Priskrigen på smågodt: Innfører begrensning på antall kilo smågodt
Nordmenn går mann av huse for å sikre seg billig smågodt. Nå innføres det begrensning på hvor mange kilo kundene får lov til å plukke med seg.
Den laveste hektoprisen i manns minne, har ført til heftig hamstring av smågodt hos lavpriskjedene Kiwi, Rema 1000 og Extra.
E24 har tidligere skrevet om privatkunden som hamstret hele 35 kilo smågodt hos Rema 1000 Tollnes, butikken som solgte over ett tonn smågodt den første dagen i smågodtkrigen.
En uhøytidelig runde i hovedstadens lavprisbutikker avslører at priskrigen, som nå har vart i to dager, har ført til et glissent utvalg av smågodt i løs vekt.
Smågodtkrigen bekymrer fagfolk
Må ta grep
Torsdag tar lavprisbutikkene grep for å hindre utsolgtsituasjoner.
– For å sikre at alle får nyte godt av de lave prisene, har vi innført en maksbegrensning på to kilogram smågodt per kunde hos Extra, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge til E24.
– Det er vel uunngåelig å bli utsolgt for smågodt når prisene settes ned til 29 kroner per kilogram?
– Ja, i alle fall når man opplever slike tilstander. Folk hamstrer flere kilogram. Da vil det nødvendigvis kunne bli tomt i perioder. Vi har bra tilgang på varer, og fyller på med nye varer fortløpende, sier han.
– Lavpriskjedene har erfaring med hamstring og utsolgtsituasjoner fra juletider. Hvorfor tok dere ikke lærdom av det, og innførte maksbegrensning samtidig som prisene ble dumpet?
– Vi har i utgangspunktet ikke ønske om å sette begrensninger. Når vi ser at hamstringer blir så stor som nå, er vi nødt til å sikre at alle kan nyte godt av de lave prisene, sier Kristiansen.
– Vil dere bli nødt til å innføre begrensninger på kjøp av andre billige påskevarer?
– Det er det vanskelig å spå noe om nå.
Varehandelsekspert: – Temmelig desperat med smågodtkrig
Kiwi ber butikksjefene bruke sunn fornuft
Lavpriskonkurrenten Kiwi går ikke ut med felles anbefaling til kjedens butikksjefer.
De gir hver enkelt butikksjef mulighet til å begrense salg per kunde ved ekstremtilfeller, opplyser kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.
Hun understreker i tillegg at innkjøp som skaper mistanke om at varene ikke er til privat bruk, kan føre til at butikksjefen setter foten ned.
Rema-kunden som hamstret 35 kilo smågodt, vil for eksempel kunne få problemer med å gjennomføre tilsvarende handel i en Kiwi-butikk.
– Jeg har hørt noen sånne historier. De er unntakene, og vi har ikke opplevd at det har vært noe stort problem hos oss. Slike ekstremtilfeller gjør at man kan gå tom, og butikksjefene har mulighet til å sette begrensninger og bruke sunn fornuft, sier Aakvaag Arvin til E24.
Hun frykter ikke utsolgtsituasjoner med det første.
– Det er fortsatt varer på lager hos grossist, og mange butikker får påfyll av varer hver dag. Vi oppfordrer likevel folk om ikke å kjøpe mer enn de ellers ville gjort, av hensyn til både helse og tenner.
Nå starter smågodtkrigen: Her senkes prisene til 2,90 kroner per hekto
– Var ikke forberedt
I forkant av fjorårets påske ble prisen på smågodt dumpet til 4,90 kroner per kilogram. Kiwi er overrasket over at Rema 1000 satt i gang en heftigere priskrig i år.
– Vi var ikke forberedt på dette prisnivået på smågodt. Vi synes det var lavt nok i fjor, sier Aakvaag Arvin.
Det er Rema 1000 som er initiativtager til den elleville priskrigen på smågodt. Priskampanjen har høstet ramsalt kritikk fra en rekke hold, og startet samme dag som Folkehelseinstituttet advarte om at usunn mat er blitt en større trussel mot folkehelsen enn røyk.
«Horribelt», «forkastelig av matvarebransjen», «verst for barn og unge», var blant glosene som haglet etter priskampanjen ble kjent tirsdag.
– Hvorfor må Kiwi følge etter Rema 1000?
– Det er et dilemma for oss. Vi ønsker å fremme sunne varer, og før dette brukte vi de første ti ukene av året til å snakke om frukt, grønt og fisk, sier hun og må smile av paradokset.
– Samtidig har vi lovet å ha minst lave priser som våre lavpriskonkurrenter på alle varer. Det løftet kunne vi ikke bryte, sier hun, og understreker at priskrigen på smågodt er kortvarig.