Megler tilbyr boligsalg uten megler

Eiendomsmeglerkjeden tror egen yrkesgruppe vil tynnes kraftig ut i årene som kommer, og lanserer «gjør det selv»-tjeneste.

EN SAGA BLOTT? Den tradisjonelle meglerrunden kan bli historie ved boligsalg, mener ledende Oslo-megler.
Publisert:

– Min påstand er at halvparten av eiendomsmeglere i Norge vil være uten jobb om fem år, sier daglig leder Christoffer Askjer i Sem & Johnsen til E24.

I meglerkjedens nye satsing, kalt «Propr», slipper du å bekymre deg for at en nyutdannet, overivrig megler skal skremme vekk interessenter.

Eventuelt: Du går glipp av helt nødvendig hjelp fra en spesialist med mange års erfaring.

Eiendomsmegleren har nemlig forduftet.

Igjen står du selv, som ansvarlig for ditt eget boligsalg.

Ved hjelp av dataverktøy på nettet lager du salgsoppgave, hyrer fotograf, takstmann og henter inn opplysninger gjennom automatiserte prosesser.

Du må holde visninger og håndtere budrunden.

Selve oppgjøret tar imidlertid meglerkontoret seg av.

Les også

Knøttsmå leiligheter selges til over 100.000 per kvadrat: – En inngangsbillett for unge

– Verden er ikke til for meglere

Gulroten? En fastpris på 35.000 kroner, som skal inkludere alle utgifter du får underveis.

– Det er mellom en tredjedel og halvparten av hva det koster å engasjere eiendomsmegler. Men det fordrer at du må gjøre en god del selv, sier Askjer.

Meglersjefen mener de omfavner fremtiden, som han tror kan vise seg nådeløs mot bransjen hans.

– Se på de store hotellkjedene. Hadde de knekt koden annerledes, hadde de ikke fått Airbnb som utfordrer. Det samme gjelder Oslo Taxi og Uber.

– Vi driver med eiendomsmegling. Det lever vi godt av. Men distribusjon er på fremmarsj. I stedet for å vise motstand, velger vi å omfavne det. Verden er ikke til for eiendomsmeglere, men forbrukerne. De skal få dette valget, sier Askjer.

OVERLATER SALGET TIL DEG: Daglig leder Christoffer Askjer (venstre) i meglerkjeden Sem & Johnsen mener mange boligsalg fint kan gjøres av forbrukere. På investorsiden til den nye selvhjelp-tjenesten er blant annet Paal Karstensen (høyre), tidligere toppsjef i DNB Markets.

– Du sier meglere vil miste jobben. Skal du begynne å sparke dine egne?

– Absolutt ikke. Vi opererer i et spesialisert segment, og selger kun 1,5 prosent av det samlede boligvolumet. Vi tror vi vil leve godt i fremtiden. Derimot tror vi utviklingen vil gå på bekostning av meglerne som gjør en mer rutinemessig salgsgjennomføring, sier Askjer.

Meglertopp kritisk

– Jeg tror ikke det er et godt alternativ for flertallet av boligselgere, sier sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, til E24.

Det har kommet flere nettbaserte hjelpetjenester for boligsalg de siste årene. Advokater står bak flere av dem, mens dette skal være den første tjenesten med en meglerkjede bak spakene.

– Slike initiativer har vi sett gjennom flere år, men det er fortsatt få som bruker dem. Jeg tror de fleste boligselgere ser fallgruvene, både rettslig og økonomisk, som gjør det smart å bruke en profesjonell rådgiver, fortsetter meglertoppen.

Han mener gjør det selv-løsninger er feil vei å gå:

ADVARER MOT FALLGRUVER: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Eiendomsmeglere skal være rådgivere som loser forbrukerne gjennom den største investeringer de gjør i sitt liv. Det høye antallet boligtvister her i landet viser tydelig risikoen. Da mener vi at man skal bruke ressurser på å gi mer god rådgivning, og ikke mindre, sier han.

– Meglerrollen har blitt enklere

Askjer sier bruk av eiendomsmegler fortsatt er hans anbefaling for «kompliserte» objekter – for eksempel de med omfattende tekniske forhold, eller som selges som del av arveoppgjør.

