Dette er landets rikeste under 30

Kronprinsen i Salmar-imperiet har blitt kastet av tronen for denne gang. 

TILBAKE PÅ TOPP: Søstrene Andresen er nok en gang landets rikeste under 30.
Publisert:

Døtrene til Ferd-eier Johan H. Andresen er landets rikeste under 30. Det viser skattelistene for 2017.

Øverst på listen troner Katharina Andresen (født 1995) med 6,839 milliarder kroner i formue, mens Alexandra (født 1996) følger etter med 6,834 milliarder.

I fjor sank imidlertid søstrenes formuer sunket med 900 millioner kroner hver, fra 7,7 milliarder året. Det er likevel et hav ned til neste arving.

Nederst i saken kan du se hele topplisten.

Les også (+): Dette forteller skattelistene egentlig

Dollarmilliardær

De to søstrene sitter på 42,5 prosent hver av Ferd-konsernets aksjer. Det sørget for at Forbes i 2016 utnevnte Alexandra som verdens yngste dollarmilliardær, med søsteren som den nest yngste.

Les også

SKATTELISTENE: Sjekk topplisten i din kommune

Formuene i 2017 utgjorde imidlertid «bare» 816 millioner dollar med dagens kurs.

Andresen-familien har vært blant de mest velstående i Norden gjennom flere generasjoner. Ferd-konglomeratet eier i dag blant annet sportsutstyrprodusenten Swix og byggevareselskapet Mestergruppen.

Søstrenes fremtidige roller i selskapet er enn så lenge ikke avklart. Johan H. Andresen sa til E24 i fjor at han mener de fremdeles er såpass unge at han håper det blir en stund til de tar en mer aktiv rolle i konsernet.

Ti milliarder mindre

Fjorårets listetopp Gustav Magnar Witzøe (25) faller på listen over de unge rike i år.

Mannen som hadde Norges største formue i 2016, med 11,4 milliarder kroner, så ifølge skattelistene 10 milliarder bli barbert bort i fjor.

Gjennom en endring i selskapsstrukturen i Kverva, er ligningsformuen til Witzøe-familiens «kronprins» redusert til 1,13 milliarder.

Laksearvingen, sønn av Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe, har de siste 12 årene sittet på nesten alle aksjene i det som er Norges nest største oppdrettsselskap. Om han selv vil ta over konsernet noen gang, er imidlertid ikke sikkert.

– Man kan ikke bare gjøre det fordi man har rett til det, sa Gustav Magnus Witzøe til Dagbladet i sommer.

Les også

Kjell Inge Røkke er Norges rikeste person med en formue på 20,6 milliarder kroner

Wilhelmsen-fall, utenom...

Rederarving Anders C. G. Wilhelmsen har delt ut de fleste aksjene til investeringsselskapet Watrium til sine fire barn.

I fjor var sønnen Oscar Alexander på femteplass over landets rikeste under 30, med en formue på i overkant av én milliard kroner. Ligningsformuen for 2017 har imidlertid falt stort, til 4.818.972 kroner hver, det eksakt samme som for broren Carsten Cristopher.

Det samme gjelder imidlertid ikke for Hanna Eshete Wilhelmsen, datter av Finn Wilhelmsen, som igjen var fjerde generasjons arving i rederiet Wilhelmsen.

Med en formue på 690 millioner, er det bare Ferd-arvingene og Salmar-Witzøe som er rikere – og under 30.

Tre Varner-arvinger

Godt representert på listen er arvingene til Varner-gruppen, som har klesbutikker som Bikbok, Dressmann, Carlings og Cubus i porteføljen.

Julie (25) og Alexander (22 i dag) er barn av Petter Varner, administrerende direktør i Dressmann, mens Henrik (22) er sønn av Marius Varner, administrerende direktør i selve Varner-konsernet.

Skattelistene viser at de er god for henholdsvis 261, 267 og 305 millioner kroner.

2017 ble imidlertid ikke noe godt år for klesimperiet, som så resultatet bli halvert fra 618 til 286 millioner kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om