På boligjakt i helgen? Sjekk dette på visning

Skal du på boligvisning, bør du gå grundig til verks. Mange er altfor kjappe på visning. Med Dine Pengers sjekklister, kommer du et langt stykke på vei.

Bruk litt ekstra tid på visning til å gå igjennom Dine Pengers sjekkliste. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com/Dine Penger
Publisert:

Siste helgen i august er tradisjonelt en av de travleste bolighelgene i året. Mange bruker svært kort tid på visning før de byr millioner for en ny bolig.

Raske på visning

- Det hender vi ikke kjenner igjen kjøperne fordi de var så raske på visning. Svært få har med seg fagpersoner, sier Henrik Hisdal, daglig leder i Krogsveen, avdeling Nordstrand i Oslo.
Han synes det er overraskende få som kommer tilbake på visning nummer to.
- Om de i det hele tatt har noen spørsmål, så gjelder det gjerne solforhold, naboer, avstand til skole etc. heller enn tekniske spørsmål, sier han.

Spør lite

Hans Petter Talberg i Eiendomsmegler1 i Trondheim har samme erfaring.
- Folk spør gjerne om bad og kjøkken er pusset opp av fagpersoner, men kunnskapsnivået blant kjøperne er generelt lavt. Mange sjekker sikringsskapet. Om det ser nytt ut, går mange feilaktig ut fra at hele anlegget er nytt, sier Talberg.

Bruk god tid!

Når du kommer på visning og tror du har funnet drømmeboligen, bør du altså ikke bruke tiden på å drømme deg bort.

LES OGSÅ:

Nå blir det trøkk i boligmarkedet

Sjekklister - last ned og ta med på visning:

Sjekkliste for enebolig/tomannsbolig og rekkehus

Sjekkliste for leiligheter

Følg denne oppskriften:

1)

Bruk Dine Pengers sjekkliste så langt du rekker på det første besøket.

2)

Sjekk hvilke store vedlikeholdsutgifter som står for tur. Det har mye å si for budet du kanskje skal gi.

3)

Er du fremdeles overbevist om at det er drømmeboligen du har kommet over? Se boligen én gang til med friske øyne. Fortsett med sjekklisten.

Få feil og mangler skriftlig

Har du kjøpt en bolig med feil blir selgeren kun ansvarlig for vesentlige skjulte feil og tilbakeholdte eller uriktige opplysninger.
Sørg for å få alle opplysninger av betydning skriftlig fra selger før du eventuelt skriver under kjøpekontrakten. Opplysningene selgeren gir er juridisk bindene.

Sjekk hvilken bank som tilbyr billigst boliglån.

Ta hensyn til utgiftene

Det er ingenting i veien for å gjøre et godt boligkjøp selv om du kjøper en gammel og dårlig vedlikeholdt bolig. Men du må vite hva du kan betale for boligen. Ta hensyn til kommende vedlikeholdsutgifter når du byr.

Sjekkliste ved kjøp av helt ny bolig

En helt ny bolig betyr ikke at alt er feilfritt. Disse punktene bør du sjekke ekstra godt før overtakelse:
·Overflater
·Lister
·Skap
·Fuging
·Stikkontakter
·Dører og vinduer
·Lys
·Vann og WC
·Vifte
·Ventilasjon
·Ringeklokke
·Planhet i gulv og vegger
·Kjøkken

Svært mange feil

Tidligere undersøkelser har vist at det er feil og mangler ved mer enn 40 prosent av alle nyoppførte boliger, og at det er flere feil på leiligheter og rekkehus enn på eneboliger.
Rådene er først og fremst myntet på leiligheter eller rekkehus i større byggeprosjekter. Hvis du selv står som byggherre, må du passe langt bedre på.

Publisert:

Her kan du lese mer om