det lagt til grunn litt lavere kostnader. Driftskostnadene inkluderer for eksempel sameiets utgifter til gartner, poolmann, strøm, vann, gass, forsikring, lokale skatter, avgifter og renovasjon.

LEILIGHET, LOS ESTANOS: Pris for 6 uker: 11.500 kroner. 10 minutter med bil til Torrevieja. 60 m2, to soverom. Felles basseng et steinkast unna. Foto: Finn.no. Klikk på bildet for å se hele annonsen.

- En stor villa med tilhørende stor tomt vil nok ha høyere gartnerutgifter. For denne type eiendommer må man kalkulere med 1,5 prosent i årlige driftskostnader, sier Agnar D. Carlsen, daglig leder i Norsk Megling AS.

Leie - ikke eie

Dine Penger har lagt til grunn en realrente på 2 prosent i tabellene (etter skatt og inflasjon). Kapitalkostnaden skal alltid med i et regnskap over hva boligen koster. Pengene du har plassert i leiligheten, kan alternativt plasseres i bank med innskuddsrente eller benyttes til å nedbetale lån.

TOPPLEILIGHET: ALAMEDA DEL MAR, ALICANTE: Pris for 6 uker. 10.164 kroner. 500 meter til stranden. 2 soverom, fire sengeplasser. Felles basseng med leilighetskomplekset. Foto: Spaniasommer.no. Klikk på bildet for å se hele annonsen.

For de 100.000 kronene det koster å eie en bolig i Spania pr år, kan du i stedet leie et flott og romslig hus med god beliggenhet i seks uker i sommersesong (juni, juli og august), og opp mot dobbelt så lenge i vinterhalvåret. I tillegg kan du og en person til kan reise på charter seks uker i januar/februar, dra på charterreise i påsken, reise på en tre uker lang ferietur i juli og en ukes høstferie. Og enda vil du ha en god slump med penger igjen.
Hva som er mest lønnsomt avhenger av hvor lenge du ønsker å oppholde deg i Spania. Skal du kun være borte i seks uker i løpet av januar og februar, er det å leie gjennom en megler noe billigere enn charter. Men, det finnes utleieobjekter som er både dyrere og billigere enn charterleiligheter.

LES OGSÅ:

Skattehopp på feriebolig i Spania

Dine Penger har tatt utgangspunkt i en utleieleilighet på fastlandet med en ukepris på 2000 kroner. Da får du en leilighet i god standard med fin beliggenhet. Leiekostnadene er gjennomgående noe høyere på Kanariøyene.
Liker du å planlegge alt selv og er ute i god tid med forberedelsene, er det mest prisgunstig å leie gjennom megler. Foretrekker du derimot å handle på impuls, er chartertur det billigste alternativet.
Grunnen er enkel, rutefly har en lav startpris, men stiger kraftig jo nærmere du kommer avreisetidspunktet. Prisene på charterflyginger stiger ikke like mye og raskt som rutefly.

Hytte i Norge vs. bolig i Spania:

Forutsetninger: Antar hyttas verdiutvikling følger inflasjonen, dvs null i realprisvekst. Reiseutgifter kommer i tillegg.

Fakta om prisene

» Er et skjønnsmessig

estimat på de leieobjekter som er attraktive for nordmenn som ønsker langtidsleie, når det er full vinter hjemme i Norge.

» Prisene er

hentet fra annonser på

Spaniasommer.no

og

Finn.no

.

» Det er dyrere

å leie leiligheter i sommermånedene, og rundt spesielle høytider.

» Ukeleie koster

i tillegg mer per dag enn månedsleie.

» Alle leilighetene

har soveromsplasser til fire personer, en helt grei standard med fasiliteter.

» Svømmebasseng er

enten direkte tilknyttet leiligheten, eller deles med andre i samme leilighetskompleks.

» Flyprisene

er et estimat på hva de vil koste ved bestilling av flyreise god tid i forveien.

» Charterprisene

er hentet fra Solia reiser for et seks ukers ferieopphold i leilighetskomplekset Colina Mar, på Puerto ico (Gran Canaria) for to personer. Fly er inkludert.

PS! Langtidsleie på Kanariøyene er noe dyrere enn på fastlandet.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vil ha plass i solen: Slike ferieboliger vil nordmenn ha

  2. Fra 500 kroner natten: Fortsatt ledig i fjellet

  3. Slik får du hytte - uten å kjøpe

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette må du sjekke før boligkjøpet

  6. Se hvor mye alternativ ferie du kan få: Så mye koster hytta i døgnpris