Dette betyr amerikansk renteøkning for Norge

Dyrere storbyturer over Atlanteren og mindre avkastning for småsparere, mens Norge AS får mer for oljen.

KAN SKAPE BØLGER: Én av verdens mektigste kvinner - den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen.

Nicholas Kamm Afp
Publisert:,

Klokken 20.00 treffer kanskje årets største makrohendelse. En pressemelding med rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, sendes ut.

En halvtime senere spisser verden ørene for å tolke sentralbanksjef Janet Yellens tale.

FED har ikke hevet styringsrenten siden 2006.

Nesten et tiår senere er det nærmest skrevet i stein at styringsrenten vil settes opp 0,25 poeng, ifølge tidligere uttalelser fra FED og konsensus blant økonomene, selv om det finnes et lite skeptisk mindretall.

For norsk økonomi og nordmenns del, er det langt fra likegyldig hva Yellen finner på. Her er et lite utvalg av områder som blir påvirket av rentebeslutningen.

Les også

Børsfest i Asia før Fed-beslutning

** Aksjemarkedet

Det er lite spenning å spore i stemmen til investeringsøkonom i Nordnet, Karl Oscar Strøm, i forkant av kveldens begivenhet.

– Hvis de setter opp renten med 0,25 prosentpoeng i dag, så er det den klareste kommuniserte rentehevingen som noensinne har vært. Alle forventer det, sier han til E24.

Det betyr at markedet er allerede posisjonert for en renteheving. Derfor forventer ikke Strøm de store bevegelsene i morgen. Går alt som ventet, vil det slå positivt ut, også på Oslo Børs, tror Strøm.

– Selv om renteheving er rent matematisk negativt for investorer, fordi det er høyere kapitalkost, så er det også et tegn på at det går bedre i økonomien. Denne gangen har det vært stor bekymring for hvordan sentralbanken ser den videre utviklingen i det amerikanske markedet og økonomien. Hvis de ikke hever, og utsetter det, vil man begynne å lure på hvor galt det står til. Hva er det de ser, som ikke vi ser, sier Strøm.

Verdens markeder følger også med lutter øre med når én av verdens mektigste kvinner, sentralbanksjef Janet Yellen, skal tale. Selv om renten settes opp, kan hennes utsagn skaper bølger i aksjemarkedene.

Les også

Derfor er rentemøtet i USA viktig

** Valutamarkedet

Bevegelsene i valutamarkedet blir heller ikke all verden, mener Strøm.

Det store spørsmålet er hvordan markedsaktørene har posisjonert seg.

Har for mange posisjonert seg for en renteheving, og en påfølgende dollarstyrkelse, kan det motsatte skje. Det handler om hvor mange som sitter i hver ende av båten.

Strøm har tidligere observert, som ved ESBs renteheving, at utslaget ble negativt.

– Det betyr nettopp at skolebokkreasjonene i markedet ikke skjer. Det er så åpenbart hvis som skal skje, at når mange vil ta gevinst, blir det flere selgere i stedet for kjøpere i markedet, forteller han.

De fleste store dollarstyrkelser er bak oss i høst, basert på forventningene om renteøkning, forteller valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

– Det er mer eller mindre tatt høyde for. Hvis de hever, vil det isolert sett styrke dollaren noe. Viktigere blir det hva sentralbanken sier om veien videre, sier hun til E24.

– Dette er en milepæl som skal være positivt for dollaren. Det som blir viktigere er hvor rask renteoppgangen blir fremover.

Hva som skjer med den norske kronen i kveld, er langt fra åpenbart. Viland forteller det er viktigere for den norske kronene hva Norges Bank gjør under rentemøtet i morgen, og hva som skjer med oljeprisen fremover.

– Noen ganger kan man se at hvis dollaren styrker seg, svekker kronen seg mot dollar, men styrker seg mot euro. Etterspørselen etter dollar kan bli så stor at man selger og kjøper dollar mot alt, sier hun.

Les også

Oljeprisen under 37 dollar: – Det faller og faller. Det tar aldri slutt

** Norske eksportbedrifter

Norske eksportbedrifter som handler i dollar kan gni seg i hendene, dersom renten heves.

En sterkere dollar vil gjøre at eksportbedrifter vil få mer for sine produkter og tjenester enn om dollaren var svakere.

** Lommeboken din

Hvis handlevanene dine inkluderer amerikanske nettbutikker, bør man ta frem kalkulatoren før man gjennomfører ordren. Dyrere dollar gir dyrere amerikanske varer.

I tillegg vil populære produkter hjemme i Norge få et valutapåslag.

Det gjelder alt fra Apple-produkter, til bensin, som handles i dollar, mens pumpeprisen på norske bensinstasjoner er i norske kroner.

Sjekk hvor mye Apple skrudde opp prisene i januar

Nordmenn har allerede merket at reisebudsjettet minker på grunn av svak krone. Hvis dollaren styrker seg, og den norske kronen svekkes på grunn av et rentekutt fredag, vil det bli stivere å leve i statene.

Hvis man er på utveksling, kan skolepengene for vårsemesteret bli dyrt i forhold til lånekassens støtte.

** Oljefondet

Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, vil stige i verdi om dollaren styrkes.

Det er fordi store deler av investeringsporteføljen er i dollar, men at fondets verdi står i kroner.

Av samme grunn vil Norge få flere kroner for hvert fat olje som selges, selv om prisen på oljen, som omsettes i dollar, står stille.

Det gjelder også private investeringer i utenlandske verdipapirer. Eksempelvis vil investeringer i aksjer eller andre eiendeler priset i dollar få økt sin verdi målt i kroner når kronen svekker seg mot dollaren.

Les også

Ekspert: Dette tynger kronen

** Investeringer i rentefond og obligasjoner

Nordmenn som eier obligasjoner eller rentefond kan få seg en liten overraskelse.

Det gjelder omtrent 303.000 nordmenn. Stigende renter betyr at mange vil oppleve at obligasjonskursene vil falle.

– På grunn av nesten vedvarende fallende renter de siste 30 årene, har obligasjonseiere hatt ekstraordinær god avkastning i lang tid. Dette har ført til at mye penger har funnet veien til denne aktivaklassen, har Strøm tidligere uttalt til E24.

Gjelder dette deg? Her kan du lese mer om hva som skjer med pengene dine hvis den amerikanske styringsrenten heves.

Les også

– Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

Les også

Tror disse to skiller lag

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember