Økonomer spår stort boligprishopp i januar 2016
Ny ellevill prisfest for boligmarkedet i 2016 er for lengt avblåst. Men overgangen fra desember til januar blir neppe edruelig.
– Vi kommer til å få en real prisvekst i januar, sier sjeføkonom og boligekspert Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse til E24.
– Hva er «real»?
– Det kan fort bli tre-fire prosent.
Eksperten er slett ikke alene om å ha en nyttårsrakett i sikte for boligmarkedet.
– Det er sannsynlig at vi får den samme januareffekten som vi har sett i tidligere år, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.
Det tror også meglerforeningen Eiendom Norge.
– Det aller meste av prisveksten tas nok ut i første kvartal. Vi legger opp til en normal januar i vår prognose, sier direktør Christian Dreyer.
– Så rundt tre prosent opp?
– Ja, noe sånt. En normal januar betyr jo en vesentlig prisoppgang, sier meglertoppen.
At boligene skal bli tre-fire prosent dyrere på én måned, kan virke voldsomt. Men historisk sett er det faktisk helt normalt.
Her er januar-prisbyksene de siste fem årene (nominell økning desember til januar):
- 2015: 2,9 prosent
- 2014: 2,4 prosent
- 2013: 3,8 prosent
- 2012: 4,0 prosent
- 2011: 4,3 prosent
Tror ikke boligprisene vil falle i 2016: – Renteeffekten vil dominere oljen
2016 er annerledes
Disse siste årene har imidlertid hatt ellevill boligprisvekst også utenom januar. En tosifret årsvekst har sparket ifra både lønns- og prisutvikling flere steder i landet, og fått eksperter til å advare om norsk boligboble.
– Lave renter, høy befolkningsvekst og lav boligbygging har presset prisene kraftig opp i årene som har gått, oppsummerer Dreyer.
Det står i kontrast til 2016 – som ventes å bli det mest beskjedne boligåret på lang tid.
Eiendom Norge tipper 3–5 prosents prisvekst, målt i snittpriser mot 2015. Samfunnsøkonomisk analyse spår årsvekst på 4,5 prosent. SSB tipper enda mindre.
Eiendom Norge: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år
Nesten alt på én gang
Når Bjørnstad og andre likevel tror på tre-fire prosents prisbyks i januar, betyr det at nær hele årsveksten kommer i ett og samme jafs.
– Det er faktisk helt konsistent at du kan ha et årsanslag på fire prosent, og tre prosents vekst i januar. Det betyr at prisutviklingen vil være nær flat resten av året, sier Bjørnstad.
Ifølge Eiendom Norges prognoser vil prisene stige enda litt i februar og mars, slik at første kvartal samlet inneholder hele årsveksten.
Og muligens enda litt til:
– Vi tror resten av året enten har flat eller litt fallende prisutvikling, sier Dreyer.
NEF mener det blir for usikkert å gå ut med prognoser.
– Men vi er rimelig sikre på at det blir en prisvekst i første halvår i pressområdene. I Oslo er økonomien sterk, og arbeidsledigheten har faktisk gått litt ned, sier Geving.
4 grunner til bolig-nyttårsrakett
1. Det er et fenomen som pleier å inntreffe.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad mener det fremdeles er «et lite mysterium». Men statistikken lyver ikke: Snittveksten i januar har vært 3,5 prosent de siste fem årene.
2. Etter nyttår kommer boligkjøpere på banen raskt.
For selgere tar det lengre tid – de må først hyre inn megler og klargjøre boligen for salg. Forsinkelsen gir boligmangel og et midlertidig prispress.
Markedets dyreste bolig solgt
3. Boligtilbudet i Oslo denne desember-måneden har dessuten vært rekordlavt, ifølge Eiendom Norge.
Det betyr ekstra prispress.
– Vi har ikke sett dette tidligere. Vi går inn i det nye året med ekstra lav tilbudsside. Oslo utgjør en stor del av det samlede markedet, og dermed løftes prisene, forklarer Dreyer.
4. De foregående boligmånedene pleier å være svake.
Desember får ofte et lite prisfall. Dermed blir januarveksten desto sterkere, selv om den sesongjusterte trenden kan vise fall. Desembertall for 2015 kommer først på nyåret, men novembertallene vitner om en sterk årsavslutning, med et prisbyks som overrasket meglertoppene.