«PRIME» ER DET NYE SUBPRIME: Frykter ny bølge i lånekrisen
Amerikanske utlånere frykter en ny bølge av misligholdte boliglån. Denne gangen hos folk med god kreditthistorie.
Til nå har krisen i det amerikanske boligmarkedet i hovedsak dreid seg om de såkalte subprimelånene - lån til folk med betalingsanmerkninger eller svak økonomi som regnes som usikre betalere.
Men nå sliter stadig flere amerikanere med god kreditthistorie med å betale avdragene på boliglånene sine. Dette skjer samtidig som subprimekrisen viser de første tegnene på å flate ut.
Frykter tredobling
- Subprime var toppen av isfjellet. Primelånene vil bli mye mer alvorlig, sier Thomas H. Atteberry, direktør i investeringsselskapet First Pacific Advisors, til The New York Times.
Mislighold av såkalte primelån doblet seg til 2,7 prosent i perioden april 2007 til april i år. Primelån utgjør hoveddelen av boliglånsmarkedet på 12.000 milliarder dollar.
Les også: Greenspan lover mer bråk
Selv om det er vanskelig å trekke paralleller mellom forskjellige deler av markedet, tyder erfaringer fra subprimekrisen på at problemene i resten av boliglånsmarkedet ikke vil toppe seg før om et år eller to, sier analytikere til avisa.
Sjef i JPMorgan Chase, James Dimon, forventer at tapene på primelån kommer til å tredoble seg i løpet av de neste månedene, og han beskriver utsiktene som forferdelig dårlige.
Flere arbeidsløse
Antallet amerikanere som ikke klarer å betale låneavdragene sine, vil øke etter hvert som de månedlige utgiftene deres stiger raskt. De økte utgiftene sammenfaller med lavere boligpriser og strengere praksis fra bankenes side når det gjelder mulighetene for å refinansiering.
Problemene i boliglånsmarkedet er blitt forverret av nedgangen i den amerikanske økonomien. Forrige uke kom tall som viser at boligprisene fortsatt synker, at veksten er lavere enn forventet og at arbeidsledigheten er den høyeste på fire år.
Antall mislighold av boliglån topper seg normalt mellom tre og fem år etter at lånene er tatt opp, ifølge sjeføkonom Mark Flemming ved First American CoreLogic.
- Dit kommer vi om noen få år. Vi må bare overleve frem til da, sier Flemming til The New York Times.
I enkelte delstater, blant dem California, fortsetter bølgen av tvangssalg å vokse. Men Freddie Mac og Fannie Mae, som eier eller er garantist for nesten halvparten av alle boliglånene i USA, kunngjorde i forrige uke at de vil sette i verk nye tiltak for å snu trenden.
Les også: