Forbrukerrådet reagerer på strøm-retrett: - Uforståelig at strømbransjen skal ha slike privilegier

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) snudde i planen om å forby strømregninger på forskudd. Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen mener politikerne må ta grep.

SKUFFET: Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, er skuffet over at NVE har snudd om strømfakturering.
  • Karl Wig
Publisert:

- Jeg var så begeistret da dette kom opp i fjor høst, og vi ga sterk støtte til NVE. Men kraftbransjens kommunikasjonsfolk og lobbyister har åpenbart latt høre fra seg, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Thomas Batholdsen til Dine Penger.

Det er i dag fritt frem for kraftleverandører å kreve betalt for strøm du ennå ikke har brukt.

Strømretrett. Det har Forbrukerrådet lenge ønsket å gjøre noe med. I fjor høst fikk de gehør av NVE, som gikk inn for et totalforbud mot forskuddsbetaling.

Men som Dine Penger skrev tirsdag, har NVE nå snudd og vil i stedet tillate forskuddsfakturering for inntil tre måneder.

- Vi er vitne til et trist tilbaketog, sier Bartholdsen.

- Uansett hvordan du snur og vender på det, så er forskuddsbetaling et usikret lån som forbrukeren yter til næringslivet. Det er helt uforståelig at strømbransjen skal ha slike privilegier, mener han.

Milliontap. Forbrukerrådet tapte også den forrige kampen mot forskuddsfakturering, som ble utkjempet i 2003.

- Hadde vi vunnet fram den gangen, hadde ikke noen kunnet sittet her i dag og hygget seg med millioner av strømkundenes penger, sier Bartholdsen.

For forskuddsbetaling har vist seg å være lukrativt for enkelte strømselskaper - og kostbart for strømkundene.

Bartholdsen påpeker at flere som har byttet strømselskap har endt opp med å betale dobbelt, fordi de ikke har fått refundert forskuddsfaktureringen fra selskapet de bytter fra.

- Man skal jo få refundert penger for strøm man ikke faktisk har brukt. Men media har på en flott måte bidratt til å eksponere hvordan strømkunder har tapt flere titalls millioner, fordi strømselskaper beholder betaling for strøm de ikke leverer.

Les også:Slik blir strømkundene overfakturert (DP+)

- Ingen tjent med forbud. NVE fremholder på sin side at slike grove overtramp utgjør en liten andel av markedet, og bør bekjempes på andre måter enn å forby forskuddsfakturering fullstendig.

- Har dere bukket under for lobbyister?

- Nei, det har vi ikke. Noen kraftselskaper har tatt store forskudd, som har medført at forbrukerne har gitt dem store usikre lån. Men det er snakk om en liten andel. Da mener vi målrettede tiltak mot dette er en mye bedre fremgangsmåte enn et totalforbud som rammer alle, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE til Dine Penger.

Han mener verken forbrukerne eller kraftbransjen er tjent med et forskudds-forbud.

- Det vil gi kraftleverandørene økte finansielle kostnader, og gjøre det vanskeligere for nye aktører å komme inn for markedet. Det er ikke forbrukerne tjent med, sier Hillestad.

- Forvirrende. Bartholdsen mener på sin side at forskuddsfakturering kun er et gode for kraftbransjen, og at det tåkelegger sammenhengen mellom regninger og faktisk forbruk for kundene.

- Når det gjøres avregninger i etterkant, går forbrukerne glipp av den nære koblingen mellom forbruket og regningen. Det kompliserer noe som burde være helt enkelt: Du betaler for strømmen når du har brukt den, sier Bartholdsen.

Han mener politikerne nå må ta grep.

- Ja, det er egentlig lett for politikerne å bestemme hvordan betaling skal skje. De bør gå inn og overstyre NVEs beslutning. Vi vet hvordan forskuddsbetaling har vært et tapsprosjekt for landets tapskunder, og da er det helt rimelig at Stortinget bestemmer at sånn vil vi ikke ha det.

Tre faktureringsmåter

I hovedsak finnes det tre faktureringsmetoder for strøm, ifølge standardvilkårene.

1) Forskuddsvis fakturering betyr fakturering basert på estimert forbruk for kommende fakturaperiode, med forfall før periodens start eller før midten av perioden.

2) À konto fakturering betyr at faktureringen er basert på estimert forbruk med forfall tidligst midt i perioden.

3) Etterskuddsvis fakturering betyr fakturering etter hver fakturaperiode, basert på faktisk målt forbruk.

For enkelte strømavtaler finnes det flere faktureringsmetoder. I 2010 ble 37 prosent av strømavtalene tilbudt med à konto betaling og kun to prosent av alle kontrakter hadde forskuddsvis fakturering, ifølge en analyse som konsulentselskapet Pöyry Management Consulting gjennomførte i 2011 på oppdrag fra NVE.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Forbyr ikke forskuddsbetaling av strøm likevel

  2. Nye regler: Vil begrense at strømkundene må betale på forskudd

  3. Forbrukerombudet ber NVE forby forskuddsbetaling på strøm

  4. Utskjelt strømselskap må vrake «kryptiske» regninger

  5. NVE truer med fastpris-bøter – strømbransjen tordner