Flere nordmenn spår boligprisvekst: – Overraskende

Tross høyere rente og boligtilbud står nordmenn styrket i troen på boligprisvekst. Siden i vinter har andelen som venter boligprisfall blitt mer enn halvert.

STYRKET I TROEN: På seks måneder har det blitt langt betydelig flere nordmenn som tror boligprisene skal stige videre, og langt færre som tror på boligprisfall. Her fra Oslo.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Det er det oppsiktsvekkende funnet fra to spørreundersøkelser som YouGov har utført fra Nordea med seks måneders mellomrom.

– Varsel om renteoppgang har ikke bidratt til større pessimisme i boligmarkedet, snarere tvert imot. Det er overraskende, sier storbankens forbrukerøkonom, Elin Reitan, til E24.

Begge undersøkelsene ble utført blant tusen norske boligeiere over 18 år. I den første, fra februar, svarte 32 prosent av de tror boligprisene vil stige de neste tolv månedene. 25 prosent forventet boligprisfall, mens resten tippet boligprisene ville holde seg uendret.

Les også

Utbyggertopp sier nyboligprisene må ned

Pessimistene ble halvert

Men da boligeierne fikk samme spørsmål i overgangen august/september, var andelen som ventet boligprisvekst steget til 50 prosent.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Og nå var det kun 12 prosent som ventet boligprisfall, altså under halvparten så mange som i februar-undersøkelsen.

– Det er litt overraskende, for over sommeren ble jo renteøkningen fra Norges Bank viet veldig mye oppmerksomhet, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24.

Den siste spørreundersøkelsen ble ferdigstilt før Norges Bank satte opp styringsrenten til 0,75 prosent 20. september, hvorpå bankene raskt gjorde boliglån tilsvarende dyrere.

Men ekspertene bemerker at renteøkningen uansett var «spikret» lenge i forveien og var bredt kommunisert i mediene.

Geving tror folk flest fikk med seg dette, men rett og slett vurderte renteøkningen som mindre viktig.

Les også

Statsbudsjettet: Her får boligeiere tusener i skattelette

Tror prisvekst overgår rentefrykt

– Med boligmarkedets korreksjon i 2017 friskt i minnet, tror jeg prisoppgangen i vinter og i vår virket betryggende for mange boligeiere – og trumfet den negative effekten av litt høyere rente. Vi vet fra tidligere at folk blir mer positive til fremtiden etter en periode med prisvekst, poengterer meglersjefen.

NEF-direktør Carl O. Geving.

– Men etter hvert som Norges Bank gjennomfører flere renteøkninger, er det naturlig at det før eller siden vil gi et mer negativt sentiment blant kjøpere og selgere, presiserer han.

Enn så lenge ser han ikke bort ifra at optimismen kan bli selvoppfyllende, og bemerker at særlig Oslo-markedet har hatt perioder hvor prisutviklingen har fremstått svært forventningsdrevet.

Reitan er enig.

– At flere nå er positive til boligprisutviklingen kan bidra til å dempe fallet i prisene, tror forbrukerøkonomen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

  2. Flere svensker venter boligprisfall

  3. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

  4. Meglertopper venter boligprisfall til høsten

  5. Ser «flokkmentalitet» i boligmarkedet: – Det er litt skummelt