Kvitt deg med «strømtyvene»

Les av strømmen jevnlig, reduser tørketrommelbruk og karbad. Du sparer fort 5000-6000 kroner årlig på små og ofte gratis sparetiltak.

KUTT REGNINGEN: Ved å dusje fremfor å bade, droppe noen omganger med tørketrommelen og lufte riktig, kan du spare mange mange hundrelapper årlig. Foto: Colourbox.no

  • Øystein Larsen-Vonstett
Publisert:

VG har sammen med Enova og Dine Penger funnet de små strømtyvene i en vanlig husholdning. Hver for seg ikke utgjør det ikke alltid de store summene, men til sammen begynner det å ligne noe.
Felles for tiltakene er at det koster svært lite eller er helt gratis å gjøre.

LES OGSÅ:

Frykter «monstervinter»

Gjennomsnittlig bolig

Alle beregningene er gjort med utgangspunkt i en helt gjennomsnittlig bolig på 120 kvadratmeter med et årlig strømforbruk på 25.000 kWh. Strømprisen er satt til en krone per kWh inklusive gjennomsnittlig nettleie.
Dette er et gjennomsnittsanslag for det kraftleverandørene selger kraften sin for i dag på såkalt standard variable kontrakter. Akkurat nå ser det ut til at strømprisene blir langt høyere utover vinteren, og besparelsene disse tiltakene gir blir dermed enda større.

NB!

De konkrete besparelsene må ikke summeres opp da et tiltak nødvendigvis ofte har innvirkning på hvor mye du kan spare på andre ting.
Reduseres for eksempel det totale behovet for strøm til oppvarming med varmesenkning, vil ikke en overvåkning av strømforbruket gi deg like mange kroner i besparelse - selv om prosentandelen vil være den samme.

LES OGSÅ:

Sprengkulden gir kraftig prishopp på strøm

SPAR 2500 KRONER - Les av strømmen

Med en god oversikt over hvor mye strøm som brukes, kan du redusere strømregningen med 5-10 prosent. Det vil si 1250-2500 kroner ved et strømforbruk på 25.000 kWh. Legg også til bruk av ved, olje eller parafin.
Se på nettsiden

web-eos.no/wattvett

. Her kan du gratis legge inn ditt forbruk hver uke. Dette sammenlignes automatisk med utendørstemperaturen i området. Du får en svært god indikasjon på hvordan strømforbruket ditt er.

SPAR 1500 KRONER - Fyr med ved

Fyrer du med ved i en nyere ovn (under ti år gammel) og du betaler mindre enn 78 kroner for 60-literssekken med bjørkeved, gir veden billigere varme enn strømmen. og skjæringspunktet for vedsekken går på 66 kroner.
Har du gitt 60 kroner vedsekken (som er en normal pris ved innkjøp i større volum) kan du spare rundt 1500 kroner på å bruke vedovnen. Vi forutsetter da at vedovnen dekker 50 prosent av oppvarmingsbehovet.

PRØV DINE PENGERS FYREKALKULATOR

SPAR 750 KRONER - Senk temperaturen

Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du forbruket til oppvarming med ca. fem prosent. Bare ved å senke termostaten en grad i en underetasje på 40 kvadratmeter sparer du mer enn 250 kroner i året i strøm.
Senker du innetemperaturen med en fattig grad i et helt hus, sparer du rundt 750 kroner på 120 kvadratmeter.

LES OGSÅ:

Bedre helse med kjøligere inneluft

SPAR 1500 KRONER - Styr innetemperaturen

Strømforbruket kan reduseres med rundt 10 prosent av det som går til oppvarming, dersom du senker temperaturen både på natten og i arbeidstiden. Nye panelovner med dag og nattsenkning anbefales.
Bare noen digitale koblingsur til rundt hundrelappen kan faktisk spare deg over 1000 kroner i årlige strømutgifter. Det kan stilles inn med ulike utkoblinger gjennom uken. Dermed kan du senke temperaturen på natten og på dagtid når du er på jobb, mens boligen er fullt oppvarmet på dagtid i helgene.

