Det ER lønnsomt å refinansiere: Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

Har du lån i en av storbankene? Gjør som Bente og Rune og flytt til en billigere bank! De sparer 19.000 kroner i året på å ha flyttet lånet sitt! Se hvor mye du kan spare.

Flyttet lånet, sparer penger: Bente og Rune Orderud fra Moss har byttet bank og refinansiert lånet på boligen: – Nå betaler jeg over 1600 kroner mindre i boliglån per måned, sier Rune Orderud.
Publisert:

Lønnsom refinansiering. Flytting av lånet kan være den aller største besparelsen du gjør!

Eksemplene i tabellen under viser at du til sammen kan spare mer enn 200 000 kroner på å bytte fra en dyr til en billig bank, dersom du har 3 millioner i boliglån.

Folk tar feil. Likevel er det mange som ikke tror det er noe å spare. I en undersøkelse gjort av Norstat for Penger.no svarer 33 prosent – én av tre – at de ikke tror det er noe å spare på refinansiering, altså å flytte boliglånet sitt.

Dette får Dine Penger-redaktør Tom Staavi til å stusse:

– Det er og vil alltid være, ganske stor avstand mellom en god og en dårlig lånerente. Derfor er det underlig at så mange tror at det ikke er noe å spare. Det gjør meg faktisk litt trist, sier han.

Les Staavis kommentar:Trist at ikke flere bytter bank

Dine Pengers regnestykker viser tydelig at de tar feil – se oversikten lenger ned i saken.

I fjor byttet 182.000 nordmenn bank, viser tall fra Norsk Finansbarometer. Dette er 12 000 flere enn i 2011, men på langt nær så mange som burde ha gjort det.

I undersøkelsen fra Penger.no svarer 36 prosent at de ikke vet hvor mye man kan spare på refinansiere.

Frykter merarbeid. Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), mener det er sammensatte årsaker til at ikke flere ønsker å refinansiere:

NHH-professor Ola Grytten.

– Mange tror at renten er relativt lik i de ulike bankene, noe som ikke stemmer. Dessuten er nok de fleste komfortable med status quo. De har god råd og tar seg ikke bryet med å gjøre research eller bytte bank. Enkelte oppfatter kanskje bankbytte som merarbeid og en tidstyv. Man må få ny takst og kanskje betale etableringsgebyr i en ny bank. Dette er barrierer som bidrar til at folk ikke gidder, selv om det kan være en del å spare, sier Grytten.

Derfor vil ikke nordmenn refinansiere

Her er de viktigste årsakene til at nordmenn ikke vil refinansiere boliglånet sitt.

  • Usikker på om det er noe særlig å spare: 33 prosent
  • Har nylig kjøpt bolig eller refinansiering: 20 prosent
  • Har ikke satt meg inn i det: 8 prosent
  • Gidder ikke: 5 prosent
  • Skal/vurderer å selge: 7 prosent
  • Har ikke tenkt på det før: 7 prosent
  • Koster penger å bruke takstmann: 6 prosent
  • Annet: 25 prosent

Om undersøkelsen: Gjennomført av Norstat for Penger.no i mai 2013. 1000 respondenter på landsbasis. Spørsmålet over er stilt til de som svarer at de ikke vil refinansiere. Flere svar var mulig.

– Det handler om å gidde å gjøre det

JELØYA: Med noen få telefonsamtaler og e-poster flyttet Rune (48) både boliglån og forsikringer til en annen bank.

Lønnsomt:Rune og Bente Orderud sitter igjen med 26.000 kroner mer i året etter at lån og forsikringer er flyttet.

Rune Orderud fra Jeløya i Moss bestemte seg i mars for å bytte bank, etter han fikk melding fra DNB om at de ville øke boligrenten hans.

Det priser han seg nå lykkelig for.

Renten han ble tilbud i Marker Sparebank lå på 3,35 prosent – 0,55 prosentpoeng lavere enn i DNB.

– Nå betaler jeg over 1600 kroner mindre i boliglån per måned. Dette blir totalt 19.000 i året, sier mossingen.

Han gjorde det samme med forsikringene sine.

– Jeg hadde sett på TV at man kunne spare mye på å flytte forsikringer. Jeg gikk derfor inn på nett og fikk det beste tilbudet fra Vardia. Jeg forsikrer et hus, to biler og en båt. Før betalte jeg 22.000, nå betaler jeg 16.000.

Sammenlagt har han altså spart 26.000 kroner i året på å bytte bank og forsikringsselskap.

– Jeg synes jeg har gjort en kjempejobb i vinter. Det handler om at folk må gidde å gjøre det. Flere kollegaer har ikke trodd de kan spare så mye. Men, når jeg forteller dem hva jeg sparer, så har de også begynt å vurdere det. Det krever bare noen få telefoner og e-poster, sier Orderud.

Så mye kan du spare

Dine Penger har regnet ut hvor mye du kan spare på å bytte fra en av storbankene til den billigste banken. Under ser du besparelse over 20 år fra den dyreste banken.

Undersøkelsen viser at for et lån på tre millioner er det over 200.000 kroner å spare fra den dyreste banken til den billigste. Fra DNB er det over 100.000 kroner.

Sjekk hvor mye DU kan spare på å bytte bank

Legg inn din nåværende rente, lånebeløp og boligverdi i kalkulatoren under for å se hva du kan spare ved å bytte bank årlig. Deretter kan du trykke på «Sammenlign eller søk boliglån» for å komme til Penger.no og få hjelp til søknadsprosessen i ny bank.


Slik bytter du bank

1. Finn banker som har bedre renter enn din bank i dag, bruk for eksempel kalkulatoren over.

2. Bestill de banktjenester du ønsker. Banken avslutter kundeforholdet til din gamle bank.

3. Signering og legitimering. Har du kontaktet din nye bank gjennom nett eller telefon, får du tilsendt avtaler til signering, og må mest sannsynlig møte opp på postkontoret for å legitimere deg.

Mer om detaljene kan du lese her:Bytt bank på 1-2-3


Følg Dine Penger på Facebook!

Forutsetninger for sammenligningene: Lånene er beregnet som et annuitetslån med løpetid på 20 år, effektiv rente inkluderer etableringsgebyr og termingebyr. Renter og gebyrer på lån er fradragsberettiget i selvangivelsen, med en skatteeffekt på 28 prosent. Besparelsen er beregnet etter skattefradraget, og forutsetter samme rentedifferanse som i dag. Nedbetaling av lån er en kontantstrøm som egentlig skal neddiskonteres med forventet inflasjon over 20 år for å finne dagens pengeverdi, dette er ikke gjort her.

Kilde for renter: Finansportalen og Dine Penger. Renter innhentet 4. juni 2013. OBS! Enkelte banker krever forskjellig grad av kundetilknytning/- programmer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om