Singel sykepleier på boligjakt i Oslo: – En umulighet

Det er fullt mulig for enslige med vanlige inntekter å kjøpe bolig i hovedstaden, skriver Tom Staavi i E24-kronikk. Mia Andresen tror derimot det skal bli veldig tøft å kjøpe bolig med bare én sykepleierinntekt.

REALIST: Sykepleier og avtroppende studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Mia Andresen (29) er på boligjakt i hovedstaden. Hun er forberedt på noen håpløse budrunder fremover.
Publisert: Publisert:

Det er fullt mulig – og faktisk lettere enn for ti år siden – for en enslig sykepleier (eller andre yrkesgrupper med en vanlig inntekt) å etablere seg på boligmarkedet i Oslo, skriver informasjonsdirektør i Finans Norge, Tom Staavi, i en kronikk på E24.

Sykepleier, og avtroppende studentleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Mia Andresen, (29) er singel og på boligjakt i hovedstaden. Hun kjenner seg ikke helt igjen i bildet som blir presentert i kronikken.

– En umulighet

– Jeg har egentlig sett på det som en umulighet, forteller Andresen om hva hun tenker om å få kjøpt sin egen bolig.

– Men man må jo bare begynne et sted, og så får man heller ta de 20 m² man får. Jeg vil i alle fall heller betale ned lån på egen bolig, enn at pengene mine bare ender i andres lommer, legger hun til.

Andresen har i to år hatt faste honorar som politisk valgt studentleder i NSF, og hun stiller dermed bedre enn andre sykepleiere i etableringsfasen.

Les også

Økonomer frykter boligboble i Oslo

– Mange opplever at de må begynne i vikariater og kun får små stillingsbrøker. Jeg har også bare et sommervikariat å gå til, men kan vise til faste inntekter de siste to årene. Da ser det plutselig bedre ut i bankens øyne, sier Andresen.

Hun legger til at hun imidlertid har inntrykk av at mange banker heldigvis ser litt mellom fingrene på at sykepleiere ikke har fast jobb, fordi de vet at de er ettertraktet arbeidskraft.

– Banken beregner ut fra grunnlønnen

I kronikken opererer Staavi med en gjennomsnittslønn for sykepleiere på 569.833 kroner, som gjør at den tenkte, single sykepleieren skal ha 2,5 millioner kroner å kjøpe bolig for. Denne summen skal, ifølge kronikken, være nok til å kjøpe en bolig på 35 m² i de aller fleste bydeler.

– Problemet her er at gjennomsnittslønnen er medberegnet faste tillegg. Såfremt du ikke har jobbet lenge nok til at du kan dokumentere tilleggene dine, beregner banken ut fra grunnlønnen, påpeker Andresen.

Les også

Christian (42) solgte Oslo-leiligheten – satte prisrekord

Et annet problem hun peker på, er at selv om «alle» sykepleierstudenter jobber ved siden av studiene, er det likevel vanskelig å spare opp den nødvendige egenkapitalen på femten prosent av verdien til en bolig til 2,5 millioner.

– Det føles som om forutsetningene er urettferdige, for dem som ikke har foreldre som kan hjelpe til.

– Renteøkning vil ramme hardt

I kronikken er det også gjort et poeng ut av at man i dag har mer penger til overs til forbruk etter at nødvendige utgifter er betalt, enn i 2006.

– Det kan godt være at det er slik, men samtidig er det veldig lav rente nå. Man er ekstra sårbar økonomisk når man er singel, og da vil også en eventuell renteøkning ramme hardt. Det kan også være mange uforutsette utgifter når man eier en bolig, minner Andresen om.

Forberedt på håpløse budrunder

Andresen er redd for at markedet i Oslo er såpass vilt om dagen at det kommer til å bli en tøff jakt.

– Det er ekstrem boligtørke i Oslo på denne typen leiligheter, og når folk raskt byr flere hundre tusen over prisantydning, er det lett å ramle av i budrundene. Så jeg er forberedt på mange håpløse budrunder fremover, sier Andresen.

HETT MARKED: Det har etter hvert begynt å bli mange eksempler på at Oslo-boliger blir solgt for flere hundre tusen kroner over takst og prisantydning.

Hun har også venninner i samme situasjon, og har vært inne på tanken om å kjøpe bolig sammen med noen.

– Er man tre stykker, har man plutselig syv millioner å kjøpe for – og da kan man jo få et lite hus. Så kanskje det å tenke litt alternativt er veien å gå? lurer Andresen på.

– Må ha flaks

Når E24 møter Andresen, venter hun spent på telefon fra banken om hvor mye hun har fått innvilget i lån. Et par dager senere har hun fått «dommen». På grunn av at hun bare har et sommervikariat og ikke kunne dokumentere tilleggene sine, har hun kun fått innvilget 1,8 millioner kroner i lån – 400.000 mindre enn hun hadde håpet på.

– Så må man legge egenkapitalen på toppen av det, da faller man av, sier Andresen, som fortsatt har et håp om å få banken til å gi litt mer.

Før helgen var den avtroppende lederen for sykepleierstudentene på visning på Tøyen. Der kikket hun på en 30 kvadratmeter stor leilighet, lagt ut med en prisantydning på 2,3 millioner. På tirsdag er det budrunde.

– Jeg regner med at den går for 2,6 millioner – minst … Man skal ha temmelig flaks for å få noe i dagens Oslo-marked.

Les også

Økonomer frykter boligboble i Oslo

Les også

– Det er noe jeg er bekymret for

Les også

Christian (42) solgte Oslo-leiligheten – satte prisrekord

Publisert: