Så mange nordmenn byttet bank: – Det forundrer meg

Kun 13 prosent av nordmenn byttet bank i fjor, viser ny undersøkelse.

HOLDER PÅ BANKEN: Nordmenn viser seg som trofaste til bankene sine i fersk undersøkelse. Her er betalingskort fra DNB og Nordea.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det forundrer meg at ikke flere ser fordelen ved å shoppe slike tjenester. En gjennomsnittlig familie kan tjene flere tusenlapper årlig ved å aktivt lete etter de beste tilbudene, sier Anette Romdahl i Penger.no, som står bak undersøkelsen.

Mens bankbytte-tallene fordeler seg jevnt mellom kvinner og menn, spriker de med aldrer. Unge er mindre trofaste enn eldre, ifølge funnene:

19 prosent av de under 34 år svarte at de byttet bank det siste året. Blant de eldste respondentene er andelen kun 8 prosent.

Noen deler av landet bytter dessuten oftere bank enn andre (se faktaboks).

Romdahl mener undersøkelsen avdekker at vi gir ifra oss flere tusenlapper årlig:

– Det er mye å spare ved å aktivt gå ut og innhente tilbud på både lån og forsikringer. Bankene er naturlig nok ivrige på å få nye og flere kunder, og de er gjerne villige til å redusere prisene for å hanke inn nye kunder, sier Romdahl.

– Har blitt flinkere

Hun får støtte av fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

– Ja, en normal husholdning kan spare 10-15.000 kroner i året på å flytte lånene sine fra bankene med de dårligste til de beste betingelsene, sier Jensen til E24.

Foto:

Han mener likevel at utviklingen går rett vei.

– At 13 prosent byttet bank er ikke så gærent. Tidligere var andelen kun fem prosent. I historisk sammenheng er bankmarkedet nå relativt mobilt, sier Jensen.

Han våger likevel å oppfordre forbrukerne til å bli tøffere:

Les også

Flere eldre bruker nettbank

– Forbrukere har stadig dårligere grunn til å holde fast i banker med dårligere betingelser. Det finnes nå en rekke gode verktøy og portaler på nettet som gir deg oversikt i tilbud og besparelser, sier han.

– Bruk påsken til å se over hva som finnes der ute. Sjekk betingelser for forsikring og boliglån, og sjekk om du har det riktige kredittkortet, råder han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank

Flere artikler

  1. Bank-utfordrer lanserer norske kontonumre med ny banklisens

  2. BSU-rentene varierer kraftig: Så mye kan du tjene

  3. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

  4. Forbrukerrådets aksjefond-gjennomgang: Mener flaks avgjør prestasjonen

  5. Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå