De ti rikeste noensinne

Microsoft-gründer Bill Gates har større formue enn herskeren av Mongolriket, Djengis Khan, skal ha hatt i sin tid. Men Gates kommer likevel langt ned på listen.

HISTORIENS ANDRE RIKESTE: Bysten viser keiser Augustus, Julius Cæsars grandnevø.

Tiziana Fabi
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Verdens nålevende rikeste personer kommer til kort mot historiske skikkelser som romerske keisere og amerikanske filantroper.

Basert på omfattende intervjuer av økonomer og historikere fra akademia har magasinet Time laget en oversikt over verdenshistoriens ti rikeste personer.

Det er ingen enkel eller eksakt jobb å rangere rikdom over tid og i forskjellige økonomiske systemer, så listen kan være diskutabel. Man kan lese mer om hvordan Time har anslått formuene her.

1. Mansa Kanga Musa (1280–1337)

Han var den tiende konge av Maliriket, og det blir sagt at han var så rik at ingen klarer å forestille seg størrelsen på formuen. En ting er i alle fall ifølge historikerne sikkert – han er historiens rikeste person.

Les også

Olav Thon fikk tilbake 88,8 millioner på skatten

Historieprofessor ved Universitetet i Michigan, Rudoph Ware, forteller at historiske kilder sliter med å formidle hvor rik Musa var. Han er avbildet hvor han holder et septer av gull, på en trone av gull, med en kopp gull, og med en gullkrone på hodet.

– Forestill deg hvor mye gull du tror et menneske kan eie. Dobl det, sier Ware til Time.

Les også

Norge har flere dollarmilliardærer per innbygger enn USA

2. Gaius Julius Cæsar Augustus (63 fvt.-14 evt.)

Han er bedre kjent som den første romerske keiser Augustus. Augustus hersket over et imperium som utgjorde mellom 25 og 30 prosent av verdens bruttoprodukt. Han skal ha hatt en femtedel av det romerske imperiums rikdom i personlig eie, som tilsvarer 4.600 milliarder dollar (2014), ifølge Time.

Les også

Nå er Facebook verdt over 2.000 milliarder

FØRSTE KEISER: Augustus la grunnlaget for et styre som varte frem til Østromerrikets undergang i 1453.

Tiziana Fabi

3. Keiser Shenzong av Song (1048–1085)

Den sjette keiser av det kinesiske Song-dynastiet hadde enorm økonomisk makt. Rikdommen er av ukjent størrelse, men dynastiet Shenzong formue skal ha tilsvart mellom 25 og 30 prosent av brutto verdensprodukt i hans herskertid.

Les også

Gustav Witzøe med enorm gevinst

4. Akbar den store (1543–1605)

Den indiske keiseren hersket over det islamske Mogulimperiet fra 1556 til sin død. Imperiet, hvor Akbar var enehersker, sto for 25 prosent av brutto verdensprodukt.

5. Josef Stalin (1878–1953)

Stalin var Sovjetunionens leder fra 1924 til 1953 og hadde ikke personlig formue i tradisjonell forstand.

Imidlertid plasserer historikerne ham blant verdens rikeste fordi han kontrollerte 9,5 prosent av brutto verdensprodukt og én sjettedel av fastlandet i verden i 1950.

Les også

- Bergen blir nest rikest i verden

KONTROLLERTE SOVJET: Et bilde av Josef Stalin ble båret i russiske gater i mai. Da var det 70 år siden Sovjet og de Allierte nedkjempet Hitlers Tyskland.

Vano Shlamov

6. Andrew Carnegie (1835–1919)

Den amerikanske filantropen og stålmagnaten hadde en anslått formue på 372 milliarder dollar, og er trolig den rikeste amerikaneren noensinne.

Les også

Kjenner du ikke til ham? Han er verdens nest rikeste mann

VAR RIKERE ENN ROCKEFELELR: Stålmagnat Andrew Carnegie opparbeidet seg en enorm rikdom i løpet av hans levetid. Bildet er et portrett fra 1913.

7. John D. Rockefeller (1839–1937)

Rockefeller grunnla Standard oil company, som sto for 90 prosent av USAs oljeproduksjon. Omregnet til 2014-verdi var hans daværende formue verdt 341 milliarder dollar.

Les også

Her får de én ny milliardær i uken

STYRTRIK: Filantrop og oljemagnat John D. Rockefellers formue og kløkt var første ledd i Rockefeller-dynastiet, som ble en innflytelsesrik amerikansk bank- og finansslekt i det tyvende århundret. Bildet er udatert, men fra hans eldre dager.

8. Alan Rufus (1040–1093)

Sammen med sin onkel William erobreren tok Rufus del i den normanniske erobringen av England i 1066. Det sikret ham en solid rikdom. Alan Rufus døde med en formue på 11.000 pund, som tilsvarte 7 prosent av Storbritannias BNP den gang. Det tilsvarer 194 milliarder dollar i 2014-verdier.

9. Microsoft-gründer Bill Gates (1955-)

Gates er den eneste nålevende personen på listen. Han er verdens rikeste person i 2015 og historiens niende rikeste person med en formue på 78,9 milliarder dollar, ifølge Forbes og Time.

Les også

Mr. Burns takket nei til 14 millioner dollar

RIKERE ENN DJENGIS KHAN: Milliardær og IT-gründer Bill Gates er filantrop, i likhet med flere av de amerikanske rikingene på listen.

Bertrand Guay

10. Djengis Khan (1167–1227)

Herskeren av Mongolriket hadde en enorm formue, som i hovedsak besto av massive landområder. Historikerne finner det utfordrende å regne om formuen til nåværende verdier, ifølge Time.

Les også

Kinas seneste eksportvare: Millionærer

Les også

Her er verdens rikeste teknologi-milliardærer

Les også

Russlands rikeste mann mener investorene er på vei tilbake til landet

Her kan du lese mer om

  1. Bill Gates

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Han var verdens første superrike

  2. Amazon-gründeren rikere enn Bill Gates noensinne har vært

  3. Passasjervekst for Ryanair

  4. Annonsørinnhold

  5. Krympende isbreer kan påvirke turismen i Norge

  6. Slik rammer Kina-fall norske fondssparere