109.000 per kvadrat – på Oslos østkant
Bladde opp tre millioner for 30 kvadratmeter på Grünerløkka. – Ingen bombe at det skjer, sier meglertopp.
– Det er vilt. Jeg har ikke opplevd lignende, sier megler Siamak Ebrahimi til E24.
Den lille toroms-leiligheten – som riktignok ligger i ett av Grünerløkkas mer fasjonable strøk, Markveien – ble lagt ut på markedet for 2.300.000 kroner.
Nå er den nettopp solgt for 2.970.000 kroner. Den nye eieren må betjene fellesgjeld på 312.000 kroner, som sender totalprisen opp i saftige 3.282.000.
Eller, størrelsen tatt i betraktning: 109.400 kroner per kvadratmeter.
I denne delen av byen er det nærmest uhørt.
– Vi hadde rundt 40 interessenter, og det ble en vanvittig budrunde på onsdag. Beliggenheten er svært god, og det så nok mange på som en fordel, sier Ebrahimi.
– Du priset leiligheten nær 700.000 kroner under salgspris. Var det for lite?
– I utgangspunktet ikke. Det er definitivt et hett marked nå. Men en totalpris på 2,6 millioner er ikke lite for 30 kvadratmeter, heller ikke i dagens marked. Det er i tråd med salgsprisen for tilsvarende leiligheter i området.
Onsdag kommer statistikk over boligsalget i april. Hold deg oppdatert på E24.
Her har boligprisene steget mest de siste ti årene: – Man vil snu seg tilbake og si «2013-2014 – those were the days»
Meglertopp: – Ingen bombe at det skjer
– Det var da en voldsom pris, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
– Men vi har sett flere slike eksempler, fortsetter meglertoppen.
Han viser til flere mulige forklaringer på den elleville prisen:
- Det er stort underskudd av mindre leiligheter i Oslo.
- Selv om kvadratmeterprisen er høy, er selve kjøpesummen innenfor lånerammen til veldig mange. Og med den kraftige boligprisveksten i Oslo de siste årene, er mange større leiligheter nå utenfor – som gir høyere trøkk på de små leilighetene.
- Boligprisene på østkanten stiger brattest. Mars-statistikken fra Eiendom Norge viser at østkantbydeler som Grünerløkka, Gamle Oslo og Grorud alle har 12-månedersvekst over 10 prosent. På Frogner er årsveksten «bare» 6,8 prosent.
Det bygges færre boliger i prispresseren Oslo: – Jeg blir veldig bekymret
– Det er altså ingen bombe at det skjer. Vi ser relativt store forskjeller mellom bydeler. Prisveksten har vært en god del høyere på østkanten, særlig i de mer attraktive områdene. Det har nok noe å gjøre med at områder som Frogner allerede har kommet så høyt i pris, sier Geving.
Langt over snittet
Å selge leiligheter flere hundre tusen over utropspris er ingen sjeldenhet i Oslo denne våren. Det har gitt forbrukermyndighetene mistanker om lokkeprising.
Og, som E24 har vist: Flere objekter som med første øyekast fremstår som elleville supersalg, har fått god drahjelp av å være priset godt under snittet for sine områder.
I dette tilfellet var utsalgsprisen derimot langt over:
Prikken viser utsalgspris inkludert fellesgjeld, mens linjen viser snittet for Grünerløkka/Sofienberg-området, som per mars lå like under 60.000 kroner kvadratmeteren.