Staten håver inn på din flytting: Disse partiene vil fjerne «flytteskatten»

Nå åpner flere partier for å fjerne dokumentavgiften. – Det vil kunne bidra til at førstegangsetablerere vil få en billigere bolig, sier Hans Olav Syversen (KrF).

STORE SUMMER: Dersom du kjøper en selveierbolig til 2 millioner kroner, må du ut med 50.000 kroner i dokumentavgift. I 2012 håvet staten inn 7,2 milliarder kroner på nordmenns flytting.
  • Maria Lekve
Publisert:

Flytteskatt. Dersom du kjøper en selveierbolig betaler du en dokumentavgift til staten på 2,5 prosent. Kjøper du en leilighet til 2 millioner kroner utgjør det 50.000 kroner.

I 2012 bidro avgiften med 7,2 milliarder kroner til staten, mens det i 2013 ventes hele 8 milliarder kroner i bidrag til statskassen.

LES OGSÅ: Slakter dagens boligpolitikk
Vil hjelpe unge. KrF er et av partiene som nå går inn for å fjerne den upopulære avgiften.

VIL FJERNE AVGIFT: Hans Olav Syversen (KrF) er opptatt av de unge i boligmarkedet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hans Olav Syversen som er finanspolitisk talsperson i KrF, sier han vil fjerne dokumentavgift for å hjelpe unge i boligmarkedet.

– Det vil kunne bidra til at førstegangsetablerere vil få en billigere bolig ved at disse slipper dokumentavgiften, sier Syversen, som er finanspolitisk talsperson for KrF.
Også Frp ønsker å fjerne dokumentavgiften.

– Vi foreslår å fjerne dokumentavgiften fordi dette er en avgift som kun har som formål å gjøre boliger dyrere og fylle opp statskassa, sier Lars Joakim Hanssen (Frp).

LES OGSÅ: Så lite får du for en full BSU-konto i Oslo

DISSE ER ÅPNE FOR ENDRINGER:

Mens nåværende regjering freder dokumentavgiften - er det flere partier som åpner for å fjerne den.

KRF:
Vil utrede en ny ordning med sikte på å fjerne dokumentavgiften ved kjøp av bolig, finansiert ved innføring av en lav skatteprosent på verdiøkning ved salg av egen bolig, ifølge Hans Olav Syversen (KrF).

Frp:
Foreslår i alternativt budsjett å redusere dokumentavgiften og vil på sikt fjerne den. - Vi kutter andre offentlige utgifter i statsbudsjettet med 18 mrd, ifølge Lars Joakim Hanssen i Frp.

SV:
- Vi er åpne for å gjøre endringer i dokumentavgiften for enkelte grupper, men har ikke gjort noe konkrete vedtak på dette, ifølge Robert Kippe, politisk rådgiver i SV.

Høyre:
- Avgiftsnivået bør vurderes på linje med andre avgifter, og bør ihvertfall ikke økes, sier Michael Tetzschner (Høyre).

Venstre:
Ifølge Venstres partiprogram vil de «frita omsetning av plusshus fra dokumentavgift».

Camilla Hille, som er rådgiver i Venstres Stortingsgruppe utdyper:

«Venstre mener at dokumentavgiften er en vilkårlig skatt uten god begrunnelse. Den ilegges noen eierformer, f.eks selveierboliger, mens andre eierformer som borettslag slipper unna. Denne avgiften er uheldig fordi den spesielt går ut over førstegangskjøpere, fordi mange unge ikke har opparbeidet nok egenkapital og derfor må lånefinansiere den. Venstre vil gradvis redusere og fjerne dokumentavgiften», skriver hun i en e-post til Dine Penger.

I Venstres alternative statsbudsjett for 2013 foreslo Venstre å redusere dokumentavgiften fra 2.5 til 2.4 %.

LES OGSÅ: Slik vil politikerne løse boligkrisen for unge

Bløtkake. Selv om flere partier nå åpner for å fjerne dokumentavgiften, er ikke administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund så optimistisk.

– Hvordan skal du feire dersom dokumentavgiften forsvinner?

– Da blir det bløtkake, sier Peter Batta.

– Men jeg tror det ikke før jeg får ser det, tilføyer han.

Lederen av Huseiernes Landsforbund har kjempet i årevis for å fjerne dokumentavgiften. Nå har han studert partienes program, men mener dokumentavgiften fremstår lite prioritert.

– Jeg synes det er skuffende at dette ikke er høyere på agendaen, sier Batta.

RAMMER DE SVAKE: Peter Batta i Huseiernes Landsforbund, mener dokumentavgiften bør fjernes fordi den spesielt rammer svakere økonomiske grupper. Foto: Scanpix

Dokumentavgiften rammer spesielt grupper som er svakere stilt - deriblant skilte, innvandrere og førstegangsetablerere, forklarer Batta.

Nå håper han at partiene vil kunne enes om et minstefradrag, der enkelte grupper kan få fritak for dokumentavgift.

LES OGSÅ: Flere kan få husbanklån

Meglere vil fjerne. Leder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Christian Dreyer, har heller ikke tro på at avgiften forsvinner med det første.

– Jeg tror at det å fjerne dokumentavgiften helt, er urealistisk, men det ville vært fint med et konkret tiltak rettet mot førstegangskjøpere, sier Dreyer.

Han foreslår å innføre et bunnfradrag der det for eiendommer innen halvannen millionen ikke beregnes dokumentavgift..

– Dokumentavgiften er en av de mest upopulære avgiftene vi har. Grunnen til at den har overlevd er nok at man så sjeldent kjøper og selger bolig. Det er en urimelig avgift - fordi den ikke går til noe, sier Dreyer.


LES OGSÅ: Ny nettside skal hjelpe unge til boligkjøpet

Vil ikke avskaffe. Regjeringen har ingen planer om å avskaffe dokumentavgiften.

FORSVARER AVGIFT: Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet forteller at regjeringen ikke har noen planer om å avskaffe dokumentavgiften. Foto: Esben Johansen

– Dokumentavgiften er i likhet med merverdiavgiften begrunnet med at den skal skaffe staten inntekter til å finansiere velferdsstaten, sier statssekretær Roger Schjerva (SV).

– Det er en avgift som er administrativt enkel å innkreve, og regjeringen har ikke planer om å avskaffe den, sier Schjerva.

LES OGSÅ: Slik vil Kåre Willoch løse boligkrisen

SÅ MYE FÅR STATEN INN I DOKUMENTAVGIFT

Dokumentavgiften (i millioner kroner) varierer med omsetningshastighet og pris på eiendom. I Finanskrise-året 2009 fikk staten inn 1,5 mrd mindre enn det som var budsjettert.

LES OGSÅ: – Regjeringen presser nyutdannede ut av boligmarkedet

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. – Hvor er dokumentene?

  2. - Dette er en festdag for alle boligeiere

  3. Dreyer: – Mange enkeltskjebner vil bli voldsomt rammet

  4. Varsler aksjoner mot innføring av statlig eiendomsskatt

  5. – Vil ha minimal effekt på boligmarkedet