Ni av ti nordmenn tror falske varer er forbudt å kjøpe: Piratkopier er tillatt for privat bruk

Mange fristes til å kjøpe piratkopier av kjente merkevarer for en billig penge i utlandet. Og det er fullt lovlig å ta de med hjem, bekrefter advokat.

KOPIFAVORITT: I flere ferieland florerer det av forfalskede utgaver av kjente merkeklær, sko og vesker. Her falske Louis Vuitton-vesker som VGs fotograf fant i New York til 20 dollar stykket for noen år siden. En fersk undersøkelse viser at én av fire nordmenn under 49 år har kjøpt kopivarer, men nødig vil bli avslørt av naboen.

Foto: Thomas Nilsson
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Fristende. I mange ferieland florerer det av piratkopierte vesker, klær og sko. Selv om mange synes det er «harry» å kjøpe kopier av Louis Vuitton-vesker eller Moods of Norway-gensere på ferie, lar mange seg friste.

Og det er ikke nødvendigvis ulovlig å kjøpe varene for å ta med hjem. Det bekrefter advokat Joakim Marstrander hos Deloitte.

– Myndighetene i Norge har i motsetning til mange andre land ikke gjort det ulovlig for forbrukere å bruke eller innføre piratkopier, så lenge det er til eget bruk, sier han.

– Men mange tror det er forbudt?

Tror det er forbudt. – Ja, hele 92 prosent av befolkningen tror det er forbudt, viser en fersk undersøkelse av nordmenns holdninger til piratprodukter, og det er vel med på å holde piratkopieringen i sjakk i Norge, sier advokaten.

Hele 77 prosent har da også svart at de aldri har kjøpt piratprodukter.

VIL IKKE BLI AVSLØRT: – Det er tydelig at nordmenn ikke ønsker å bli avslørt av naboen for å bruke kopiprodukter, sier advokatene Mari Wetlesen og Joakim Marstrander i Deloitte, som har undersøkt nordmenns syn på piratvarer.

Foto: Deloitte

– Dette er oppsiktsvekkende høyt tall. Det kan henge sammen med at nordmenn ikke ønsker å bli avslørt av naboen for å bruke kopiprodukter, sier partner og advokat Mari Wetlesen som har samarbeidet med Marstrander om undersøkelsen.

Hun tolker resultatene slik at at nordmenn ønsker den kvaliteten og prestisjen som originalproduktene medfører.

– Vi ser både i forbrukersaker og næringslivssaker at folk synes det er ubehagelig å bli assosiert med kopister. Mange nordmenn ønsker ekte vare og betaler heller det dette koster, antar Wetlesen.

Dette er piratvarer. Piratkopier er varer som krenker immaterielle rettigheter.

Det vil si varer som er produsert og forsøkt omsatt uten rettighetshavers tillatelse. Det er ikke tillatt å utføre eller innføre piratkopier i næringsøyemed.

Tollvesenet tar denne formen for kriminalitet på alvor og bistår næringslivet i kampen mot piratkopiering, opplyser tollvesenet på sine nettsider.

Private kan gå i fellen. Om du regnes som forbruker eller næringsdrivende, defineres ikke nødvendigvis likt som i skatteloven.

EKTE: Dette er en ekte Louis Vuitton-veske til flere tusen kroner, men piratkopier av de populære veskene kan du få for en slikk og ingenting, blant annet i Tyrkia.

Foto: Anne Lise Stranden

Det vil si at du kan risikere å regnes som næringsdrivende, selv om du ikke har et eget firma, som enkeltpersonforetak eller AS.

Les også: Glemmer du denne sperren, får du ikke betalt

Antall er avgjørende. Om du regnes som forbruker eller næringsdrivende i denne sammenhengen, kommer an på hvor mange eksemplarer du har innført. Grensen går ved omlag ti eksemplarer.

– Du har ikke lov å innføre flere enn det som er naturlig til eget bruk. Det er også tillatt å gi bort varer til venner og familie, forklarer Marstrander.

Men har du innført så mange eksemplarer at det er åpenbart at du har tenkt å videreselge dem, bryter du loven.

Blir varene du har med deg beslaglagt av tollvesenet ved ankomst Norge, har du rett til å å komme og hente varene.

