Professor-forslag møter motstand i NEF og Forbrukerombudet: Vil kneble lokkepriser med boligsalg-tvang

Professor i markedsføring Håvard Hansen mener meglernes lokkepriser kan møtes med lovkrav om at boliger skal selges til høystbydende når det finnes bud over prisantydning.

KONSEKVENSER: Markedsføringsprofessor Håvard Hansen mener det må bli konsekvenser for selgere som annonserer boligen til urealistisk lav pris. Han foreslår en regel om at boligen må selges når det finnes bud over prisantydning.

Foto: UIS
  • Karl Wig
Publisert:

Lokkepris-kur.– Det må gjerne lokkes med lave prisantydninger, men det må knyttes en risiko til det. Det bør ha konsekvenser når noen faktisk byr til utropsprisen, og det ikke kommer inn flere bud, sier Håvard Hansen til Dine Penger.

Han er professor i markedsføring ved Universitetet i Stavanger, og mener han har medisinen mot meglere som fristes til å sette urealistisk lave priser på boligene, såkalte lokkepriser.

Bakgrunn:Måtte by over seg selv tre ganger

Hans forslag er enkelt: Når ett eller flere bud overstiger prisantyning, må boligen selges til høystbydende.

I dag står boligselgere fritt til å ikke selge etter budrunden, selv om høyeste bud overgår både prisantydning og takst.

Bryter loven. Boligprisene du ser i annonsene skal ifølge Markedsføringsloven vise priser selgere kan være villige til å akseptere, i tillegg til å tilfredsstille «meglers objektive vurdering» av boligen.

Men både Forbrukerombudet og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det er en utbredt ukultur blant meglere hvor det spekuleres i lave priser for å lokke flere på visning og legge opp til budkriger, i strid med lovverket.

Alene i budkrig. I går skrev Dine Penger om Rachel Victoria Gade (22) som havnet i budkrig med seg selv på en Oslo-leilighet annonsert til 1.990.000. Selv om hun var eneste interesserte, ble budet hennes på 110.000 over prisantydning blankt avvist.

– Selger sa på forhånd til meg at den ville ha 2,2 millioner for den, innrømmet megleren til Dine Penger.

Han vedkjente at den annonserte prisen, 200.000 under takst, «kanskje var i laveste laget.»

Salgstvang. Forslaget fra UiS-markedsføringsprofessoren innebærer at boligselgere må ta en risiko når de annonserer boligen til lavere pris enn de egentlig ønsker.

Risikoen er at de må være forberedt på å selge boligen til den lave prisantyningen, dersom det ikke blir en het budrunde. Hansen mener løsningen tilfører en sårt tiltrengt balanse mellom kjøper og selger:

– Når en boligkjøper legger inn et bud, så er man forpliktet av det. Men selgere kan si at de ikke vil godta budet selv om det er over prisantydning. Det gir en stor skjevhet mellom kjøper og selger i dag, mener han.

SIER NEI: Sjef i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik.

Foto: Berit Roald

Professoren understreker at budrunder uansett vil gjøre at boligene selges for det markedet er villig til å gi, og at han ikke er ute etter å innføre noen makspris.

Møter ingen jubel. Verken Forbrukerombudet eller Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er særlig begeistret for forslaget.

– Jeg mener at selger må få råde over egen bolig. Man kan ikke ilegges salgstvang, sier NEF-leder Tormod Boldvik til Dine Penger.

Han mener det kan være mange legitime grunner til at man ikke ønsker å selge etter at budene har kommet inn.

– Dersom det er en stund siden boligen ble lagt ut til annonsert pris, kan man i mellomtiden ha revurdert hvilken pris man ønsker. Det kan også oppstå flere situasjoner som gjør det nødvendig å vente med salget, eller å kjøre flere visningsrunder, forklarer NEF-lederen.

SIER NEI: Forbrukerombud Gry Nergård.

Foto: Forbrukerombudet

Støtter ikke lovendring. Forbrukerombudet mener forslaget vil ramme boligselgere.

– Vi ønsker ikke at forbrukerne skal lide av at meglerne setter for lav prisantydning. Vi jobber hardt for å slå ned på lokkepriser, men støtter ikke en slik bastant regel for hva man kan akseptere i en budrunde, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Har dere selv kommet med noen bedre forslag?

– Det eneste vi har funnet ut er et veldig godt tiltak, er at meglere faktisk begynner å gjøre jobben sin, kommenterer Nergård.

Les også:Flere klager på lokkepriser

Hun ønsker ikke å støtte lovendringer, og viser til at markedsføringsloven allerede gir mulighet for å straffe meglere som bevisst har satt for lave prisantydninger.

– Vi vil stille meglere til ansvar. Finner vi ut at noen bevisst har brukt lokkepriser, vil vi først få dem til å endre det. Om de ikke gjør det, så blir det økonomiskie sanksjoner. Det håper jeg vi unngår, sier Nergård.

Avtaler alltid. Dan Chruickshank ved Eiendomsmegler1 i Sandnes sier han har inntrykk av at Oslo-meglere ofte priser boligene under takst.

– Jeg forsikrer alltid på forhånd at prisantydning faktisk er akseptabelt for selger, og at det er noe hun kan leve med dersom det ikke kommer høyere bud. Ellers blir det jo helt feil markedsføring å annonsere til den prisen, mener Chruickshank.

Men han er redd professorens forslag for å bekjempe lokkeprisene kan bli for bastant:

– Tanken er god, men det er et komplisert spørsmål. Tilfeldigheter kan gjøre at en visning er roligere enn den neste. Kanskje er visningen lagt til en ferie, og neste runde hadde fått langt flere interessenter og høyere bud, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Forbrukerombudet truer meglere med lokkepris-straff: Måtte by over seg selv tre ganger

  2. Meglersjef med beinhard kur til kolleger: Slik skal lokkeprisene på boliger stanses

  3. Fortsatte å annonsere bolig til avslått pris - Føles helt feil

  4. Annonsørinnhold

  5. Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

  6. Forbrukerombudet: De har villedende praksis: Oslo-megler lover å ikke «lokkeprise»