LES OGSÅ:

Fikk 62.500 kroner for å kvitte seg med oljefyr

SPAR 700 KRONER - Tidsur på motorvarmer

Bruke et koblingsur eller en tidsbryter på motorvarmeren slik at den ikke står på mer enn de 2-3 timene som er nødvendig. Dette vil kunne redusere energibruken med opptil 70 prosent eller rundt 700 kroner i året.

SPAR 3-500 KRONER - Unngå standby-strøm

Velger du å la elektriske apparater stå i standby, bruker du en del strøm selv om de ikke brukes. Bare en parabolantennemottaker eller blekkskriver bruker hver seg rundt 130 kroner per år hvis de står i standbymodus hele tiden. En eldre TV koster deg rundt 70 kroner i året å ha i standbymodus. Nye flatskjermer sparer du enda mindre på å slå av.

SPAR 450 KRONER - Luft riktig

Et vindu på gløtt gir kald trekk. Dette fører også til at gulv og vegger blir kalde. Sett heller dører og vinduer på vidt gap for full gjennomtrekk. Fem-seks minutter er nok til å skifte ut inneluften på 120 kvadratmeter. Ifølge et anslag fra Enova sparer du faktisk 450 kroner i året på å sjokklufte, fremfor å ha to eller tre vinduer på gløtt hele tiden.

LES OGSÅ:

Forbered deg på strømsjokk

SPAR 400 KRONER - Sparepærer

Sparepærene bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60-wattspære og har 4-5 ganger så lang levetid. En lyspære på 60 W med 2500 timers levetid til fem kroner koster ifølge Enova nesten fem ganger mer å bruke enn en 11-watts sparepære med 10.000 timer levetid til 25 kroner i innkjøp.
10.000 timer med lys koster henholdsvis 500 kroner (fire vanlige lyspærer) og 113 kroner med de to alternativene. Et helt år består av 8760 timer. Denne besparelsen oppnås hvis en pære står på døgnet rundt i 14 måneder.

SPAR 1000 KRONER - Kutt ut karbad, bruk sparedusj

Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Dette gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sek på å fylle en 10 liters bøtte, vil din dusj bruker 20 liter på ett minutt.
Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter pr. min (som en vanlig sparedusj bruker.) To stykker sparer rundt 1000 kroner i året på dette. Vær oppmerksom på at et karbad bruker tre til fem ganger så mye energi som en dusj.

LES OGSÅ:

Mange varmepumper er feilmontert

SPAR 750 KRONER - Del opp

Del opp større hus i forskjellige temperatursoner. Det er ikke nødvendig at hele huset skal være like varmt. Det viktigste er at dørene mellom varme og kalde rom blir utstyrt med tetningslister og at dørene holdes lukket. De varmeste sonene bør ligge mest mulig sentralt i huset eller eventuelt mot sør.

SPAR 150 KRONER - Isolèr varmtvannsrørene

Isolèr varmtvannsrørene fra bereder til kjøkken og bad. Du sparer cirka 25 kWh per løpemeter rør. Ved 6 meter blir det 150 kWh/år eller 150 kr. per år (ved 100 øre/kWh).

SPAR 500 KRONER - Tørketrommel og vaskemaskin

Dropper du for eksempel 3 tromlinger hver uke, kan du spare rundt 500 kroner i løpet av et år.

FØLG MED

På Dine Pengers

Adventquiz

, og vær med i trekningen av et halvt års abonnement. Se Dine Penger på

Facebook

eller

Twitter

.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Så mye lavere blir strømregningen i år

  2. Spar tusenlapper på strømmen

  3. Fem kjappe grep: Slik blir strømregningen lavere

  4. Billig-løsning like bra for strømkutt

  5. Enova og Statnett: Spar på strømmen nå