– Rekordmange utleieleiligheter står tomme

På jakt etter å leie leilighet i en av storbyene? Gode nyheter: Markedet har endret seg til din fordel.

MANGE NYE BOLIGER: Stor investoraktivitet på boligmarkedet i tillegg til en del nye boligprosjekter kan være blant årsakene til den store økningen i ledige utleieleiligheter.
  • Astrid Dalen
Publisert:

– Det er ingen grunn til å ta en leilighet med høy leiepris eller dårlig beliggenhet, mener kommunikasjonssjef i utleieselskapet Utleiemegleren, Nikolaos Farmakis.

– Det er nå 9.000 ledige utleieboliger over hele Norge, og det tallet er så stort at vi nesten faller av stolen.

Se råd til deg som skal leie bolig nederst i artikkelen

– Vi så tendenser til et økende antall utleieboliger også i 2014, men trodde tallet skulle stoppe på 7.000–7.500 boliger, legger han til.

– Ingen grunn til å leie dyrt

Også i februar i år skrev E24 om eksplosjonen i antall ledige utleieboliger, nærmere bestemt en økning på 45 prosent på to år.

Ved utgangen av januar var det 8.000 ledige boliger, men nå har tallet altså bikket 9.000, viser tall som Utleiemegleren har hentet fra Finn.no.

Nikolas Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren.

– Konsekvensene av dette er at det ikke er noen grunn for dem som skal leie til å ta en bolig med høy leiepris eller dårlig beliggenhet, sier Farmakis.

Han minner imidlertid om at leiligheter i sentrum med god standard fortsatt vil kunne ha en høy leiepris.

Les også

Større konkurranse om små, sentrumsnære leiligheter

Oljebrems og høy investoraktivitet

Det kan være flere årsaker til økningen i antall ledige utleieboliger, som er jevnt fordelt utover landet.

I Stavanger, Bergen og andre områder som er ekstra kraftig rammet av oljebremsen, merkes det godt at mange utenlandske arbeidere har reist hjem.

Sjekk grafikken: Sjekk ledigheten der du bor – hvordan er utviklingen i din hjemkommune?

– Denne gruppen har hatt en stor betalingsvilje, og dermed påvirkes også leieprisene relativt kraftig i Stavanger-området, sier Farmakis.

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Therese Lerøen.

Økonomer pekte i forbindelse med økning i boligprisene for juni at det trolig har vært en større investoraktivitet på boligmarkedet den siste tiden, noe som også kan forklare økningen i leieboliger.

I tillegg er det en del fullførte nyboligprosjekter som gir flere boliger totalt sett, og dermed også flere tomme utleieboliger.

Les også

Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

– Hjelper ikke om leieprisen er høy

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Therese Lerøen, er slett ikke sikker på om mange ledige utleieboliger er løsningen for studenter på boligjakt:

– Dersom utleieboligene har for høy husleie, hjelper det ikke at de er ledige. Vi har laget et budsjett som viser hva studiestøtten i snitt går til, og veldig mye av studentenes inntekter går til bolig.

Hun peker også på at beliggenhet har en del å si når studentene skal bo.

– En del studenter bor allerede utenfor bykjernen. Men undersøkelser viser at sosial tilhørighet er viktig for trivsel og mestring, og da er det et poeng at studentene bor i nærheten av studiestedet og de andre studentene, sier Lerøen.

Vil ha 3000 nye studentboliger årlig

NSO kommer til å fortsette å jobbe for at flest mulig studenter skal få bo i studentboliger, og har en målsetting om at det skal bygges 3000 nye boliger årlig.

– Målet er at 20 prosent av studentene skal kunne bo i studentboliger, noe som både er økonomisk gunstig for studentene i tillegg til at det letter det private markedet. I fjor manglet det 15.000 studentboliger for å nå målet på 20 prosent, men vi er godt fornøyd med studentboligsatsingen i revidert nasjonalbudsjett, sier Lerøen.

Les Dine Pengers guide til utleie (krever abonnement)

Les også

Voldsom interesse for Airbnb i Norge

Skriv kontrakt!

Selv om du nå kanskje har muligheten til å få en litt lavere husleie, litt avhengig av hvor du skal bo, bør du ikke sluntre unna husleiekontrakten.

Ann-Hege Skogly, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Her finner du lenke til Dine Pengers Husleiekontrakt (krever abonnement)

Husleie fikk en tredjeplass over hvilke temaer som Forbrukerrådet fikk flest henvendelser om første halvår i år, noe som viser at dette er et konflikt område.

Du kan imidlertid komme deg unna svært mange problemer, dersom du og utleier har skrevet kontrakt.

– Det er enda større fare for at det oppstår konflikter når både utleier og leietager er amatører, men man bør uansett alltid skrive kontrakt, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.no, Ann Hege Skogly.

Forbrukerrådet kjører for øvrig en husleiekontrakt-konkurranse rettet mot studenter denne sommeren.

– Ikke forhåndsbetal

Det kan lett oppstå misforståelser, og derfor er det viktig å få den minste ting ned på papiret.

– Dersom utleier for eksempel sier at han kan gjøre lett vedlikehold, bør man skrive inn i avtalen hva konkret som menes med dette, sier Skogly.

Ett annet svært viktig tips fra Skogly, er at du aldri må betale penger på forhånd. Det har blant annet vært eksempler på at folk har vært så desperate etter å få seg bolig i pressområdene at de har betalt på forhånd uten å ha vært på visning.

– Når de så kommer til den byen eller stedet de skal leie bolig i, finner de ut at leiligheten ikke eksisterer annet enn på papiret, og at de har blitt svindlet, advarer Skogly.

Les også

Ingen ville gi prisantydning for Oslo-leiligheten til Marit (40): – Veldig overrasketPublisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig

Flere artikler

  1. Tror leieprisene på bolig skal opp

  2. – Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

  3. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

  4. Utleieprisene faller i Oslo

  5. Leieprisene øker, men ikke i takt med boligprisene: Dette koster det å leie i Norges fire største byer