Dette er boken ingen fullfører

Stephen Hawkings har fått konkurranse fra Frankrike.

HYLLEFYLL?: Thomas Pikettys bestselger «Kapitalen i det 21. århundre» har tatt over æren som verdens mest populære uleste bok fra Stephen Hawking.
Publisert:

Å kjøpe bøker til bokhyllen er kanskje ikke helt uvanlig i visse kretser. Man vil vel gjerne fremstå som mer belest enn det som egentlig er tilfellet.

Det medfører gjerne at kjente verk fra berømte forfattere kjøpes inn for så å gå inn i evigheten/IKEA-hyllen som uåpnet og ulest.

Wall Street Journal har gjort en uformell gjennomgang av sommerens mest populære, uleste bøker - bøker du full av pågangsmot handler inn, for så å gi opp underveis.

For å komme frem til et resultat har baserer næringslivsavisen seg hva lesere angir som høydepunkter i e-bøker. Ved å dele gjennomsnittet av de fem mest markerte avsnittene i boken, på totalt antall sider, kommer de frem til en prosent som gir et anslag på hvor mange som faktisk fullfører boken.

Dette kaller de for Hawking Index, oppkalt etter den britiske fysikeren og matematikeren Stephen Hawking. Frem til nylig var det han som hadde den tvilsomme æren av å toppe denne listen med boken «A Brief History of Time».

Gir opp tidlig

Nå har han derimot fått konkurranse fra en Frankrike.

Kun 2,4 prosent av leserne av professor Thomas Pikettys «Kapitalen i det 21. århundre», fullfører nemlig boken, ifølge beregningene til avisen. Boken som er på nesten 700 sider når ifølge tilbakemeldingene fra leserne klimaks på side 26...

Stephen Hawkings' bok fullføres til sammenligning av hele 6,6 prosent av leserne.

Professor ved Institutt for Samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI, Arne Jon Isachsen, har tidligere skrevet at han frykter at Pikettys verk skal lide samme skjebne som Karl Marx' «Kapitalen» og Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid», ved at alle er opptatt av den, men få har egentlig lest den.

Boken «Fifty Shades of Grey» fullføres kun av 25,9 prosent av leserne, ifølge beregningene til Wall Street Journal.

På den andre siden av skalaen finner vi boken «The Goldfinch» (på norsk «Stillitsen») av Donna Tartt. Den fullføres 98,5 prosent av gangene en leser gir seg i kast med den.

Se hele listen her.

Hvilke bøker syns du mangler på listen? Ta diskusjonen i kommentarfeltet.

Les også:

Kommentar: «Årets viktigste bok» rives bare delvis i stykkerNå tjener alle de ti best betalte minst 100 millioner dollar

Publisert: