Boligtall straks: Økonomer øyner klassisk prishopp

Gode lønnsutsikter, økt sysselsetting og fin fart for norsk økonomi tilsier at boligprisene skyter opp som vanlig i januar, ifølge Nordea Markets.

Pedersen, Terje / NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Både meglersjefer og økonomer venter en markant vekst i boligprisene på inntil tre prosent, kort tid før meglerbransjen legger frem fasit klokken 11 onsdag.

En slik prisvekst vil være som normalt for januar, som regnes som den aller sterkeste måneden i det norske boligmarkedet.

– Januar er historisk sett en måned med høy aktivitet i boligmarkedet og god nominell prisvekst, og det blir neppe noe unntak i år, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Les også

Prishopp for Obos-boliger i januar

Mener tilbudet demper prisveksten

En nominell prisvekst på mellom 2,5 og tre prosent vil være i tråd med Norges Banks syn, påpeker de.

– Norsk økonomi vokser, sysselsettingen stiger og folk flest kan vente seg gode lønnstillegg i år. Det trekker isolert sett i retning av høyere boligpriser, skriver Nordea Markets.

– På den andre siden har boliglånsrentene økt og det er god tilgang til brukte boliger i markedet. Det trekker prisene ned.

Privatmegleren-sjef Grethe Meier har også spådd prisene opp 2,5 prosent på landsbasis, med en sterkere vekst i Oslo på rundt tre prosent.

Les også

Mener boligprisstigning på 5–6 prosent i Oslo er lite

Forhåndstall vekker oppsikt

DNB Markets forventer også et boligprishopp i januar, men tviler på at fasiten vil sprike fra den historiske normalen: Justert for sesongvariasjoner anslår de en underliggende prisvekst på 0,2 prosent.

I forkant av januar-rapporten har Obos lagt frem oppsiktsvekkende tall som viser en prisvekst på hele 9,6 prosent for deres Oslo-boliger i januar.

Men Obos’ boligutvalg er naturlig nok mindre, og det kan være «støy» i tallene som utløser svingninger som ikke speiler den reelle markedsutviklingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nordea Markets
  2. Obos
  3. Privatmegleren
  4. Bolig

Flere artikler

  1. Økonomer spår underliggende boligprisvekst i desember

  2. Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

  3. Boligprisene i Norge steg i februar

  4. Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

  5. Dette skjer denne uken: Fasit for sommerhett boligmarked