Norges Banks rentemøter

Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

Norges Bank har varslet den fjerde renteøkningen på ett år. Dette vil påvirke boligeiernes lommebøker, ifølge Huseiernes Landsforbund.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Sigrid Moe
 • Karl Wig
 • Camilla Knudsen
Publisert:

– Renteøkningen som kommer nå vil gi en boligeier som har 2 millioner igjen å nedbetale på lånet, en økning i renteutgifter på nesten 4.000 kroner i året etter skatt. Det blir 325 kroner i måneden i økte renteutgifter, skriver Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne, i en e-post til E24.

Han sier at dette ikke er så mye i seg selv, men at med tanke på at dette er den fjerde renteøkningen på ett år, blir dette store økte utgifter for vanlige norske boligeiere.

– For et lån på 2 millioner vil de fire renteøkningene til sammen betyr en økning i månedsutgiftene på 1.300 kroner etter skatt. Eller om lag 15.600 kroner i året. Det vil merkes i husholdningsbudsjettene, skriver Pihl.

Sjekk renten din - betaler du for mye?

Venter stigende boliglånsrente

Torsdag varslet Norges Bank at de hever renten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. I kjølvannet av dette venter sentralbanken nå at boliglånsrenten stiger litt videre i år og neste år, og at den vil være om lag 3,2 prosent mot slutten av 2020.

Boliglånsbankene har fulgt i Olsens fotspor og satt opp rentene det siste året, men de har ikke økt like raskt som styringsrenten. Renten på nye boliglån økte ifølge Statistisk sentralbyrå fra 2,44 prosent i juli i fjor til 2,81 prosent i juli 2019.

Dine Penger: Ni tips som kan gjøre boliglånet billigere (+)

Eksisterende boliglånskunder skal ha seks uker fra varsel om økt rente på lånet før den settes opp, så regningen kan tidligst komme 31. oktober.

– Jeg tror veldig mange vil kunne prute eller bytte seg til bedre betingelser, slik at man omtrent kan oppheve effekten av denne renteøkningen, skriver Pihl.

Boligmarkedet

Siden forrige rapport fra juni har boligprisveksten vært litt høyere enn Norges Bank ventet.

Fremover anslår sentralbanken en boligprisvekst på 2,2 prosent i år, 3,0 prosent neste år og 3,2 prosent i 2021.

– Beslutningen fra sentralbanken vil nok stimulere boligmarkedet, sier NEF-direktør Carl O. Geving E24.

Han viser til at Norges Banks nye rentebane indikerer at 1,5 prosent blir toppen, mot tidligere signaler om at styringsrenten skal opp i 2,25 prosent.

– Du mener boligmarkedet vil reagere positivt på dette, tross økningen?

– Ja, situasjonen er at mange husholdninger har belaget seg på et høyere toppnivå. Til nå er det mange banker som grunnet konkurranse om kundene ikke har hevet utlånsrenten like mye som styringsrenten er hevet. Når styringsrenten i tillegg nå ser ut til å toppe ut, betyr det at svært mange husholdninger kan få en lavere rentebelastning i 2020–2021 enn de har tatt høyde for, spår meglertoppen.

– Isolert sette er dette et kjøpssignal i boligmarkedet. Men heldigvis er tilbudssiden så god de fleste steder at det ikke vil skape ubalanse. Men Oslo er en joker i 2020-2021, det kan det bli mer press når den sterke tilbudssiden etter hvert ebber ut, sier Geving.

Dine Penger: Jons «34-årsgave» fra banken: BSU-renten gikk fra 3,60 til 0,75 prosent (+)
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norges Banks rentemøter
 2. Boliglånsrente
 3. Boligmarkedet
 4. Boliglån
 5. Norges Bank

Flere artikler

 1. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

 2. Første bank ut: DNB hever boligrenten

 3. Nordea øker renten på boliglån

 4. Norges Bank venter at boligprisene faller med 1,8 prosent i år

 5. Norges Bank hever renten for fjerde gang på ett år