– Men her henvender vi oss til det store volumet av enkle salg, som fint kan gjøres av forbrukere. Vi undergraver ikke meglerens viktige rolle. Samtidig har den blitt enklere. Før måtte du være spesialist for å få tak i informasjon som i dag er lett tilgjengelig, sier Askjer.

– Meglere har tre års utdannelse. Er ikke den så viktig lengre?

– Jo, meglere gjør en helt avgjørende jobb. Men man kan ha to tanker i hodet samtidig: En stor del av dagens omsetninger preges av rutinemessig meglerjobbing. Se for deg en OBOS-blokk med 70 like leiligheter, en ryddig forretningsfører og lav teknisk risiko. Meglerens jobb ligner da mer på en administrativ supportrolle.

Les også

Fjernet verditakst, langt mindre «lokkepris-tendenser»

Mener de har fjernet risikomomenter

Askjer mener de har fjernet de fleste risikofaktorene i løsningen sin, blant annet ved å gi selgere tilgang til en budgivningsplattform han beskriver som «vanntett».

– Det er et auksjonsssystem som er fullt sporbart med automatiske varslinger, og interessenter er trygge på at budene er reelle og kan dokumenteres, sier han.

– Enkelte vil hevde at det er usikkert å kjøpe bolig gjennom privatperson. Men med dette systemet tror vi at vi har fjernet det meste av usikkerheten, fremholder Askjer.

Podcast om lokkepriser: hvordan er det mulig for en megler å bomme med 3,5 millioner kroner?

Men det er ikke Geving enig i.

Han mener «gjør det selv»-løsningene gjør deg svært utsatt om noe går galt.

– Jeg er jurist, men ville selv vært veldig forsiktig. Du vet aldri hvilke boligtransaksjoner som gir problemer i etterkant. Selv om det er en blokk med kliss like leiligheter, kan man fort få utfordringer når man står alene. Det finnes mye feil med nyere boliger også, sier Geving.

POSITIV: Bolig-fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet sier boligselgere kan spare mye på å droppe megler. Men oppgjøret bør gjøres av en profesjonell part, anbefaler han.

– Det er en grunn til at meglere har tre års utdanning. De har omfattende rutiner og systemer nettopp for å unngå alle fallgruvene. De er drillet i de typiske tvistesakene. Det er noe av det du kjøper når du engasjerer megler, sier han.

Forbrukerrådet: Kan spare flere månedslønner

Men Forbrukerrådet er positive til de nye «gjør det selv»-tjenestene.

– Det er ingen tvil om at det er mange hundre tusen boligselgere i Norge som med godt resultat kan selge kunne solgt boligen selv, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen til E24.

Ved bruk av hjelpetjenester på nett mener han det er samtidig det er avgjørende at du faktisk ender opp med gode besparelser som lønn for strevet.

– Mot 20–30 timer i egeninnsats kan du kanskje spare flere månedslønner. Det kan være attraktivt for særlig unge mennesker med lite egenkapital. Har du kjøpt en ettroms i Stavanger og har tapt på verdifall det siste året, kan sparte meglerutgifter komme godt med, sier Bartholdsen.

Forbrukerrådet har laget selgervettregler for dem som selger selv. De anbefaler skriftlig kontrakt, at du avholder budrunden skriftlig og overlater selve oppgjøret til en profesjonell part, som advokat eller megler.

– Pålegges ansvar uansett

Ellers er ikke risikofaktorene så store som man kanskje skulle tro, fremholder fagdirektøren:

– Det er selvsagt viktig å utfylle egenerklæringen grundig og opplyse om alle viktige forhold ved boligen. Vi anbefaler også at man i tillegg skaffer tilstandsrapport. Men selve avhendingsloven er faktisk lik enten man bruker megler eller ikke. Selgeren har jo ansvar også for fei l som megleren gjør i markedsføringen av boligen, påpeker Bartholdsen.

Han mener meglere ofte vil jobbe raskt for å ta unna mange oppdrag, mens du kan dra nytte av bedre tid når du selger boligen selv:

– For eksempel kan du holde flere visninger over et lengre tidsrom slik at alle som kan tenkes å være interessert, kan komme innom. Det kan gi flere budgivere.

Les også

– En inngangsbillett for unge

Les også

Større avvik mellom prisantydning og salgspris i Oslo, enn i Trondheim

Les også

Her har det blitt vanskeligere å få boliglån

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om