Men terskelen for dette er kanskje høy, tross alt er det ofte ganske verdiløse produkter, sier han.

– Hvorfor er det ikke forbudt for alle?

– Myndighetene ønsker ikke å forby mer enn strengt tatt nødvendig. Og når 92 prosent av befolkningen respekterer rettighetshaverne selv om det ikke er er innført et direkte forbud, virker kanskje de sosiale normene vel så godt som forbud.

– Dette viser at folk flest har nok penger til ikke å utgi seg for å være noe annet enn det man er, kommenterer Wetlesen.

Les også:Betal i lokal valuta

Brudd på varemerkeloven. Blir du tatt for brudd på varemerkeloven, kan du risikere bøter og erstatningskrav fra produsenten av originalvaren.

– De kjente merkevarene har egne etterforskningsenheter som tråler butikker og nettbutikker for å kartlegge salg av piratprodukter, sier Marstrander.

Nordmenn om piratkopier:

 • 92 prosent tror det er forbudt å innføre piratkopier til privat forbruk
 • 77 prosent har aldri kjøpt piratprodukter
 • 54 prosent synes det er flaut å bli tatt i å bruke kopiprodukter
 • 60 prosent av kvinnene synes det er negativt å bli tatt for piratkjøp
 • 15 prosent bryr seg ikke om de blir tatt for dette

Undersøkelsen ble utført av Norstat for Deloitte i uke 25 og 26, blant 1.000 personer.

Ikke spesielt fokus. Toll- og avgiftsdirektoratet bekrefter at de ikke har spesielt fokus på innførsel av piratkopier av forbruksvarer som klær, vesker og sko.

Lov å ta med inn: Liv Kristin Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet forteller at piratprodukter til privat bruk ikke vil bli stoppet i tollen.

Foto: Bård Gudim

– Tollvesenets oppgave med å hindre inn og utførsel av piratvarer, skjer på basis av lover som normalt bare beskytter de immaterielle rettighetene i næring. Privat inn- eller utførsel omfattes ikke, sier underdirektør Liv Kristin Rundberget i Toll- og avgiftsdirektoratet til Dine Penger.

– Så jeg risikerer ikke å bli stoppet i tollen og fratatt piratkopier om jeg kjøper det i ferien?

– Nei, vi tilbakeholder ikke piratvarer som private innfører til egen privat bruk, bekrefter hun.

Mistanke. Men hun tilføyer at hvis noen tar inn store mengde klær, vil tollerne få mistanke om piratvareimport i næring.

Dette vurderes av tolltjenestemannen i hvert enkelt tilfelle.

I 2012 ble det beslaglagt i overkant av 275.000 piratkopierte varer.

Lovene som beskytter merkevarer, er varemerke-, patent-, design- og åndsverksloven.

Kan tilbakeholde varene. Det er pr idag 60-70 næringsdrivende som har bedt tollvesenet om å gjøre beslag av større partier ved såkalt midlertidig forføyning.

Rundberget oppfordrer uansett til å tenke på de etiske aspektene når man kjøper piratvarer.

– De som produserer de ulovlige varene jobber under svært dårlige forhold. Kjøp av piratkopier undergraver også jobbmuligheter og sosiale rettigheter for de som arbeider hos de lovlige produsentene, sier Rundberget.

Pass på utførsel!

Selv om det er lov å ta med varene inn til Norge, kan det være en viss risiko for å bli stoppet for utførsel av piratkopier også, når du er på vei hjem fra utlandet.

Tidligere sommere har vi lest skrekkhistorier om turister som er ilagt høye bøter på titusenvis av kroner for kjøp av piratkopier.

– Her er det store variasjoner mellom de ulike landene. Italia, som er en stor produsent av merkevarer med høy salgsverdi, er kjent for å være streng på dette, sier advokat Joakim Marstrander.

I de fleste andre land er det lavere risiko.

Følg oss på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Kjøp av piratvarer i feil land: Kan gi deg bøter i millionklassen

 2. Innrømmer svikt i medlemssystemet – slik kan du melde deg ut

 3. Dine Pengers charter-kalender for juli og august: Her er sommerens billigste syden-flukter

 4. Ny undersøkelse støtter Battas renteaksjon: Hver femte vurderer å bytte bank

 5. Rekemangel gir rekordpriser