Prisene på borettslagsleiligheter falt i desember

Prisene på borettslagsleiligheter falt med 0,5 prosent. Gjennom hele 2013 har prisene gått opp to prosent.

Færre bud: Prisene på borettslagsleiligheter går ned i desember, og det kommer samtidig færre bud på hver leilighet.
Publisert: Publisert:

Ned. Prisene på borettslagsleiligheter fortsatte med litt nedgang i desember også.

Prisene på borettslagsleiligheter er 0,5 prosent lavere i desember 2013 sammenlignet med november 2013. Fra oktober til november gikk prisene ned 0,1 prosent.

Dette viser borettslagsstatistikken fra Garanti eiendomsmegling, utarbeidet av Opinion Perduco.

Til sammenligning steg prisene fra november til desember de fire foregående årene.

Stein Drogseth, adm. dir. i Garanti eiendoms-megling

– Prisnedgangen i desember er omtrent som forventet. En del boligkjøpere sitter trolig på gjerdet og venter med å bestemme seg til over nyttår, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Opp to prosent i år. I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 2,0 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 27.230 kroner.

– En vår med høy aktivitet i markedet og en noe roligere høst har resultert i en samlet prisoppgang i 2013 på to prosent. Dette er noe lavere enn mange forventet ved inngangen til året, men vi er likevel optimistiske og har tro på en jevn og moderat prisøkning neste år, sier Stein Drogseth.

Statistikken viser store regionale prisforskjeller for borettslagsleiligheter. Mens prisene har gått opp i Oslo og Akershus, Buskerud, Vestlandet og Nord-Norge, har prisene falt i Mjøs-regionen, Vestfold og Midt-Norge.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i desember 2013 på 27 770 kroner, mens det tilsvarende tallet i november var på 27 903 kroner.

Les også:Her er de billigste bankene

Sterkere korreksjon. Nedgangen for borettslagsleiligheter følger resten av eiendomsmarkedet:

Christian V. Dreyer, adm. dir i Eff.

– Vi har i høst fått en sterkere korreksjon i boligprisene enn noen regnet med. Likevel har det vært høy aktivitet i markedet, noe som er et signal om et solid marked. Desembertallene er normalt en måned med beskjeden omsetning og negativ vekst, men vil likevel være en pekepinn på hvordan 2014 vil utvikle seg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding mandag.

Boligprisstatistikken for alle for desember legges frem 6. januar. Følg fremleggelsen på Dine Penger og E24.

Anslagene for boligprisene for 2014 varierer noe, men mange regner med en forsiktig vekst:

– Vår offisielle prognose er to til tre prosent. Prisfallet vi har hatt i høst skyldes kravet til egenkapital, bankenes krav til soliditet, at Husbanken har vært tom siden august og at mange foreldre er blitt mer skeptiske til å hjelpe barna på grunn av negativt fokus på boligmarkedet, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Han får støtte av Huseiernes Landsforbund som i sin markedsrapport for fjerde kvartal 2013 forventer en boligprisvekst for 2014 på to til fire prosent.

– Den moderate prisveksten tyder på en god balanse i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund Peter Batta.

Går tregere. Men boligmarkedet går tregere. Det viser blant annet at antall bud per borettslagsleilighet går ned i desember. I desember 2013 er det i snitt 3,8 bud per borettslagsbolig.

Dette er en nedgang på 0,4 bud fra november 2013, og en nedgang på 0,1 bud sammenlignet med samme tidsrom i fjor, viser statistikken.

Antall budgivere per bolig er 1,7 i desember 2013. Dette er like mange budgivere som forrige måned, og en nedgang på 0,2 budgivere sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Fallet følger opp fallet i budgivere som viste seg ved boligstatistikken for november.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om