13.000 nye bruktboliger i markedet siden 17. mai: – Nå er det mer enn nok til alle

Det er blitt lagt ut 19 prosent flere boliger til salgs på landsbasis enn på samme tid i fjor. – Nå er det mer enn nok boliger til alle, sier sjeføkonom. 

TRONDHEIM: Boligprisene steg i landets største byer i mai. Nå havner et stort antall boliger til salgs, og bransjen venter i spenning på om markedet klarer å ta unna tilbudet.
Publisert: Publisert:

Mens vinteren satt hardt og lenge i boligmarkedet, og meglerne snakket om uteblitt vårslipp, gjorde tusenvis av nordmenn seg klare til å legge ut boligen for salg.

Ferske tall fra Finn viser at et stort antall boliger er blitt annonsert i tidsrommet 17. mai til og med 7. juni.

På landsbasis er det kommet ut 12.979 boliger til salgs, hvilket er 19 prosent flere enn på samme tid i fjor, og 28,4 prosent flere boliger enn i 2016.

– Vi så at det kom mange boliger til salgs i de største byene gjennom hele mai, men i veldig sterk grad i andre halvdel av mai, sier administrerende direktør i meglerorganisasjonen Eiendom Norge, Christian Dreyer, til E24.

Sjekk boligprisene der du bor: Her har prisene steget mest det siste året

Macic: – Usikre på om det vil gå like lett

– Jeg tenker dette er i tråd med våre prognoser, om noe, så kommer økningen tidligere enn ventet. Vi har lenge ventet en økning i boligtilbudet fra høsten av, og vi er ikke noe mindre overbevist om dette nå, sier makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.

I mai spådde makroøkonomen at boligtilbudet kunne bli det sterkeste siden 1981, og viste til at hele 36.500 boliger fikk igangsettingstillatelse i 2016.

– Etterspørselen var sterk nok til å ta unna tilbudet i mai, men fremover er vi usikre på om det vil gå like lett. Det vil nok avhenge av hva som skjer med boliglånsforskriften, men enn så lenge så tilsier signalene at lånetaket på fem ganger inntekt forblir. Det er den mest prisdempende delen av forskriften, så det virker lite sannsynlig at etterspørselen vil få drahjelp fra forskriften fremover, sier Macic.

Hun tror også det kommer en renteøkning fra Norges Bank i september, som vil gjøre det dyrere for norske boligeiere å betjene boliglån.

– Selv om en renteøkning på en kvarting ikke har all verden å si for folks lommebøker, så kan det ha en sterk signaleffekt. Tilsvarende som at rentekuttet av samme størrelse i mars 2016 overstimulerte boligetterspørselen den gangen.

VENTER SVAKERE ETTERSPØRSEL: Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Tror ikke prisene stiger mer i år

I Oslo er det blitt lagt ut 2.643 boliger siden 17. mai, hvilket er 12,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Veksten er beskjeden i forhold til Trondheim og Bergen, ifølge Dreyer.

– Etterspørselen har tatt unna ganske mange boliger, men ikke alle. Vi ser at antall usolgte boliger har steget jevnt og trutt fra påske. Det bidrar til at boligkjøperne har mer å velge i, sier Dreyer.

Den neste tiden venter meglertoppen at prisene på landsbasis vil flate ut.

– Det vil være regionale forskjeller, men vi tror ikke at prisnivået ved årets slutt vil være høyere enn prisnivået nå. Prisene kan stige i august og i september, men i sum forventer vi samme prisnivå som i dag, eller lavere, sier Dreyer.

FEM MÅNEDER MED BOLIGPRISOPPGANG: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge har ved inngangen til hver måned i 2018 presentert tall som viser at boligprisene stiger. Nå er året prisoppgang tatt ut, ifølge ham.

– Enorm økning i bolig til utleie

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener prisutviklingen hittil i år har vært overraskende sterk, samtidig som han registrerer at salgsvolumet ikke fulgte etter forventningene.

– Vi regnet med at den rekordhøye byggeaktiviteten fra i fjor ville gi mye boliger til salgs i år. Spørsmålet fremover er om prisene vil holde seg, og jeg tror nøkkelen til å besvare det spørsmålet befinner seg i utleiemarkedet, sier han til E24.

Les også

Sjekk boligprisene der du bor: Her har prisene steget mest det siste året

Totalt ligger 24.500 boliger til salgs på rubrikkannonsenettstedet, samtidig som over 11.000 utleieboliger står tomme. Nivået er rekordhøyt, og gjennom 2018 har antall tomme leieboliger vært opptil dobbelt så høyt som nivået i 2013.

– Vi ser en enorm økning i antall boliger til salgs, men det er også enorm økning i antall boliger til utleie. Det indikerer at en del finansielle investorer har kjøpt utleieboligene, sier Andreassen.

– Mitt tips er at husleieprisene kommer til å falle neste år. Det vil bli en stor skuffelse for dem som leier ut, for da vil de gå med negativ kontantstrøm med sitt nye boliglån.

– Jeg er opptatt av at de som overinvesterer i bolig, kan bli skuffet over avkastningen.

TROR BOLIGÅRET 2019 BLIR SVAKT: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Andreassen tror boligprisene vil være nærmest uendret frem til fjerde kvartal, hvor det kan komme en nedgang.

– Hvis vi fortsetter å bygge nytt i stor skala, tyder det på at 2019 også blir et svakt år for boligmarkedet.

– Så det er ingen grunn til å skynde seg å kjøpe bolig i frykt for en ny prisgalopp?

– Nei, nå er det mer enn nok boliger til alle, og det tror jeg vil sive inn hos folk over store deler av landet, sier sjeføkonomen.

For ordens skyld: E24 er en del av Schibsted-konsernet. Enkelte ansatte i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom aksjespareprogrammer for ansatte. Finn.no er 100 prosent eid av Schibsted.

Les også

Finanstilsynets stresstest viser en sårbar økonomi: – Vi håper dette går bra

Les også

– Fortsetter det i dette tempoet, kommer bekymringene

Les også

Boligprisene i Norge steg med 1 prosent i mai

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om