Det blir ikke lenger gratis å gifte seg borgerlig: Gift deg før 1. juli, spar penger!

Nå blir det slutt på gratis, borgerlig vigsel. Fra i sommer innfører regjeringen et gebyr for giftelystne. Gebyret blir 860 kroner i ordinær arbeidstid og 2580 kroner utenfor arbeidstid.

IKKE GRATIS LENGER: Er dere giftelystne og vil kutte bryllupskostnader, begynner det å haste. Staten vil snart ta betalt for borgerlig vigsel.
Publisert:

Staten tar betalt. Regjeringen foreslår å innføre gebyr på flere tjenester som utføres av domstolene og politiet. Dette vil blant annet gjelde vigsler i domstolene.

– Det er rimelig at statens kostnader for servicepregede tjenester betales av det publikum som benytter seg av den aktuelle tjenesten, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo i en pressemelding.

Regjeringen foreslår at det ikke lenger vil være gratis å få utført enkelte tjenester i domstolene og politiet.

Gebyrene skal trå i kraft fra 1. juli 2013.

Dermed kan det være litt å spare om dere går i gifteplaner, og rekker å fremskynde giftemålet innen utgangen av juni.

Les også:Sjekk om du bør gifte deg – for mange er ekteskap mer lønnsom enn samboerskap

En tusenlapp og oppover. Vigsler i domstolene vil koste 860 kroner innenfor ordinær arbeidstid, og utenfor ordinær arbeidstid blir prisen 2 580 kroner.

Hos Oslo byfogdembede forteller de at det ikke er problemer med å få tid på vanlige ukedager. Fredager er mer populært enn mandager.

Men på enkelte lørdager bør man være ute i god tid. Det gjelder særlig nå i høysesongen for bryllup. Ordinær vigselstid er 09.00 til 14.30 i Oslo i sommerhalvåret. Da vil det koste 860 kroner.

Utenom denne tiden er det den høyere summen som gjelder.

Lørdag dyrest. Du kan også gifte deg på lørdager. Siste lørdag i måneden er det også mulig å gifte seg i Rådhuset i Oslo. Dette er veldig populært.

Lørdag regnes ikke som ordinær arbeidstid, dermed må du etter 1. juli betale 2580 kroner om du foretrekker bryllupsdag på lørdag.

Sjekk din lokale domstol for lokale tider på domstol.no

For å bestille vigsel, må dere levere inn originale prøvingsattester.

Faktiske kostnader. Lovforslaget innebærer at statens faktiske kostnader ved utførelsen av tjenesten dekkes av det publikum som benytter seg av tjenesten.

Les også:Samboerskap er gambling

Gratis i kirken. Fortsatt er det gratis å gifte seg i kirken de fleste steder. I Oslo-kirkene koster det ingenting å gifte seg i kirken man sogner til.

Vil du gifte deg i en annen kirke hvor du ikke bor, og heller ikke har foreldre som bor der, koster det 2500 kroner, ifølge Kirkelig fellesråd i Oslo. Da må du i tillegg betale for prest hvis du ikke har med din egen.

Det populære Holmenkollen kapell er dyrere – der koster det 5000 kroner hvis man ikke bor i Ris menighet.

Andre satser som går opp

Testament. Tar du ikke sjansen på å ha testamentet liggende hjemme, lett tilgjengelig for eventuelle forsmådde arvinger, må du også betale. Oppbevaring av testament i domstolene vil koste 688 kroner fra 1. juli.

Andre notarialforretninger, som bekreftelse av underskrift, vil koste 258 kroner.

Vigsler vil gi 12 millioner kroner. Ovennevnte forslag til gebyrer vil kunne gi årlige inntekter til staten på om lag 37,3 millioner kroner. Av dette vil vigsler skaffe 12 millioner kroner. Oppbevaring av testament vil bringe inn 8,5 millioner kroner og 16,8 mill. kroner vil komme fra øvrige notarialforretninger.

Å få bekreftet et dokument med «rett kopi» skal fortsatt være gratis.

Les også:Kan samboere ha separate lån?

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om