Nordmenn sliter mer med å betale kredittkortgjeld enn forbrukslån

En rapport om nordmenns lånefinansierte forbruk viser at vi tyr til kredittkort mer enn til forbrukslån. Men det er dyrere og mer usikkert, og gjelden har økt.

Studien fra SIFO slår fast at nordmenns bruk av låneprodukter er utstrakt, og at mange får problemer med å kontrollere og overholde forpliktelsene sine når de bruker kredittkort.
Publisert: Publisert:

Den ferske rapporten fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO slår fast at kredittkort byr på størst problemer for dem som havner i gjeldsproblemer, ifølge Aftenposten.

Undersøkelsen om nordmenns lånefinansierte forbruk viser at 28 prosent har opparbeidet seg kredittkortgjeld, der de bare betaler minstebeløpet eller en mindre sum enn det de skylder når regningen kommer.

Rundt 13 prosent oppgir å ha ett eller flere forbrukslån.

Det viser seg i undersøkelsen at nordmenn skammer seg mer over forbrukslån og at kredittkort har høyere status, idet det ses på som bekvemt, fleksibelt og knyttet til fordeler, selv om kredittkort er dyrere og mer usikkert enn forbrukslån.

54 prosent sier de skammer seg over kredittkortlån, 70 prosent føler forbrukslån er skamfullt.

Les også

Ropstad refser bankene etter sjokktall: – Det er uhørt

Da undersøkelsen ble gjort svarte 32 prosent av de spurte enten overtrekk på konto, ett eller flere forbrukslån, kredittkortgjeld – eller flere av disse.

I oktober skrev E24 at Gjeldsregisterets tall viste en samlet norsk forbruksgjeld på hele 170 milliarder kroner, en økning på 335 prosent de siste 11 årene. Av dette skal vanlige forbrukslån stå for rundt halvparten, mens kredittkortgjeld utgjør en drøy tredel.

SIFOs forskere anslår at usikret gjeld er et problem for 11 prosent av befolkningen – én av ni.

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han er bekymret for den generelle gjeldsutviklingen. Ifølge ham begynte regjeringen før jul arbeidet med å finne tiltak for å få folk ut av gjeldsproblemene.

Les også

Gjeldsregisteret skulle bremse bankene – men i dag sitter enda flere med 20 forbrukslån hver

Publisert:
Gå til e24.no